Prywatne
Rodzaj: Historyczne
Opis
Ogromnie miło mi przedstawić państwu wielką księgę kucharską , której autorką jest Marija Disslowa . M. Disslowa była polską publicystką i pedagogiem . Była także przed II wojną światową wieloletnią dyrektorką Szkoły Gospodarstwa Domowego we Lwowie .
Sama autorka w Przedmowie napisała że
,, To dzieło napisane jest przez kobietę dla kobiet " . W dużej mierze dzieło to powstało także dzięki prośbom i naciskom samych uczennic tej Szkoły , które chciały, żeby powstała książka kucharska w której będą przedstawione szczegółowo od A do Z arkana całej sztuki kulinarnej że wszystkich jej dziedzin .
W dziele tym dlatego Marija Disslowa uwzględniła bardzo wiele ważnych informacji np. jak powinno wyglądać wyposażenie kuchni , zasady zdrowego żywienia , propozycje przepisów na tzw .
4 pory roku , żywienie codzienne , czy także wystawne obiady i kolacje , naczynia i odzież podczas pracy w kuchni itd . Dzieło to zostało wydane przez Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu , a wydrukowała je Drukarnia
św. Wojciecha też w Poznaniu . Po jej ukazaniu się książka ta bardzo szybko zdobyła ogromną popularność i sławę wśród Pań domu w całej Polsce .
Dzieło to liczy 870 stron i ma 261 czarno-białych i kolorowych tablic różnych potraw .
Wizualnie cały środek książki oceniam na b. dobry . Trochę podniszczona jest oprawa tego dzieła , co pokazałam na zdjęciach . Książka od momentu zakupu przez babcię w latach trzydziestych jest w mojej rodzinie . Dzieło to opisujące tajniki gotowania , pieczenia , podawania do stołu , itp .za 6 lat będzie miała 100 lat .
BARDZO POLECAM !
zwłaszcza kolekcjonerom , hobbystom starych książek i wszystkim których ciekawi , jak kiedyś przyrządzano posiłki i jakie wtedy obowiązywały zasady sztuki kulinarnej .
Sama autorka w Przedmowie napisała że
,, To dzieło napisane jest przez kobietę dla kobiet " . W dużej mierze dzieło to powstało także dzięki prośbom i naciskom samych uczennic tej Szkoły , które chciały, żeby powstała książka kucharska w której będą przedstawione szczegółowo od A do Z arkana całej sztuki kulinarnej że wszystkich jej dziedzin .
W dziele tym dlatego Marija Disslowa uwzględniła bardzo wiele ważnych informacji np. jak powinno wyglądać wyposażenie kuchni , zasady zdrowego żywienia , propozycje przepisów na tzw .
4 pory roku , żywienie codzienne , czy także wystawne obiady i kolacje , naczynia i odzież podczas pracy w kuchni itd . Dzieło to zostało wydane przez Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu , a wydrukowała je Drukarnia
św. Wojciecha też w Poznaniu . Po jej ukazaniu się książka ta bardzo szybko zdobyła ogromną popularność i sławę wśród Pań domu w całej Polsce .
Dzieło to liczy 870 stron i ma 261 czarno-białych i kolorowych tablic różnych potraw .
Wizualnie cały środek książki oceniam na b. dobry . Trochę podniszczona jest oprawa tego dzieła , co pokazałam na zdjęciach . Książka od momentu zakupu przez babcię w latach trzydziestych jest w mojej rodzinie . Dzieło to opisujące tajniki gotowania , pieczenia , podawania do stołu , itp .za 6 lat będzie miała 100 lat .
BARDZO POLECAM !
zwłaszcza kolekcjonerom , hobbystom starych książek i wszystkim których ciekawi , jak kiedyś przyrządzano posiłki i jakie wtedy obowiązywały zasady sztuki kulinarnej .
ID: 982186617
Skontaktuj się
Ewa Koźma
Na OLX od kwiecień 2022
Ostatnio online w dniu 22 czerwca 2025
Wszystkie oceny są weryfikowane. Mogą je wystawiać tylko osoby, które kupiły przedmiot z Przesyłką OLX.
xxx xxx xxx
Dodane 17 czerwca 2025
,,Jak gotować " dzieło Marji Disslowej z 1930 r.
Tylko przedmiot
380 zł
do negocjacji
Przedmiot z Pakietem Ochronnym
Ewa Koźma
Na OLX od kwiecień 2022
Ostatnio online w dniu 22 czerwca 2025
Wszystkie oceny są weryfikowane. Mogą je wystawiać tylko osoby, które kupiły przedmiot z Przesyłką OLX.
Lokalizacja
Zwroty
Pakiet Ochronny
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły