Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Usługi
  3. Obsługa imprez
  4. Catering
  5. Catering - Wielkopolskie
  6. Catering - Poznań
  7. Catering - Stare Miasto
Domowe przepyszne ciasta Placki na zamówienie Pieczenie ciast Catering
Domowe przepyszne ciasta Placki na zamówienie Pieczenie ciast Catering
Domowe przepyszne ciasta Placki na zamówienie Pieczenie ciast Catering
Domowe przepyszne ciasta Placki na zamówienie Pieczenie ciast Catering
Domowe przepyszne ciasta Placki na zamówienie Pieczenie ciast Catering
Domowe przepyszne ciasta Placki na zamówienie Pieczenie ciast Catering
Domowe przepyszne ciasta Placki na zamówienie Pieczenie ciast Catering
Domowe przepyszne ciasta Placki na zamówienie Pieczenie ciast Catering
PromujOdśwież
  • Prywatne

Opis

Witam :)

Pieczenie to moja pasja od dzieciństwa :)

Moje placki piekę z mąki z prawdziwego staropolskiego młyna ze Żerkowa oraz z jajek z własnego gospodarstwa (można je zobaczyć lub kupić na innym ogłoszeniu na moim koncie).

U mnie nie ma sztucznych, niesmacznych jedynie pięknie wyglądających cukrowych placków.

Solidne wykonanie bez oszczędzania na ilości składników!

Zapraszam do kontaktu telefonicznego - opowiem, wyjaśnię :)

Może to być prosty placek melony z kruszonką i owocami, a może to być ciasto wielowarstwowe z kremówką :)

Gwarantuję, że zjesz ze smakiem i będziesz zadowolony/zadowolona :)

6*0*5*1*8*6*6*2*9

Opisałam w kilku słowach moje placuszki (oczywiście to tylko część z nich):

MALINOWA CHMURKA
Malinowa chmurka jest moją specjalnością. Jest również hitem każdej imprezy czy spotkania ze znajomymi. Sprawdzi się doskonale na święta, obok klasycznych serniczków czy pierników. Po prostu wygląda imponująco i smakuje doskonale. Podstawę malinowej chmurki stanowi cienkie kruche ciasto, na które wylewana jest spora warstwa galaretki malinowej wraz z owocami. Dla przełamania tej kwasowości, na galaretce umieszczam białą porcję miękkiej kremówki, czyli słodkiej śmietany 36%. To taki biały puszek. Finał ciasta stanowi układana na tym białym puszku, beza o imponujących górskich kształtach. W każdym towarzystwie to ciasto jest po prostu kochane i znika od razu!

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Wykonanie powyższego sernika opiera się na prostym, zwykłym skubańcu czy kruszańcu, różnie zwanym. Zarabiam dwie kule ciasta – jedno w kolorze klasycznie jasnym, natomiast drugie dla kontrastu kakaowe. Mieszane kolorystycznie ciasto będzie znajdować się zarówno na dole placka, jak i na górze. W środku mamy ogromną warstwę wyśmienitej jakości sera, przemielonego dwukrotnie, połączonego z bakaliami – w zależności od preferencji. W serniku mistrzowsko smakują brzoskwinie. Dodaję tam również sztywną pianę z białek, a przykrywam wcześniej wspomnianą dwukolorową kruszoną porcją ciasta. Sernik można polukrować, a przy świątecznych okazjach dodatkowo posypać własnoręcznie robioną kandyzowaną skórką pomarańczową.

JAJKO SADZONE
Imponujący wyglądem, pyszny sernik na zimno z efektem jajka sadzonego. Robi duże wrażenie wizualne, szczególnie na dzieciach. Połówki moreli zatopione w naturalnej galaretce wykonanej na bazie syropu z moreli. W skład masy serowej wchodzi duża ilość serka mascarpone, duża ilość klasycznego sera oraz dla nadania puszystości - kremówka. Jajko sadzone należy trzymać w lodówce, a kroić na równe kwadraciki z jedną morelą w środku, jako jajkiem sadzonym. Sernik stoi na talerzu bardzo stabilnie. Dzięki dobrej konsystencji masy serowej nie grozi mu temperatura.

SŁONECZNIK
Uprażone na masełku ziarna słonecznika są podstawą nazwy tego placka. Chrupiące, ale nie stwarzające problemu przy jedzeniu. Spód ciasta stanowi prosty klasyczny biszkopt z kilku jajek. Na tej lekkiej podstawie układam białą kołderkę z delikatnej śmietany kremówki. Kluczowa jest tutaj uzależniająco słodka kolejna warstwa – słodziutki kajmak – naprawdę rozpływa się w ustach. Po wylaniu masy krówkowej, placek kończę posypując go łuskanymi ziarnami słonecznika.

CYTRUSEK
Cytrynka jest królową tego ciasta. Kwaskowo, ale z umiarem. Świeże naturalne cytryny, z których pozyskujemy dużo żółtego soku. Cytrusek, pokrojony w równe kosteczki na talerzu prezentuje się pięknie. Jest warstwowy – zaczynając od spodu mamy prosty lekki biszkopcik, na to samodzielnie skomponowany żółty budyń z suchą galaretką cytrynową, kończąc białą słodką warstwa śmietanki kremówki. Na samej górze układam ciasteczka pepitki, którym smaku nadaje proces maczania w soku z cytrynki. Nie należy obawiać się, że ciasto jest zbyt kwaśne – idealną równowagę zapewnia mu słodka kremówkowa kołderka oraz właściwa ilość lukru.

KAWOWA CHMURKA
Potężna dawka kofeiny na bazie świeżo parzonej kawy z ekspresu. To taki trochę odpowiednik malinowej chmurki, ponieważ są podobnie zbudowane, lecz kawowa chmurka jest wytrawna w smaku i skierowana dla osób, które kochają kawę. Ciasto dla dorosłych. Wizualnie wygląda atrakcyjnie i kusząco. Falista beza ułożona jest na warstwie białej kremówki. Ciemny biszkopt z sypką kawą w składzie, dzieli się dwie części, a rozdziela je intensywny kawowy krem, z mocnym espresso w składzie. Królującą w każdym elemencie kawę, przełamuje kwaskowy smak czarnej porzeczki. Skierowana na specjalne okazje kawowa chmurka będzie wyśmienita dla każdego kawosza.

SERNIK WIEDEŃSKI
Dla upieczenia tego ciasta potrzeba nie tylko sporej ilości jajek, bo aż trzynaście sztuk, ale również dużo czasu. Masa serowa dzięki ubitym na sztywną pianę białkom jest w smaku puszysta, lekka, delikatna. Cały sernik jest klasyczną kompozycją, której nie brakuje bakalii, czyli rodzynek wewnątrz, a na zewnątrz wykonanej samodzielnie pysznej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Do tego ozdobny śnieżnobiały lukier.

JABŁECZNIK
Placek upieczony na kruchym cieście. Z lekko zmrożonego ciasta formujemy dwie równe warstwy, między które wylewana jest duża porcja soczyście utartych jabłek, przyprawionych cynamonem. Jabłecznik jest chrupki i bardzo pyszny, to ciasto z kategorii tych zwykłych. Jest dość niski w swoim wyglądzie. Dla udekorowania polany lukrem i posypany domowo skandyzowaną skórką pomarańczową.

BABKA Z GOTOWANYCH CYTRYN
Idealnie cytrynowa babka Wielkanocna. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Jest bardzo wilgotna. Żółty intensywny kolor wraz z bogatą ilością lukru oraz domowo przygotowaną kandyzowaną skórką pomarańczową tworzą przepiękną kompozycję.

BABKA UBIJANA
Klasyczna babka wykonana na bazie puszystej masy jajecznej. Ubijane składniki łączą się w idealną całość, a następnie część masy staje się brązowa, dzięki dawce kakao. Smaczna, prosta i pasująca do każdego Wielkanocnego stołu. Babka dla wykończenia jest polewana śnieżnobiałym lukrem oraz dekorowana bakaliami, takimi jak rodzynki czy porcja samodzielnie kandyzowanej skórki pomarańczowej.

SERNIK Z ROSĄ
Piękne drobne kropelki rosy na piance, które wytwarzają się z upływem czasu po wyjęciu ciasta z piekarnika, są podstawą nazwy tego serniczka. Oczywiście kropelki rosy wykrystalizują się wyłącznie jeśli ciasto zostało prawidłowo upieczone, co stanowi pewnego rodzaju wyzwanie. Sernik jest bardzo pulchny i delikatny, lekki oraz mięciutki. Do upieczenia ciasta potrzeba sporej ilości jajek. Spód, który stanowi warstwa kruchego ciasta, przykrywa puszysta biały masa serowa. Maleńkie kropelki rosy powstają na dużej warstwie pianki z białek. Bardzo smaczny i lekkostrawny.

TORT MAKOWY
Elegancki, wytworny tort makowy, w którym od pierwszej degustacji zakochała się cała moja rodzinka. Najlepszy na świąteczne okazje. Nie ma tu mowy o ziarnach maku między zębami i problemie przy jedzeniu, ponieważ mak jest parzony, dwukrotnie mielony, a końcowo przeciskam go przez dawną tetrową pieluchę, aby pozbawić ziaren maku nadmiernej ilości białego płynu. Ciemny mak nadaje tortowemu biszkoptowi szykownego wyglądu. Aby biszkopt był idealnie wilgotny, dopieszczam go alkoholem - na przykład likierem pomarańczowym. Blaty makowe smaruję dżemem pomarańczowym. Gęsty krem, stworzony przez połączenie mascarpone oraz kremówki, wystarcza zarówno na bogate przełożenie tortu, jak i na bogate wysmarowanie go dookoła. Każdy z tortów dekorowany jest z taką samą starannością - mamy kremowe różyczki i ślaczki, utartą gorzką czekoladę, a nawet suszone śliwki, całość w pięknej kolorystyce.

WUZETKA
Ciemne ciasto biszkoptowe, które jest w moim domu rodzinnym od zawsze. Jeszcze za czasów, gdy śmietana kremówka nie była tak znana i popularna, wuzetka była przekładana prostym kremem budyniowym. Nadal polecam do wyboru przełożenie ciasta śmietaną kremówką lub kremem budyniowym. Dwa ciemne blaty przekładane są jasnym kremem. Do kremu wrzucam pyszne owoce z domowego kompotu, na przykład jasne śliwki. Ciasto polewane jest polewą czekoladową z roztopianej gorzkiej czekolady. Wuzetka nie jest mocno słodka.

itd... :D

A może specjalne życzenie? :)

Odbiór ciasta to okolice Małych Garbar - na przeciwko Starej Rzeźni :)

Zdjęcia oraz opisy ciast znajdują się na moim koncie na Instagramie:

www.instagram.com/najki_poznan/

Konto jest publiczne więc proszę skopiować powyższy link i zapraszam do oglądania - nie trzeba mieć konta. Znajdują się tam również filmiki z pieczenia :)
ID: 866520890

Skontaktuj się

Lidia

Na OLX od kwiecień 2013

Ostatnio online dziś o 07:09

xxx xxx xxx

Dodane 08 kwietnia 2024

Domowe przepyszne ciasta Placki na zamówienie Pieczenie ciast Catering

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon