Szef Kuchni - 2 miesiące - mały ośrodek sportów zimowych w Norwegii
Wynagrodzenie
12 500 - 13 500 zł / mies. brutto
Lokalizacja
Konstancin-Jeziorna
Wymiar pracy
Pełny etat
Typ umowy
Umowa o pracę
Lokalizacja
Kraj: Norwegia
Opis
Szukamy bardzo sprawnego i doświadczonego Szefa Kuchni najlepiej z pomocnikiem, na 2 miesiące w sezonie wiosenno-zimowym od 1 marca do 4 maja 2026, do naszego małego ośrodka turystycznego położonego na samej północy Norwegii, w Arktyce, w jednym z najpiękniejszych miejsc na Ziemi. Ośrodek przyjmuje zwykle ok. 8-16 osób (przeciętnie jest to 10-12).
Nasz ośrodek specjalizuje się w skituringu – wycieczkach narciarskich po górach. My, właściciele, jesteśmy alpinistami. Odwiedzają nas goście z całego dosłownie świata – najczęściej Francuzi, Włosi, Szwajcarzy czy Anglicy i Amerykanie. Są to ludzie dbający o zdrowie, wysportowani, zamożni i wyrobieni kulinarnie. Dlatego nasza kuchnia specjalizuje się daniach świeżych, zdrowych, robionych z dobrych składników, a do tego ładnie się prezentujących, choć to mniej istotna sprawa. Serwujemy świeże ryby (cudo!), łosia, renifera, lokalną wieprzowinę oraz dania wegetariańskie i zbieramy za to bardzo wysokie oceny.
Nie udajemy wyszukanej restauracji – nasi goście przede wszystkim doceniają to, że gotujemy ze świeżych składników, bez dodatków, sztucznych baz – dosłownie na ich oczach. Danie nie musi wyglądać jak z katalogu, ale ma dobrze smakować i być zgodnie ze sztuką skomponowane.
Kuchnia jest amatorska, ale wygodna i z pięknym widokiem. Szef kuchni jest jednocześnie częścią naszego zespołu, dlatego musisz porozumiewać się z klientami przynajmniej na podstawowym poziomie po angielsku. Ważne jest zatem, abyś miał z nimi dobry kontakt i przyjmował bez narzekania ich prośby i uwagi.
Nasze menu jest określone i wypróbowane w praktyce – co oznacza, że przede wszystkim będziemy od Ciebie oczekiwać wykonania go w prawidłowy sposób. To kluczowa sprawa – gotujemy dla ściśle określonej grupy, której upodobania i kulinarne zwyczaje (np. minimalna ilość soli) znamy na wylot. Dlatego chcemy być szczerzy - jeżeli wyznajesz zasadę „my way or highway” to bardzo prosimy - nie marnuj swojego i naszego czasu. Jeśli nie potrafisz przyjmować uwag, jeśli drażni cię szef ośrodka próbujący Twoich potraw i wnoszący okazjonalne poprawki – nie marnuj swego i naszego czasu. Jeśli masz problem z alkoholem – to samo. Jeśli nie umiesz siekać cebuli albo obierać ziemniaków, bo ktoś to robi zazwyczaj za Ciebie, jeśli zupę umiesz ugotować tylko na rosole albo na kostce – to samo. Lepiej oszczędzić sobie niepotrzebnych przykrości, prawda?
Jeżeli zaś sprawnie przygotowujesz swoje potrawy, masz kucharskie obycie, posiadasz doświadczenie z międzynarodową kuchnią, umiesz prawidłowo usmażyć rybę, stek, zrobić gulasz, dobry sos bez zagęstników (cytrynowy, bearnaise), gotujesz smaczne zupy (rybną, barszcz ukraiński, minestrone, kremy), robisz fajne puree i umiesz zrobić ciekawą przystawkę, umiesz zrobić dania wege a do tego masz dobry kontakt z ludźmi i przyjazne usposobienie, jeżeli jesteś elastyczny i otwarty na nowe pomysły – to jesteśmy miejscem dla Ciebie i będziemy się razem dobrze bawić. A jeżeli do tego masz dobre kulinarne pomysły, które będą komponować się z naszą koncepcją gotowania – jesteśmy otwarci na modyfikację menu. Czasem nasi szefowie mieli nawet swój dzień autorski.
Bo to jest najważniejsza sprawa – jest oczywiście praca i odpowiedzialność, ale także przyjemność i zabawa. Nasz zespół jest mały i wszyscy się tu lubimy. Nasi goście są bardzo mili i roześmiani od ucha do ucha. Jadalnia co wieczór rozbrzmiewa śmiechem i wesołymi opowieściami. Szef kuchni staje się dobrym kolegą i nie ma tu żadnego dystansu. Jest po prostu fajnie i naprawdę miło, a wyjeżdżając zadowoleni goście często zostawiają bardzo przyzwoite napiwki, sięgające kilkuset euro miesięcznie.
Zastanów się więc i jeśli uważasz, że jesteś tą osobą, której szukamy – ślij swoje CV.
Zakres obowiązków
Przygotowanie śniadań w godzinach 7:30 – 9:00 (w zależności od dnia/pogody pora śniadania się zmienia)
Przygotowanie kanapek na wynos
Przygotowanie 4-daniowego obiadu na godz. 18:30. Przystawka, zupa, danie główne, prosty deser (mamy dziewczynę, która piecze ciasta)
Dbanie o czystość w kuchni
Sporządzanie listy zakupów i dbanie o stan magazynu
Organizacja pracy
Praca jest zasadniczo non-stop, 7 dni/tydz.
Zapewnimy przeszkolenie w pierwszym tygodniu
Zapewnimy 6 dni wolnych w ciągu 2 miesięcy (pojedyncze dni) oraz kilka popołudni.
Zakwaterowanie: pokój 2 osobowy w 4-pokojowym apartamencie współdzielonym z resztą zespołu, tuż obok jadalni.
Umowa o pracę na norweskich warunkach zatrudnienia, ubezpieczenie społeczne i wypadkowe wliczone.
LUB – faktura/rachunek
Możliwość korzystania ze sprzętu ośrodka – łodzie, wędki, narty, samochody.
Wymagania
Dobra znajomość światowej kuchni i jej standardów
Sprawność w rzemiośle
Otwartość i elastyczność
Przyjazne usposobienie
Brak poważnych nałogów (alkoholizm wykluczony)
Język angielski w stopniu komunikatywnym
REFERENCJE - koniecznie wymagane (pisemne / telefoniczne)
Wynagrodzenie
35 000 koron netto (ok 12 500 zł) 20 000 koron dla pomocnika (ok 7000 zł)
Praca ciągła, 3 dni wolne na miesiąc, 6 dni w ciągu pobytu
Zakwaterowanie wliczone w pensję
Masz pytanie do pracodawcy odnośnie tej oferty?