Firmowe
Rok wydania: 2020
Okładka: Twarda
Stan: Nowe
Opis
Ziemiaństwo o kulturze stołu w ziemiańskich dworach i pałacach
Spis treści
Wprowadzenie
Jarosław Dumanowski
Dziedzictwo kuchni staropolskiej. Smak, hierarchia i tożsamość w XVIII wieku
Witold Molik
Ziemiański stół w XIX i pierwszej połowie XX wieku. Zarys problematyki badawczej
Tadeusz Epsztein
Zainteresowania kulinarne ziemiaństwa polskiego na Ukrainie w II połowie XIX i na początku XX wieku
Aldona Cholewianka-Kruszyńska
Stoły myśliwskie. Kultura posiłków podczas polowań w polskich majątkach ziemskich
w XIX i XX wieku (do II wojny światowej)
Wiesław Caban '
Stół polskiego ziemianina zesłanego na Syberię w XIX wieku
Roman Jurkowski l-*-
O starce kresowej i spirytusie w czasach wojny i pokoju luźnych opowieści kilka
Ewelina Kostrzewska
Jedzenie na starcie. Ziemianki w wiejskim gospodarstwie i w kuchni na początku XX wieku
Tomasz Adam Pruszak 1 *
Etykieta obiadu w pierwszej połowie XX wieku na podstawie podręczników obyczajów towarzyskich
Stanisław Borowiak 189
„Niegodziwego ma mój Wincenty kucharza..czyli kulinarne dole i niedole Adama Turny
Kazimierz Karolczak --
Table d'haute. Ciekawość kulinarna podróżującego arystokraty (druga połowa XIX wieku)
Jarosław Kita 259
Maślacz, madera, xeres, chablis... — maluszyńska piwniczka z winami ziemiańskiej rodziny Korabitów Ostrowskich
Dyskusja 271
Noty o autorach 279
Zapraszam
Spis treści
Wprowadzenie
Jarosław Dumanowski
Dziedzictwo kuchni staropolskiej. Smak, hierarchia i tożsamość w XVIII wieku
Witold Molik
Ziemiański stół w XIX i pierwszej połowie XX wieku. Zarys problematyki badawczej
Tadeusz Epsztein
Zainteresowania kulinarne ziemiaństwa polskiego na Ukrainie w II połowie XIX i na początku XX wieku
Aldona Cholewianka-Kruszyńska
Stoły myśliwskie. Kultura posiłków podczas polowań w polskich majątkach ziemskich
w XIX i XX wieku (do II wojny światowej)
Wiesław Caban '
Stół polskiego ziemianina zesłanego na Syberię w XIX wieku
Roman Jurkowski l-*-
O starce kresowej i spirytusie w czasach wojny i pokoju luźnych opowieści kilka
Ewelina Kostrzewska
Jedzenie na starcie. Ziemianki w wiejskim gospodarstwie i w kuchni na początku XX wieku
Tomasz Adam Pruszak 1 *
Etykieta obiadu w pierwszej połowie XX wieku na podstawie podręczników obyczajów towarzyskich
Stanisław Borowiak 189
„Niegodziwego ma mój Wincenty kucharza..czyli kulinarne dole i niedole Adama Turny
Kazimierz Karolczak --
Table d'haute. Ciekawość kulinarna podróżującego arystokraty (druga połowa XIX wieku)
Jarosław Kita 259
Maślacz, madera, xeres, chablis... — maluszyńska piwniczka z winami ziemiańskiej rodziny Korabitów Ostrowskich
Dyskusja 271
Noty o autorach 279
Zapraszam
ID: 1002344957
xxx xxx xxx
Dodane 14 lipca 2025
Ziemiaństwo O kulturze stołu w ziemiańskich dworach i pałacach
Tylko przedmiot
99 zł
Przedmiot z Pakietem Ochronnym

Lokalizacja
Zwroty
Pakiet OchronnyZakup od przedsiębiorcy
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły
Zwróć przedmiot do 14 dni od jego otrzymania przy zakupie od przedsiębiorcy. Skontaktuj się bezpośrednio ze sprzedającym, żeby zorganizować zwrot przedmiotu. Szczegóły