Prywatne
Stan: Nowe
Opis
ZEWSTAW 2 w 1 — scoby kombuczy oraz grzybek tybetański
Super sycący, pyszny kefir z grzybka tybetańskiego jest polecany przez dietetyków jako napój bogaty w białko i witaminy z grupy B, zwłaszcza B12 - polecane zwłaszcza weganom i wegetarianom jako uzupełnienie codziennej diety. Dr Bartek Kulczyński poleca go w podkaście!
Sprzedam porcję (kopiasta łyżka stołowa) do przygotowania 1 litra prebiotycznego kefiru, który wspomaga trawienie, detoksykację z metali ciężkich oraz poprawia mikroflorę jelitową.
Aby przygotować kefir, zalej ziarna kefiru 1 litrem świeżego, niepasteryzowanego mleka, przykryj ściereczką i odstaw. Mieszaj co kilka godzin. Używaj wyłącznie plastikowych lub szklanych narzędzi, ponieważ ziarna mogą wchłaniać metale ciężkie z metalowych naczyń. Kefir będzie gotowy po 1-2 dniach. Po tym czasie odcedź ziarna na plastikowym sitku, opłucz zimną wodą i możesz powtórzyć proces lub przechować je w lodówce.
Kombucza to słodko-kwaśny napój na bazie fermentowanej herbaty, cieszący się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz prozdrowotnymi właściwościami.
- odtruwanie organizmu, wynikające z obecności kwasu glukoronowego i jego pochodnych, który wykazują zdolność łączenia się z toksynami i metabolitami leków, a te następnie są unieszkodliwiane i wydalane z organizmu,
- działanie antyoksydacyjne – dzięki zawartości witaminy C, polifenoli oraz niektórych minerałów,
- wspieranie układu odpornościowego i wpływ na odbudowę flory bakteryjnej (dzięki obecności kwasu mlekowego, octowego, jabłkowego, witamin i minerałów),
- regulowanie pracy układu pokarmowego,
- usprawnianie pracy nerek i pęcherza moczowego,
- wspomaganie regeneracji wątroby.
- działa odchudzająco. Kombucha zawiera ok. 4,5 raza mniej kwasu octowego niż sklepowy ocet, dlatego ci, którzy walczą z insulinoopornością i chcą schudnąć mogą brać 5 łyków kombuchy na 20min przed każdym posiłkiem lub treningiem, by osiągnąć ten sam efekt co pijąc szklankę wody z łyżką octu.
Aby przygotować kombuczę należy przygotować 1l mocnej herbaty z 3. torebek (może byc zielona lub rooibos) i posłodzić ją 5 łyżkami stołowymi cukru. Po ostygnięciu dodać grzybek oraz starter z poprzedniej kombuchy (10-15% słoika). Zakryć ściereczką/skarpetką, odstawić i nie ruszać przez ok. 7-10 dni aż na powierzchni uformuje się nowy grzybek. Po częściowym spożyciu przepłukać grzybek pod bieżącą wodą, umyć słoik, przecedzić pozostałą kombuczę i powtórzyć proces. Słoik można szczelnie zakręcić na krótki okres czasu (należy uważać, bo może rozsadzić słoik), aby napój stał się naturalnie gazowany.
Proszę o SMS na wypadek, bym mogła potwierdzić sprzedaż na czas. Niestety latem rzadziej zaglądam na OLX i zdarza mi się przegapić. Pozdrawiam!
Super sycący, pyszny kefir z grzybka tybetańskiego jest polecany przez dietetyków jako napój bogaty w białko i witaminy z grupy B, zwłaszcza B12 - polecane zwłaszcza weganom i wegetarianom jako uzupełnienie codziennej diety. Dr Bartek Kulczyński poleca go w podkaście!
Sprzedam porcję (kopiasta łyżka stołowa) do przygotowania 1 litra prebiotycznego kefiru, który wspomaga trawienie, detoksykację z metali ciężkich oraz poprawia mikroflorę jelitową.
Aby przygotować kefir, zalej ziarna kefiru 1 litrem świeżego, niepasteryzowanego mleka, przykryj ściereczką i odstaw. Mieszaj co kilka godzin. Używaj wyłącznie plastikowych lub szklanych narzędzi, ponieważ ziarna mogą wchłaniać metale ciężkie z metalowych naczyń. Kefir będzie gotowy po 1-2 dniach. Po tym czasie odcedź ziarna na plastikowym sitku, opłucz zimną wodą i możesz powtórzyć proces lub przechować je w lodówce.
Kombucza to słodko-kwaśny napój na bazie fermentowanej herbaty, cieszący się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz prozdrowotnymi właściwościami.
- odtruwanie organizmu, wynikające z obecności kwasu glukoronowego i jego pochodnych, który wykazują zdolność łączenia się z toksynami i metabolitami leków, a te następnie są unieszkodliwiane i wydalane z organizmu,
- działanie antyoksydacyjne – dzięki zawartości witaminy C, polifenoli oraz niektórych minerałów,
- wspieranie układu odpornościowego i wpływ na odbudowę flory bakteryjnej (dzięki obecności kwasu mlekowego, octowego, jabłkowego, witamin i minerałów),
- regulowanie pracy układu pokarmowego,
- usprawnianie pracy nerek i pęcherza moczowego,
- wspomaganie regeneracji wątroby.
- działa odchudzająco. Kombucha zawiera ok. 4,5 raza mniej kwasu octowego niż sklepowy ocet, dlatego ci, którzy walczą z insulinoopornością i chcą schudnąć mogą brać 5 łyków kombuchy na 20min przed każdym posiłkiem lub treningiem, by osiągnąć ten sam efekt co pijąc szklankę wody z łyżką octu.
Aby przygotować kombuczę należy przygotować 1l mocnej herbaty z 3. torebek (może byc zielona lub rooibos) i posłodzić ją 5 łyżkami stołowymi cukru. Po ostygnięciu dodać grzybek oraz starter z poprzedniej kombuchy (10-15% słoika). Zakryć ściereczką/skarpetką, odstawić i nie ruszać przez ok. 7-10 dni aż na powierzchni uformuje się nowy grzybek. Po częściowym spożyciu przepłukać grzybek pod bieżącą wodą, umyć słoik, przecedzić pozostałą kombuczę i powtórzyć proces. Słoik można szczelnie zakręcić na krótki okres czasu (należy uważać, bo może rozsadzić słoik), aby napój stał się naturalnie gazowany.
Proszę o SMS na wypadek, bym mogła potwierdzić sprzedaż na czas. Niestety latem rzadziej zaglądam na OLX i zdarza mi się przegapić. Pozdrawiam!
ID: 952118283
xxx xxx xxx
Dodane 04 sierpnia 2025
ZESTAW grzybek tybetański + grzybek herbaciany | PROBIOTYKI B12 DETOKS
Tylko przedmiot
49 zł
Przedmiot z Pakietem Ochronnym
Lokalizacja
Zwroty
Pakiet Ochronny
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły