Prywatne
Opis
Wysłodki buraczane to doskonała pasza dla bydła mlecznego jak i opasowego.
Można skarmiać je w formie kiszonej jak również świeże.
Kiszonka z wysłodków prasowanych jest chętnie pobierana przez krowy. Dobrze zakiszona charakteryzuje się przyjemnym zapachem i smakowitością. Suchą masę wysłodków stanowią przede wszystkim węglowodany strukturalne, czyli włókno surowe, w skład którego wchodzi celuloza, hemiceluloza, lignina, pektyny oraz związki azotowe. Zawartość pektyn w suchej masie wysłodków wynosić może od 10 do 30%, a ich fermentacja przez bakterie żwaczowe jest dużo wolniejsza od skrobi, stąd też zastąpienie części dawki pasz zbożowych wysłodkami buraczanymi obniża poziom skrobi. Między innymi chroni to przedżołądek przed nagłym obniżeniem pH, a w efekcie ogranicza ryzyko wystąpienia kwasicy żwacza. Te węglowodany strukturalne ulegają wolnemu rozkładowi w żwaczu. Wszystkie rodzaje wysłodków buraczanych posiadają wysoką zawartość potasu (0,6–0,8% w s.m.) i wapnia (0,8–1,0% w s.m.), a niską fosforu (ok. 0,1% w s.m.). Pasza ta ma też wysoki udział włókna neutralno-detergentowego NDF.
Należy podkreślić, że kiszone wysłodki buraczane prasowane są paszą soczystą i mlekopędną o wysokiej zawartości suchej masy powyżej 20% i należą do najsmaczniejszych pasz dla krów mlecznych. Powodują także „wiązanie” pasz treściwych, uniemożliwiając krowom sortowanie.
Dobowa dawka dla krów mlecznych w okresie zasuszenia wynosi 1–3 kg, a w szczycie laktacji 2–6 kg. Wysłodki co ważne, dobrze wypełniają niedobory wolno uwalnianej energii, szczególnie w dawkach opartych na kiszonkach z traw, roślin motylkowych oraz przy żywieniu pastwiskowym. Posiadają zbliżoną zawartość energii do kiszonki z kukurydzy.
Cena za 24-25 ton wysłodków świeżych o zawartości suchej masy około 22%.
Do ceny doliczyć należy koszt transportu ustalany indywidualnie.
Można skarmiać je w formie kiszonej jak również świeże.
Kiszonka z wysłodków prasowanych jest chętnie pobierana przez krowy. Dobrze zakiszona charakteryzuje się przyjemnym zapachem i smakowitością. Suchą masę wysłodków stanowią przede wszystkim węglowodany strukturalne, czyli włókno surowe, w skład którego wchodzi celuloza, hemiceluloza, lignina, pektyny oraz związki azotowe. Zawartość pektyn w suchej masie wysłodków wynosić może od 10 do 30%, a ich fermentacja przez bakterie żwaczowe jest dużo wolniejsza od skrobi, stąd też zastąpienie części dawki pasz zbożowych wysłodkami buraczanymi obniża poziom skrobi. Między innymi chroni to przedżołądek przed nagłym obniżeniem pH, a w efekcie ogranicza ryzyko wystąpienia kwasicy żwacza. Te węglowodany strukturalne ulegają wolnemu rozkładowi w żwaczu. Wszystkie rodzaje wysłodków buraczanych posiadają wysoką zawartość potasu (0,6–0,8% w s.m.) i wapnia (0,8–1,0% w s.m.), a niską fosforu (ok. 0,1% w s.m.). Pasza ta ma też wysoki udział włókna neutralno-detergentowego NDF.
Należy podkreślić, że kiszone wysłodki buraczane prasowane są paszą soczystą i mlekopędną o wysokiej zawartości suchej masy powyżej 20% i należą do najsmaczniejszych pasz dla krów mlecznych. Powodują także „wiązanie” pasz treściwych, uniemożliwiając krowom sortowanie.
Dobowa dawka dla krów mlecznych w okresie zasuszenia wynosi 1–3 kg, a w szczycie laktacji 2–6 kg. Wysłodki co ważne, dobrze wypełniają niedobory wolno uwalnianej energii, szczególnie w dawkach opartych na kiszonkach z traw, roślin motylkowych oraz przy żywieniu pastwiskowym. Posiadają zbliżoną zawartość energii do kiszonki z kukurydzy.
Cena za 24-25 ton wysłodków świeżych o zawartości suchej masy około 22%.
Do ceny doliczyć należy koszt transportu ustalany indywidualnie.
ID: 1025302966
xxx xxx xxx
Dodane Dzisiaj o 09:51
Wysłodki buraczane
1 900 zł
Lokalizacja