Przejdź do głównej części
OLX Christmas Logo
Czat

Powiadomienia

Dodaj ogłoszenie
Wołowina Limousine Hereford chów ekstensywny naturalny
Wołowina Limousine Hereford chów ekstensywny naturalny
PromujOdśwież

Prywatne

Opis

OPIS
Ubój odbywa się kilka razy w miesiącu, terminy podane na www.hodowlabydla.eu przycisk cennik.
Zamówienia przyjmujemy 4-5 dni wcześniej.

Lita wołowina bez kości, tzw. jedynka - jakość PREMIUM, 49złł za 1kg, mix różnych części tuszy.
Dostępne wszystkie pozostałe elementy bydła: polędwica,, rostbef/antrykot, ligawa, pręga, mostek, policzki, szponder, ogony, ozory, itd.
Dla entuzjastów steków, możliwość przecięcia antrykotu/rostbefu z kością na plastry 2-2,5cm
Podroby wołowe (serce, wątroba, płuca, nerki) , wyłącznie świeże, nie mielone, nie mrożone.
Dedykowane m.in. do diety BARF, "Biologically Appropriate Raw Food”.

Wysyłka paczkomat Inpost możliwa jedynie szlachetnych elementów, polędwica, antrykot, rostbef. Wyłącznie na zasadzie przedpłaty, styrobox z wkładami chłodzącymi. Całościowy koszt wysyłki 40zł. Nie wysyłam przy temperaturach powyżej 20C.

Więcej info na stronie hodowlabydla.eu

Limousine. Ojczyzną rasy są centralne regiony Francji: Limousin i Marche, o surowym klimacie i skalistym podłożu. Te trudne warunki środowiskowe wpłynęły niewątpliwie na takie cechy dzisiejszych zwierząt jak: zdrowie, kondycja, zdolności adaptacyjne. Limousine – zwierzęta masywne i silne – były przez długi czas użytkowane jako siła pociągowa, a pod koniec okresu użytkowania opasane i przeznaczane na rzeź. Uzyskiwane od nich mięso odznaczało się wybitną jakością. Podstawową przyczyną ogromnej popularności bydła limousine jest imponujące umięśnienie i wysokie walory kulinarne chudego mięsa. Zwierzęta są długie, posiadają delikatny kościec i doskonałe umięśnienie grzbietu i zadu.
U rasy tej często występuje hipertrofia mięśni, dosyć powszechnie nazywana „dwupośladkowością”. Podwójne umięśnienie wpływa korzystnie na wartość opasową i rzeźną, ukształtowanie tuszy i jakość mięsa. U zwierząt z podwójnym umięśnieniem wyższy jest stosunek mięsa do kości i tłuszczu. Mięso jest jaśniejsze, ma lepsze właściwości dietetyczne i smakowe spowodowane mniejszym udziałem tłuszczu i tkanki łącznej.

Hereford uznawana jest za najbardziej rozpowszechnioną rasę bydła mięsnego na świecie. Wyhodowano ją w Anglii, w hrabstwie Hereford przed rokiem 1700. Powstała dzięki skrzyżowaniu ciężkiego angielskiego czerwonego bydła ze sprowadzonym z Flandrii białogłowym bydłem. Obecnie hereford to rasa jednostronnie mięsna, posiada szeroki grzbiet, krótkie, szeroko rozstawione i mocne, świetnie umięśnione nogi oraz tułów, który jest długi, masywny, z szerokim grzbietem i dobrze zaznaczonym przodem. Rasa hereford może być trzymana cały czas na świeżym powietrzu, bez pomieszczeń inwentarskich. Idealne przystosowuje się do warunków ekstensywnych, często wypasana na nieużytkach zielonych. To spora zaleta tego bydła, która przyczyniła się do wielu hodowli na kolosalnych zielonych nieużytkach w Argentynie, Brazylii, Urugwaju, Meksyku, Chile, Stanach Zjednoczonych, Australii, RPA oraz Nowej Zelandii. Bydło ma bardzo łagodny temperament, co znacząco się przekłada na korzystne warunki hodowli. Mięso jest przetłuszczone, soczyste i marmurkowate, a smak zaliczany do wybitnych. Wymagający klient, a takich jest coraz więcej, doskonale wie, jaką wołowinę potrzebuje i z jakiej rasy powinna pochodzić. Najbardziej ceniona przez gastronomię jest wołowina z marmurkową strukturą mięsa, a właśnie taka jest z bydła hereford.
ID: 850534092

Skontaktuj się

Facebook connected icon

tomasz

Na OLX od październik 2011

Ostatnio online w dniu 13 grudnia 2025

xxx xxx xxx

Dodane 17 grudnia 2025

Wołowina Limousine Hereford chów ekstensywny naturalny

45 zł

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon