Przejdź do głównej części
OLX Christmas Logo
Czat

Powiadomienia

Dodaj ogłoszenie
Wędzarnia wędzarka drewniana wędzok
Wędzarnia wędzarka drewniana wędzok
Wędzarnia wędzarka drewniana wędzok
Wędzarnia wędzarka drewniana wędzok
Wędzarnia wędzarka drewniana wędzok
Wędzarnia wędzarka drewniana wędzok
PromujOdśwież

Prywatne

Stan: Nowe

Opis

Tradycyjna drewniana wędzarnia to konstrukcja służąca do wędzenia mięsa, ryb, serów, a także niekiedy owoców i warzyw, co jest jednym z najstarszych sposobów konserwacji żywności. Wędzenie nadaje produktom wyjątkowy smak, aromat, a także wydłuża ich trwałość poprzez działanie dymu i ciepła.

Konstrukcja komory wędzarniczej:

Materiał: Wędzarnia wykonana jest z drewna świerkowego o grubości 20 mm łączonej metodą pióro wpust.
Wszystko porządnie skręcone i wyszlifowane.
Do montażu nie używam żadnych zszywek, czy gwoździ!!!
Dach otwierany.
Opalenie z zewnątrz w cenie!!!
Cena dotyczy samej komory wędzarniczej
O wymiarach zewnętrznych:
50x50x wys 60cm ( z dachem wysokość 75 cm.

Możliwość wykonania innych wymiarów

Drewniana komora ma doskonałe właściwości izolacyjne i nie wpływa negatywnie na proces wędzenia.

Piec/Palenisko: Najważniejszym elementem wędzarni jest piec lub palenisko, gdzie spalane jest drewno, generujące dym i ciepło.
Opcja dodatkowa.

Kanał dymowy: Między paleniskiem a komorą wędzarniczą znajduje się kanał dymowy (zwany też kominem lub przewodem dymnym). Jego zadaniem jest doprowadzenie dymu do komory wędzarniczej. Może być w ziemi (wędzarnie ziemne) lub nad nią.
Opcja dodatkowa.

Komora wędzarnicza: To przestrzeń, w której umieszcza się produkty do wędzenia. Wyposażona w haki, drążki lub ruszty, na których zawiesza się mięso, ryby lub inne produkty.

Poprzeczki 3 szt
Haki 6 szt ze stali nierdzewnej w cenie!!!

Wędzarnia posiada drzwiczki umożliwiające dostęp do wnętrza oraz kominek, którym odprowadzany jest nadmiar dymu.

Zasada działania:

1. Rozpalenie paleniska: Proces zaczyna się od rozpalenia ognia w palenisku. Używa się drewna liściastego, które nie wytwarza szkodliwego dymu, jak na przykład drewno sosnowe. Warto wybierać drewno dębowe, bukowe, olchowe lub owocowe, ponieważ dają one najlepszy dym do wędzenia.

2. Wytwarzanie dymu: Gdy drewno zaczyna się tlić, wytwarza się dym, który przechodzi przez kanał dymowy do komory wędzarniczej. W zależności od konstrukcji wędzarni, dym może być wprowadzany bezpośrednio lub przez dłuższy kanał, co schładza dym (w przypadku wędzenia zimnym dymem).

Zastosowanie:

W tradycyjnych drewnianych wędzarniach wędzimy:

Mięso: szynki, kiełbasy, boczki,

Ryby: szczególnie popularne wędzenie pstrągów, łososi, makreli,

Sery: ser podpuszczkowy, a także sery typu górskiego,

Warzywa i owoce: suszone śliwki, papryki, a także gruszki i jabłka.

Tradycyjna drewniana wędzarnia to ekologiczne, naturalne i skuteczne narzędzie do konserwacji żywności, pozwalające na uzyskanie wyrobów o wyjątkowym smaku i aromacie. Dzięki prostocie działania i naturalnym materiałom, była (i wciąż jest) popularna na wsiach i w gospodarstwach domowych.

Serdecznie polecam.
Możliwość wykonania innych wymiarów lub zakupu całych kompletów na innych aukcjach.

Tabliczka z grawerem laserowym "Wędzarnia" gratis !!!
Możliwośc graweru imiona, lub życzeń. itp

W razie pytań proszę dzwonić lub pisać. Odpowiem na wszystkie pytania.

Wysyłka 50zł
Komora wysyłana w całości należy tylko dokręcić kominek i zawiasy daszku.

Odbiór osobisty w Miejscowości Słowik koło Częstochowy

Możliwość dowozu i odbioru na terenie Częstochowy.
ID: 950036014

Skontaktuj się

Grzegorz

Na OLX od luty 2014

Ostatnio online w dniu 20 grudnia 2025

xxx xxx xxx

Dodane 23 grudnia 2025

Wędzarnia wędzarka drewniana wędzok

300 zł

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon