Prywatne
Opis
Mam do zaoferowania suszone liście Yacon do sporządzania naparów - herbatek ziołowych.
Cena dotyczy 100g suszu.
Yacon to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, którą od niedawna uprawia się też w Europie, należy do rodziny astrowatych, do których zalicza się też cykorię i topinambur. Część nadziemna rośliny to rozłożyste liście, natomiast podziemna – bulwy o słodkim smaku, które kształtem przypominają podłużne ziemniaki. Bulwy Yacon nie wymagają żadnej obróbki termicznej przed spożyciem, są soczyste, mają smak określany jako połączenie jabłka i arbuza. Z jednej rośliny uzyskuje się do 20 owoców (ok. 10 kg). W swoich naturalnych warunkach Yacon to roślina wieloletnia. W Polsce też można ją uprawiać, ale konieczne jest coroczne sadzenie i ochrona przed mrozami.
Jeśli chcemy uprawiać Yacon w Polsce, nie będzie to trudne. Roślina potrzebuje tylko słonecznego stanowiska i dobrego nawadniania. Kiełki sadzi się w doniczkach wczesną wiosną, a w połowie maja przenosi do gruntu. Bulwy wykopuje się z ziemi przed pierwszymi przymrozkami, następnie przez miesiąc przechowuje w ciemnym miejscu bez przykrycia w celu wytworzenia odpowiedniej ilości cukru i uzyskania pożądanego smaku. Następnie bulwy można przykryć ziemią, torfem lub trocinami, aby nie uległy przeschnięciu i przechowywać w ten sposób do lutego-marca.
Yacon można jeść po pierwszym miesiącu przechowywania, obierając ze skórki i jedząc na surowo. Bulwy można smażyć, dusić, pokrojone w plasterki ususzyć i jeść w postaci przekąski. Mogą być składnikiem sałatek, dobrze smakuje wyciśnięty z nich sok.
W ciągu ostatnich kilku lat z Yaconu zaczęto wytwarzać syropy, dżemy, soki, chrupki i płatki śniadaniowe. W przemyśle bulwy Yaconu wykorzystuje się najczęściej do produkcji mąki, ekstraktów z korzeni i liści oraz syropu, który może być stosowany jako słodzik dla diabetyków. Z liści przygotowuje się herbatki. Zarówno bulwy, jak i liście Yaconu mają właściwości prozdrowotne.
Bulwy i liście yaconu są też bogatym źródłem kwasów fenolowych i innych związków o właściwościach przeciwutleniających (polifenoli). Stwierdzono w nich obecność znaczących ilości kwasu chlorogenowego, kawowego i ferulowego. Bulwy Yaconu charakteryzują się ponad 10-krotnie wyższą zawartością polifenoli niż bulwy ziemniaka. Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy działają ochronnie na komórki, mogą być elementem prewencji chorób układu krążenia i nowotworów. Z liści
Yaconu przygotowuje się napary, które mają bardzo korzystne działanie dla diabetyków. Ich picie powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi już po 10 dniach stosowania. Daje też efekt zmniejszenia glikemii poposiłkowej. Okazuje się, że przy dłuższym stosowaniu mechanizm działania substancji zawartych w ekstrakcie z liści Yaconu jest podobny do mechanizmu działania insuliny.
Cena dotyczy 100g suszu.
Yacon to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, którą od niedawna uprawia się też w Europie, należy do rodziny astrowatych, do których zalicza się też cykorię i topinambur. Część nadziemna rośliny to rozłożyste liście, natomiast podziemna – bulwy o słodkim smaku, które kształtem przypominają podłużne ziemniaki. Bulwy Yacon nie wymagają żadnej obróbki termicznej przed spożyciem, są soczyste, mają smak określany jako połączenie jabłka i arbuza. Z jednej rośliny uzyskuje się do 20 owoców (ok. 10 kg). W swoich naturalnych warunkach Yacon to roślina wieloletnia. W Polsce też można ją uprawiać, ale konieczne jest coroczne sadzenie i ochrona przed mrozami.
Jeśli chcemy uprawiać Yacon w Polsce, nie będzie to trudne. Roślina potrzebuje tylko słonecznego stanowiska i dobrego nawadniania. Kiełki sadzi się w doniczkach wczesną wiosną, a w połowie maja przenosi do gruntu. Bulwy wykopuje się z ziemi przed pierwszymi przymrozkami, następnie przez miesiąc przechowuje w ciemnym miejscu bez przykrycia w celu wytworzenia odpowiedniej ilości cukru i uzyskania pożądanego smaku. Następnie bulwy można przykryć ziemią, torfem lub trocinami, aby nie uległy przeschnięciu i przechowywać w ten sposób do lutego-marca.
Yacon można jeść po pierwszym miesiącu przechowywania, obierając ze skórki i jedząc na surowo. Bulwy można smażyć, dusić, pokrojone w plasterki ususzyć i jeść w postaci przekąski. Mogą być składnikiem sałatek, dobrze smakuje wyciśnięty z nich sok.
W ciągu ostatnich kilku lat z Yaconu zaczęto wytwarzać syropy, dżemy, soki, chrupki i płatki śniadaniowe. W przemyśle bulwy Yaconu wykorzystuje się najczęściej do produkcji mąki, ekstraktów z korzeni i liści oraz syropu, który może być stosowany jako słodzik dla diabetyków. Z liści przygotowuje się herbatki. Zarówno bulwy, jak i liście Yaconu mają właściwości prozdrowotne.
Bulwy i liście yaconu są też bogatym źródłem kwasów fenolowych i innych związków o właściwościach przeciwutleniających (polifenoli). Stwierdzono w nich obecność znaczących ilości kwasu chlorogenowego, kawowego i ferulowego. Bulwy Yaconu charakteryzują się ponad 10-krotnie wyższą zawartością polifenoli niż bulwy ziemniaka. Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy działają ochronnie na komórki, mogą być elementem prewencji chorób układu krążenia i nowotworów. Z liści
Yaconu przygotowuje się napary, które mają bardzo korzystne działanie dla diabetyków. Ich picie powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi już po 10 dniach stosowania. Daje też efekt zmniejszenia glikemii poposiłkowej. Okazuje się, że przy dłuższym stosowaniu mechanizm działania substancji zawartych w ekstrakcie z liści Yaconu jest podobny do mechanizmu działania insuliny.
ID: 982593429
xxx xxx xxx
Dodane 17 lipca 2025
Suszone liście Yacon, herbatka ziołowa, idealna dla cukrzyków 100g
Tylko przedmiot
20 zł
Przedmiot z Pakietem Ochronnym
Lokalizacja
Zwroty
Pakiet Ochronny
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły