Prywatne
Stan: Używane
Opis
Witam, na sprzedaż mam stal do pizzy wykonaną z stali węglowej.
Co to jest, i jak działa:
Stal działa identycznie jak kamień szamotowy, przy czym szybciej oddaje ciepło i lepiej się nagrzewa (lepsze przewodnictwo cieplne i pojemność cieplna).
Mierzy 350 na 350 mm i ma 8-9 mm wysokości, więc zmieści się do każdego piekarnika do zabudowy.
Stal trzeba konserwować, inaczej będzie rdzewieć.
Jak konserwować: dokładnie umyć stal lekkim detergentem (np. płynem do naczyń), wysuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie posmarować olejem neutralnym. Później stal trzeba wypiec przez około godzinę. Tak zakonserwowana będzie służyć spokojnie przez rok, do następnej konserwacji.
Stal jest ospawana od boków, przez co nie ma ostrych rantów.
Jak używać:
Stal trzeba nagrzać przy górnej grzałce (najlepiej pod broilerem) przez minimum 30 minut, następnie można na nią kłaść pizzę. Na stali można też wypiekać chleb, wtedy trzeba ją położyć na środkowej półce i nagrzewać przez około 45 minut.
STAL NIE NADAJE SIĘ DO WYPIEKANIA PIZZY NEAPOLITAŃSKIEJ - stal osiąga "jedynie" 350-380°C, przez co nadaje się do wypieku pizzy nowojorskiej (na zdjęciu), classici (południowej pizzy włoskiej) czy pizzy rzymskiej, natomiast nie pozwoli na wypieczenie pizzy neapolitańskiej, do której potrzeba minimum 420°C, takowa temperatura by spaliła zwykły piekarnik :)
W razie jakichkolwiek pytań, proszę pisać.
Co to jest, i jak działa:
Stal działa identycznie jak kamień szamotowy, przy czym szybciej oddaje ciepło i lepiej się nagrzewa (lepsze przewodnictwo cieplne i pojemność cieplna).
Mierzy 350 na 350 mm i ma 8-9 mm wysokości, więc zmieści się do każdego piekarnika do zabudowy.
Stal trzeba konserwować, inaczej będzie rdzewieć.
Jak konserwować: dokładnie umyć stal lekkim detergentem (np. płynem do naczyń), wysuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie posmarować olejem neutralnym. Później stal trzeba wypiec przez około godzinę. Tak zakonserwowana będzie służyć spokojnie przez rok, do następnej konserwacji.
Stal jest ospawana od boków, przez co nie ma ostrych rantów.
Jak używać:
Stal trzeba nagrzać przy górnej grzałce (najlepiej pod broilerem) przez minimum 30 minut, następnie można na nią kłaść pizzę. Na stali można też wypiekać chleb, wtedy trzeba ją położyć na środkowej półce i nagrzewać przez około 45 minut.
STAL NIE NADAJE SIĘ DO WYPIEKANIA PIZZY NEAPOLITAŃSKIEJ - stal osiąga "jedynie" 350-380°C, przez co nadaje się do wypieku pizzy nowojorskiej (na zdjęciu), classici (południowej pizzy włoskiej) czy pizzy rzymskiej, natomiast nie pozwoli na wypieczenie pizzy neapolitańskiej, do której potrzeba minimum 420°C, takowa temperatura by spaliła zwykły piekarnik :)
W razie jakichkolwiek pytań, proszę pisać.
ID: 1008332582
xxx xxx xxx
Dodane 12 listopada 2025
Stal (kamień) do pizzy
Tylko przedmiot
180 zł
Przedmiot z Pakietem Ochronnym
Lokalizacja
Zwroty
Pakiet Ochronny
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły