Prywatne
Rok wydania: 2020
Stan: Nowe
Gatunek: Rozwój osobisty
Opis
ODBIOR OSOBISTY KATOWICE ZAWODZIE
Katowice Zawodzie
UL.Bohaterów Monte Cassino 2d przed ŻABKĄ
Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy
George Zaidan
Liczba stron:
328
publikacja Georga Zaidana to napisana w bardzo przystępny sposób książka, ukazująca produkty, z których na co dzień korzystamy przez pryzmat ich związków chemicznych. Co nam szkodzi, a co pomaga?" publikacja Georga Zaidana to napisana w bardzo przystępny sposób książka, ukazująca produkty, z których na co dzień korzystamy przez pryzmat ich związków chemicznych. Co nam szkodzi, a co pomaga? Co z e-papierosami? Czy promowane filtry przeciwsłoneczne są bezpieczne? Skąd bierze się specyficzny zapach na basenach? Jakie choroby mamy zapisane w horoskopie? Któż mógłby nam odpowiedzieć lepiej na te pytania niż chemik, propagator nauki, który od lat jest producentem programów popularno-naukowych (jeśli po lekturze będziecie mieć apetyt na więcej, zajrzyjcie na YouTube, dostępne są filmiki z jego udziałem na kanale National Geographic). Tym bardziej, że potrafi łączyć wiedzę z niebywałym poczuciem humoru.
Dużym plusem publikacji jest wyraźne zaznaczenie, co jest opinią autora, które stwierdzenia powszechnie uznaje się za prawdziwe, co wzbudza kontrowersje, a co zostało udowodnione naukowo. Tym bardziej, że stawiane w Składnikach tezy zostały konsultowane z osiemdziesięciorgiem naukowców. Okazuje się, że chemia tłumaczona z poczuciem humoru wca
George Zaidan, absolwent chemii na prestiżowej uczelni, błyskotliwy i piekielnie zabawny naukowiec wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach produktów, którymi każdego dnia faszerujemy swoje ciała.
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga?
Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni?
Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy?
Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo trudnych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko użyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, ale też wspaniała zabawa.
Styl Zaidana jest zabawny i błyskotliwy, a sama pozycja zawiera niesamowicie dużo ciekawych informacji. To bardzo przyjemna lektura, która dostarcza nie tylko rozrywki, ale też naprawdę sporo przydatnej wiedzy i świetnych anegdotek, które można potem opowiadać znajomym na imprezach - "Wiecie, co sprawia, że na basenie pachnie, jak pachnie? Myślicie, że to chlor? Otóż, muszę Was zmartwić..."
Katowice Zawodzie
UL.Bohaterów Monte Cassino 2d przed ŻABKĄ
Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy
George Zaidan
Liczba stron:
328
publikacja Georga Zaidana to napisana w bardzo przystępny sposób książka, ukazująca produkty, z których na co dzień korzystamy przez pryzmat ich związków chemicznych. Co nam szkodzi, a co pomaga?" publikacja Georga Zaidana to napisana w bardzo przystępny sposób książka, ukazująca produkty, z których na co dzień korzystamy przez pryzmat ich związków chemicznych. Co nam szkodzi, a co pomaga? Co z e-papierosami? Czy promowane filtry przeciwsłoneczne są bezpieczne? Skąd bierze się specyficzny zapach na basenach? Jakie choroby mamy zapisane w horoskopie? Któż mógłby nam odpowiedzieć lepiej na te pytania niż chemik, propagator nauki, który od lat jest producentem programów popularno-naukowych (jeśli po lekturze będziecie mieć apetyt na więcej, zajrzyjcie na YouTube, dostępne są filmiki z jego udziałem na kanale National Geographic). Tym bardziej, że potrafi łączyć wiedzę z niebywałym poczuciem humoru.
Dużym plusem publikacji jest wyraźne zaznaczenie, co jest opinią autora, które stwierdzenia powszechnie uznaje się za prawdziwe, co wzbudza kontrowersje, a co zostało udowodnione naukowo. Tym bardziej, że stawiane w Składnikach tezy zostały konsultowane z osiemdziesięciorgiem naukowców. Okazuje się, że chemia tłumaczona z poczuciem humoru wca
George Zaidan, absolwent chemii na prestiżowej uczelni, błyskotliwy i piekielnie zabawny naukowiec wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach produktów, którymi każdego dnia faszerujemy swoje ciała.
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga?
Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni?
Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy?
Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo trudnych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko użyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, ale też wspaniała zabawa.
Styl Zaidana jest zabawny i błyskotliwy, a sama pozycja zawiera niesamowicie dużo ciekawych informacji. To bardzo przyjemna lektura, która dostarcza nie tylko rozrywki, ale też naprawdę sporo przydatnej wiedzy i świetnych anegdotek, które można potem opowiadać znajomym na imprezach - "Wiecie, co sprawia, że na basenie pachnie, jak pachnie? Myślicie, że to chlor? Otóż, muszę Was zmartwić..."
ID: 871738896
xxx xxx xxx
Dodane 04 maja 2024
Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy
20 zł
Użytkownik
Lokalizacja