Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Wyposażenie wnętrz
  4. Przybory kuchenne
  5. Noże i nożyce kuchenne
  6. Noże i nożyce kuchenne - Mazowieckie
  7. Noże i nożyce kuchenne - Warszawa
  8. Noże i nożyce kuchenne - Praga-Północ
Satake Unique Shirogami2 Zestaw Nóż Santoku + Nakiri
Satake Unique Shirogami2 Zestaw Nóż Santoku + Nakiri
PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Stan: Nowe

Opis

Satake Unique Shirogami#2 Zestaw Nóż Santoku + Nakiri


Zestaw 2 noży kuchennych zapakowany w tradycyjne drewniane opakowanie idealnie nadaję się na prezent dla każdego miłośnika gotowania. Noże wykonane z rdzewnej stali hartowane do twardości 61 hrc. Na życzenie możemy również wykonać grawer w celu personalizacji prezentu, gdzie grawerunek może przypominać najciekawsze wspomnienie z życia.


Satake Unique Sai Nóż Santoku 17cm


Ostrze - stal rdzewna Shirogami #2
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 60 Hrc +/- 1 
Długość całkowita - 29,7 cm
Długość ostrza - 17,0 cm
Szerokość klingi - 4,7 cm
Grubość klingi - 2,1 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 173 g


Satake Unique Sai Nóż Nakiri 17cm


Ostrze - stal rdzewna Shirogami #2
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 60 Hrc +/- 1 
Długość całkowita - 29,6 cm
Długość ostrza - 17,0 cm
Szerokość klingi - 4,9 cm
Grubość klingi - 2,1 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 188 g

Specyfikacja stali

Shirogami to jedna z japońskich stali rdzewnych, która jest legendą w środowisku ludzi intersujących się nożami. Doskonale czysta, węglowa stal pozwalająca na hartowanie nawet do 65 Hrc. Bardzo łatwo osiągnąć na niej wypolerowaną krawędź tnącą, która zachowuje komfortową agresję cięcia. Stal węglowa jest wrażliwa na wilgoć, każdorazowo po skończonej pracy należy nóż umyć, wysuszyć a co jakiś czas oliwić ostrze. Zakonserwuje to powierzchnię stali, uchroni ją przed patynowaniem i rdzą. Shirogami to bezsprzecznie jedna z najlepszych stali wykorzystywanych w produkcji noży.


Skład stali:


Węgiel: 1,05-1,15%
Mangan: 0,20-0,30%
Fosfor: 0,025%
Krzem: 0,10-0,20%
Siarka: 0,004%

Konserwacja

Tradycyjne, japońskie noże kuchenne wykonywane są ze stali węglowej (stop żelaza i węgla). Duża zawartość węgla w składzie chemicznym sprawia, że nie jest to najłatwiejsza stal w kwestii pielęgnacji, a nieprzestrzeganie zalecanych wytycznych może spowodować nieodwracalne uszczerbki. Podstawową zasadą konserwacji noży ze stali rdzewnej jest wycieranie ich do sucha po zakończonej czynności. Pozostawienie noża do samodzielnego wyschnięcia doprowadzi do pojawienia się rdzy na klindze. Przy przechowywaniu noży ze stali węglowej trzeba pamiętać, że wilgoć wpływa na nie negatywnie i przed schowaniem do szuflady, bloku czy pozostawieniem na listwie magnetycznej należy je wcześniej wysuszyć.


Do konserwacji najlepiej stosować olejek kameliowy (bezwonny i bezsmakowy), jednakże przy codziennym użyciu również dobrze sprawdzi się zwykły olej jadalny (częste używanie noży nie doprowadzi do jełczenia tłuszczu). Stosowanie innych preparatów do pielęgnacji nie jest zabronione, ale musimy pamiętać, że przed użyciem należy nóż dokładnie wyczyścić, ponieważ substancje chemiczne nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Stosowanie takich środków konserwacyjnych zalecane jest na długie przechowywanie bądź transport.


Kwaśne środowisko również wpływa niekorzystnie na rdzewne noże kuchenne. Stal węglowa, w kontakcie z substancjami o kwaśnym odczynie pH, rdzewieje jeszcze szybciej, niż w stosunku z wilgocią, dlatego ważne jest wycieranie ich do sucha. Z tego powodu, krojenie cytrusów, a także cebuli może pozostawić ciemniejsze ślady patyny na ostrzu noża.


Do samodzielnego usuwanie przebarwień najlepiej używać delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych (np. mleczko cif), a także gąbki do mycia powierzchni teflonowych (zwykła gąbka może pozostawić małe rysy). Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
ID: 837898465

Skontaktuj się

User avatar

HEBITO

Na OLX od czerwiec 2017

Ostatnio online dziś o 12:46

xxx xxx xxx

Dodane 15 maja 2024

Satake Unique Shirogami2 Zestaw Nóż Santoku + Nakiri

Tylko przedmiot

899 zł

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge
Sklep HEBITO

Użytkownik

Lokalizacja

O firmie

Darmowa aplikacja na Twój telefon