Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Wyposażenie wnętrz
  4. Przybory kuchenne
  5. Noże i nożyce kuchenne
  6. Noże i nożyce kuchenne - Mazowieckie
  7. Noże i nożyce kuchenne - Warszawa
  8. Noże i nożyce kuchenne - Praga-Północ
Satake Misaki Japoński Nóż Szefa Kuchni 21 cm 807, 760
Satake Misaki Japoński Nóż Szefa Kuchni 21 cm 807, 760
PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Stan: Nowe

Opis

Satake Misaki Nóż Szefa kuchni 21 cm


Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Ponieważ posiada ostry czubek, w razie potrzeby może także służyć do oddzielania mięsa od kości, porcjowania kurczaka czy filetowania mniejszych ryb. Ostrze o optymalnej długości pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem. Dobrej jakości nóż szefa kuchni to niezbędne narzędzie w arsenale każdego kucharza.


Dane techniczne:


Ostrze - stal molibdenowo-wanadowa
Rękojeść - drewno kauczukowe
Twardość - 56-58 HRC
Długość całkowita - 33,4 cm
Długość ostrza - 21,0 cm
Szerokość klingi - 4,3 cm
Grubość klingi - 1,4 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 100 g

Specyfikacja stali

Stal 420j2 należy do grupy stali nierdzewnych, dzięki czemu jest bardzo dobrym wyborem na nóż używany w kuchni. Dzięki swojej obojętności chemicznej dużo trudniej patynuje i rdzewieje, nie wymagają takiej uwagi w kwestii konserwacji jak stale węglowe. Stal jest mniej podatna na wykruszenia i można szybko przywrócić jej ostrość na ostrzałce kółkowej jest to duża zaleta dla osób które nie potrafią ostrzyć na kamieniach wodnych. Stal stosuje się czasem również jako zewnętrzne warstwy z rdzeniem ze stali węglowej to połączenie dużo lepszej agresji cięcia na krawędzi i odporności na rdzę.


Skład stali:


Węgiel: 0,13-0,36%
Chrom: 12-15%
Nikiel: 1%
Mangan: 1%
Krzem: 1%
Fosfor: 0,04%
Siarka: 0,03%

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (np. Chrom), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.


Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.


Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.


Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
ID: 837898446

Skontaktuj się

User avatar

HEBITO

Na OLX od czerwiec 2017

Jest teraz online!

xxx xxx xxx

Dodane 30 kwietnia 2024

Satake Misaki Japoński Nóż Szefa Kuchni 21 cm 807, 760

Tylko przedmiot

159 zł

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge
Sklep HEBITO

Użytkownik

Lokalizacja

O firmie

Darmowa aplikacja na Twój telefon