Firmowe
Stan: Nowe
Opis
Sapodilla - naturalny owoc suszony na miękko. Bez dodatków cukru i konserwantów. Idealna przekąska dla dzieci i dorosłych. Bogata w witaminy i minerały.
Sapodilla swoim wyglądem przypomina śliwę pokrytą delikatną aksamitną, brązowoszarą skórką pod którą kryje się słodki miąższ Sapodilla przypomina zazwyczaj słodki, przyjemny smak. Jednym przypomina smak toffi innym smak śliwki węgierki słodkiej
Wartości odżywcze 1 sztuki ok 170 gramów
Wartości odżywcze
Kalorie: 140
Błonnik pokarmowy: 9 gr.
Wapń: 36 mg.
Magnez: 20 mg.
Potas: 328 mg.
Witamina C: 25 mg.
Kwas foliowy: 24 μg
Kwas pantotenowy (witamina B5): 0,4 mg.
Żelazo: 1,4 mg.
Owoce Sapodilla są bogate w witaminy :
Witamina B₉ - kwas foliowy - 23, 8 μg
Witamina C – Ascorbic Acid 0,01 mg
Witamina B₆ – Pirydoksyna 0,06 mg
Witamina B₆ – Kwas pantotenowy 0,43 mg
Witamina B₂ – Ryboflawina 0,03 mg
Witamina B₁ – Tiamina 0,01 mg
Witamina B₃ – Niacin - 0,34 mg
Korzyści zdrowotne
W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się różne części sapodilli. Z kory robi się herbatę, o której mówi się, że powstrzymuje czerwonkę . Z liści gotuje się napój, który pomaga przy biegunce, przeziębieniu i kaszlu. Korzyści zdrowotne Sapodilli W medycynie ludowej sapodilla była stosowana w leczeniu różnych chorób, takich jak:
Artretyzm
Reumatyzm
Gorączka
Wrzody
Biegunka
Zaparcie
Sapodilla jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Jeden owoc sapodilli dostarcza 9 gramów błonnika.
Błonnik pomaga promować zdrowie jelit. Zapewnia także uczucie sytości na dłużej i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Dorośli powinni spożywać co najmniej 21–38 gramów błonnika dziennie, ale większość zjada tylko około 16 gramów dziennie. Jeśli nie dostarczasz wystarczającej ilości błonnika, zwiększa się ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i cukrzycę typu 2
.Wczesne badania wykazały, że owoce sapodilli mogą również zapewniać ochronę przed biegunką i wrzodami żołądka. Może to być spowodowane roślinnymi substancjami chemicznymi zwanymi flawonoidami , które znajdują się w owocach.
Sapodilla posiada wiele dobroci a Witamina C znajdująca się w niej ma wiele korzyści dla organizmu, m.in.:
Walka z infekcjami
Leczenie ran
Wytwarzanie kolagenu
Aktywność antyoksydacyjna
Kobiety potrzebują 75 miligramów dziennie, a mężczyźni 90 miligramów. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, będziesz potrzebować więcej witaminy C. Jeden owoc sapodilli dostarcza 25 miligramów
Sapodilla swoim wyglądem przypomina śliwę pokrytą delikatną aksamitną, brązowoszarą skórką pod którą kryje się słodki miąższ Sapodilla przypomina zazwyczaj słodki, przyjemny smak. Jednym przypomina smak toffi innym smak śliwki węgierki słodkiej
Wartości odżywcze 1 sztuki ok 170 gramów
Wartości odżywcze
Kalorie: 140
Błonnik pokarmowy: 9 gr.
Wapń: 36 mg.
Magnez: 20 mg.
Potas: 328 mg.
Witamina C: 25 mg.
Kwas foliowy: 24 μg
Kwas pantotenowy (witamina B5): 0,4 mg.
Żelazo: 1,4 mg.
Owoce Sapodilla są bogate w witaminy :
Witamina B₉ - kwas foliowy - 23, 8 μg
Witamina C – Ascorbic Acid 0,01 mg
Witamina B₆ – Pirydoksyna 0,06 mg
Witamina B₆ – Kwas pantotenowy 0,43 mg
Witamina B₂ – Ryboflawina 0,03 mg
Witamina B₁ – Tiamina 0,01 mg
Witamina B₃ – Niacin - 0,34 mg
Korzyści zdrowotne
W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się różne części sapodilli. Z kory robi się herbatę, o której mówi się, że powstrzymuje czerwonkę . Z liści gotuje się napój, który pomaga przy biegunce, przeziębieniu i kaszlu. Korzyści zdrowotne Sapodilli W medycynie ludowej sapodilla była stosowana w leczeniu różnych chorób, takich jak:
Artretyzm
Reumatyzm
Gorączka
Wrzody
Biegunka
Zaparcie
Sapodilla jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Jeden owoc sapodilli dostarcza 9 gramów błonnika.
Błonnik pomaga promować zdrowie jelit. Zapewnia także uczucie sytości na dłużej i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Dorośli powinni spożywać co najmniej 21–38 gramów błonnika dziennie, ale większość zjada tylko około 16 gramów dziennie. Jeśli nie dostarczasz wystarczającej ilości błonnika, zwiększa się ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i cukrzycę typu 2
.Wczesne badania wykazały, że owoce sapodilli mogą również zapewniać ochronę przed biegunką i wrzodami żołądka. Może to być spowodowane roślinnymi substancjami chemicznymi zwanymi flawonoidami , które znajdują się w owocach.
Sapodilla posiada wiele dobroci a Witamina C znajdująca się w niej ma wiele korzyści dla organizmu, m.in.:
Walka z infekcjami
Leczenie ran
Wytwarzanie kolagenu
Aktywność antyoksydacyjna
Kobiety potrzebują 75 miligramów dziennie, a mężczyźni 90 miligramów. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, będziesz potrzebować więcej witaminy C. Jeden owoc sapodilli dostarcza 25 miligramów
ID: 919165541
xxx xxx xxx