Prywatne
Opis
Już jest. Gotowy. Dostępność 10 słoiczków.
Zapowiedź musu z jabłek Papierówek dojrzałych i słodkich, muśnietych najzieleńszymi i najkwaśniejszymi z jabłoni.
W składzie: Ekologiczne Papierówki, konfitura z płatków róży, kminek, miód, cukier, czosnek, brandy, kolorowy pieprz w ziarnach, czarnuszka, szafran.
Słodki ale nie bez ostrości, kwaskowości i odurzającego aromatu (dla ostrożności).
Początek ma smak aksamitny, koniec może być niebezpieczny dla nie uprzedzonych.
Szczerze polecam!
Właściwości zdrowotne " Różanego":
1.Domowa Konfitura z Płatków Róży
Zapobiega niedoborom witaminy C.
Wykazuje działanie wzmacniające organizm.
Pomaga usunąć objawy biegunki.
Likwiduje stany zapalne skóry.
Łagodzi bóle gardła oraz bóle menstruacyjne.
Pomaga na niestrawność
Oczyszcza organizm z toksyn.
2. Czarnuszka
chroni wątrobę, nerki oraz układ trawienny, obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi. Bogaty skład oleju z czarnuszki pozwala stosować go przy problemach skórnych, takich jak np. trądzik, łuszczyca, a także egzema czy atopowe zapalenie skóry, które może znacznie poprawić stan skóry.
Czarnuszka okazuje się nieoceniona w profilaktyce wielu chorób, między innymi cukrzycy, osteoporozy czy nowotworów. Broni organizm również przed bakteriami, pasożytami, grzybami, wirusami i toksynami. Badania wykazały, że czarnuszka reguluje ciśnienie krwi, jak również obniża poziom cukru we krwi. Olej z czarnuszki egipskiej może okazać się niezwykle cennym suplementem diety poprawiającym kondycję stawów. Wszystko przez jego właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, przez co łagodzi wiele dolegliwości ze strony narządu ruchu. Wykazuje silne działanie przeciwalergiczne, porównywalne z działaniem syntetycznej cetyryzyny.Doskonały środek p/pasożytniczy dzięki dużej zawartości saponin. Eliminuje tasiemce i owsiki niszcząc dorosłe pasożyty i ich jaja.Czarnuszka wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, a także pomaga ustabilizować gospodarkę hormonalną. Zawarta w niej biotyna wspomaga kondycję Twojej skóry i włosów oraz oddziałuje na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Czarnuszka zalecana jest także podczas uciążliwego kaszlu. Olejki eteryczne zawarte w jej nasionach rozszerzają oskrzela, a co za tym idzie, wspomagają ich pracę. Dodatkowo rozrzedzają zalegającą wydzielinę i mają właściwości wykrztuśne.
Czarnuszka, poprzez korzystne działanie na ośrodkowy układ nerwowy, wykazuje właściwości antydepresyjne. Regularne, długotrwałe stosowanie tego zioła może poprawić samopoczucie osób chorych na depresję. Dodatkowo usprawnia procesy myślowe, pomaga w szybszym zapamiętywaniu i uczeniu się. Niektórzy naukowcy pokuszają się nawet o stwierdzenie, jakoby czarnuszka mogła spowalniać rozwijanie się choroby Alzheimera.
Lecznicze właściwości czarnuszki siewnej wierzono już w starożytnym Egipcie. Olej z tych małych nasionek był jednym z ulubionych produktów samych faraonów – stosowali go oni w kosmetyce i medycynie ludowej. Ponad 3300 lat temu w Egipcie olej z ziaren czarnuszki znaleziono w grobowcu najsłynniejszego faraona – Tutenchamona. Do dziś czarnuszkę określa się mianem „złota faraonów”.
3.Pieprz kolorowy
zwiększa przyswajalność witaminy z grupy B, selenu i beta-karotenu. Działa przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo. Jest bardzo korzystny dla układu pokarmowego, między innymi dlatego, że łagodzi wzdęcia. Pieprz kolorowy pomaga zwalczać stany zapalne, a nawet redukuje ból, zwłaszcza ból brzucha. Zawartość naturalnej kapsaicyny w pieprzu czerwonym świetnie wpływa także na stężenie cholesterolu w krwi pomagając unormować je na właściwym poziomie. Osoby, które często sięgają po czerwony pieprz mogą także pochwalić się silniejszym i zdrowszym sercem oraz doskonałym funkcjonowaniem układu odpornościowego.
4. Kminek
Kminek zwyczajny wykazuje działanie moczopędne przez co wpływa na naturalne oczyszczanie organizmu z zalegających w nim toksyn.
Kminek pomaga obniżyć poziom cholesterolu w układzie sercowo-naczyniowym ze względu na wysoką zawartość błonnika. Jest również doskonałym suplementem wspomagającym zdrowie serca, wraz z wysoką zawartością przeciwutleniaczy i potasu.Nasiona kminku są bogate w żelazo. Jedna łyżeczka mielonego kminu zawiera 1,4 mg żelaza, czyli 17,5% zalecanego spożycia dziennego dla dorosłych.Kminek ma działanie przeciwnowotworowe i dodatkowo obniża też ciśnienie krwi. Ziarna kminku są cenione z uwagi na swoje szczególne właściwości odżywcze. W kminku jest między innymi zestaw składników mineralnych takich jak niacyna, magnez, potas czy wapń.Kminek ma działanie przeciwnowotworowe i dodatkowo obniża też ciśnienie krwi. Działają rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka i jelit, a także regulują dopływ żółci do dwunastnicy i wspomagają wydzielanie soku żołądkowego. Kminek wpływa znakomicie na pobudzenie apetytu i lepsze trawienie, ułatwiając przyswajanie składników pokarmowych i usuwając stany skurczowe w przewodzie pokarmowym.Kminek nie tylko działa rozkurczowo i łagodzi wzdęcia, ale bywa też przydatny w przypadku bólów menstruacyjnych.
Kminku nie powinny spożywać osoby z chorobami wątroby, zapaleniem dróg żółciowych, kamicą żółciową, chorobami oraz stanami zapalnymi nerek.
5.Szafran
to bardzo ekskluzywna przyprawa, dlatego najchętniej wykorzystuję ją do sosów rybnych czy owoców morza. Dla miłośników prostych potraw dobrym pomysłem będzie dodanie szafranu, dla smaku, aromatu i koloru, do ryżu, zup, gulaszu, dań jednogarnkowych lub barwienia makaronów. Szafran jest bardzo skuteczny w leczeniu melancholii i bezsenności, a także działa przeciwzapalnie, rozkurcza oskrzela i osłania wątrobę. Często zalecany jest też jako lek poprawiający apetyt, nasercowy, uspokajający, moczopędny i przeciwbólowy. Od dekad stosowany był w medycynie chińskiej jako środek wykrztuśny i rozkurczowy, a także jako afrodyzjak. Wiele źródeł naukowych wskazuje na korzystne działanie szafranu m.in. w chorobach układu krążenia, oddechowego, pokarmowego czy endokrynnego. Warto w tym miejscu dodać, że szafran wykorzystywany jest na uspokojenie i poprawę nastroju więc również jako składnik złożonych preparatów ziołowych dostępnych bez recepty. Związki czynne obecne w szafranie, takie jak safranal, krocyna i krocetyna mogą korzystnie oddziaływać również na zdolności kognitywne - przyprawa może pozytywnie wpływać na pamięć oraz koncentrację, a także na sprawność procesów myślowych. Ze względu na wysoki potencjał przeciwutleniający rośliny, szafran może być wsparciem również podczas dolegliwości związanych z układem sercowo-naczyniowym. Oprócz właściwości antyoksydacyjnych także jego właściwości przeciwzapalne i przeciwapoptotyczne mogą sprzyjać kardioprotekcyjnemu działaniu. Szafran może hamować agregację płytek krwi i chronić przed apoptozą związaną ze stresem oksydacyjnym. Dodatkowo może korzystnie wpływać na profil lipidowy, hamując wchłanianie tłuszczu i cholesterolu z diety oraz przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego w surowicy krwi. Roślina może także przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Może także niwelować reaktywne formy tlenu i wolne rodniki oraz zmniejszać stres oksydacyjny i opóźniać proces starzenia. Ponadto szafran może być pomocny również wśród diabetyków - może łagodzić cukrzycę i zmniejszać powikłania z nią związane poprzez wpływ na poprawę czynników metabolicznych, profil lipidowy oraz kontrolę glikemii. Szafran może także oddziaływać na zmniejszenie poziomu glukozy w osoczu na czczo. W terapii chorób neurodegeneracyjnych oczu. Badania sugerują, że szafran może wywierać korzystny wpływ m.in. na schorzenia, takie jak jaskra, zwyrodnienie plamki żółtej, retinopatia cukrzycowa czy barwnikowe zwyrodnienie siatkówki.
Szafran może wchodzić w interakcje z lekami.
Warto pamiętać, że nie wolno łączyć szafranu z lekami wpływającymi na stężenie neuroprzekaźników (np. antydeprestantami) i lekami na obniżenie ciśnienia krwi bez konsultacji z lekarzem. Należy unikać szafranu w przypadku kobiet ciężarnych.
Zapowiedź musu z jabłek Papierówek dojrzałych i słodkich, muśnietych najzieleńszymi i najkwaśniejszymi z jabłoni.
W składzie: Ekologiczne Papierówki, konfitura z płatków róży, kminek, miód, cukier, czosnek, brandy, kolorowy pieprz w ziarnach, czarnuszka, szafran.
Słodki ale nie bez ostrości, kwaskowości i odurzającego aromatu (dla ostrożności).
Początek ma smak aksamitny, koniec może być niebezpieczny dla nie uprzedzonych.
Szczerze polecam!
Właściwości zdrowotne " Różanego":
1.Domowa Konfitura z Płatków Róży
Zapobiega niedoborom witaminy C.
Wykazuje działanie wzmacniające organizm.
Pomaga usunąć objawy biegunki.
Likwiduje stany zapalne skóry.
Łagodzi bóle gardła oraz bóle menstruacyjne.
Pomaga na niestrawność
Oczyszcza organizm z toksyn.
2. Czarnuszka
chroni wątrobę, nerki oraz układ trawienny, obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi. Bogaty skład oleju z czarnuszki pozwala stosować go przy problemach skórnych, takich jak np. trądzik, łuszczyca, a także egzema czy atopowe zapalenie skóry, które może znacznie poprawić stan skóry.
Czarnuszka okazuje się nieoceniona w profilaktyce wielu chorób, między innymi cukrzycy, osteoporozy czy nowotworów. Broni organizm również przed bakteriami, pasożytami, grzybami, wirusami i toksynami. Badania wykazały, że czarnuszka reguluje ciśnienie krwi, jak również obniża poziom cukru we krwi. Olej z czarnuszki egipskiej może okazać się niezwykle cennym suplementem diety poprawiającym kondycję stawów. Wszystko przez jego właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, przez co łagodzi wiele dolegliwości ze strony narządu ruchu. Wykazuje silne działanie przeciwalergiczne, porównywalne z działaniem syntetycznej cetyryzyny.Doskonały środek p/pasożytniczy dzięki dużej zawartości saponin. Eliminuje tasiemce i owsiki niszcząc dorosłe pasożyty i ich jaja.Czarnuszka wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, a także pomaga ustabilizować gospodarkę hormonalną. Zawarta w niej biotyna wspomaga kondycję Twojej skóry i włosów oraz oddziałuje na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Czarnuszka zalecana jest także podczas uciążliwego kaszlu. Olejki eteryczne zawarte w jej nasionach rozszerzają oskrzela, a co za tym idzie, wspomagają ich pracę. Dodatkowo rozrzedzają zalegającą wydzielinę i mają właściwości wykrztuśne.
Czarnuszka, poprzez korzystne działanie na ośrodkowy układ nerwowy, wykazuje właściwości antydepresyjne. Regularne, długotrwałe stosowanie tego zioła może poprawić samopoczucie osób chorych na depresję. Dodatkowo usprawnia procesy myślowe, pomaga w szybszym zapamiętywaniu i uczeniu się. Niektórzy naukowcy pokuszają się nawet o stwierdzenie, jakoby czarnuszka mogła spowalniać rozwijanie się choroby Alzheimera.
Lecznicze właściwości czarnuszki siewnej wierzono już w starożytnym Egipcie. Olej z tych małych nasionek był jednym z ulubionych produktów samych faraonów – stosowali go oni w kosmetyce i medycynie ludowej. Ponad 3300 lat temu w Egipcie olej z ziaren czarnuszki znaleziono w grobowcu najsłynniejszego faraona – Tutenchamona. Do dziś czarnuszkę określa się mianem „złota faraonów”.
3.Pieprz kolorowy
zwiększa przyswajalność witaminy z grupy B, selenu i beta-karotenu. Działa przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo. Jest bardzo korzystny dla układu pokarmowego, między innymi dlatego, że łagodzi wzdęcia. Pieprz kolorowy pomaga zwalczać stany zapalne, a nawet redukuje ból, zwłaszcza ból brzucha. Zawartość naturalnej kapsaicyny w pieprzu czerwonym świetnie wpływa także na stężenie cholesterolu w krwi pomagając unormować je na właściwym poziomie. Osoby, które często sięgają po czerwony pieprz mogą także pochwalić się silniejszym i zdrowszym sercem oraz doskonałym funkcjonowaniem układu odpornościowego.
4. Kminek
Kminek zwyczajny wykazuje działanie moczopędne przez co wpływa na naturalne oczyszczanie organizmu z zalegających w nim toksyn.
Kminek pomaga obniżyć poziom cholesterolu w układzie sercowo-naczyniowym ze względu na wysoką zawartość błonnika. Jest również doskonałym suplementem wspomagającym zdrowie serca, wraz z wysoką zawartością przeciwutleniaczy i potasu.Nasiona kminku są bogate w żelazo. Jedna łyżeczka mielonego kminu zawiera 1,4 mg żelaza, czyli 17,5% zalecanego spożycia dziennego dla dorosłych.Kminek ma działanie przeciwnowotworowe i dodatkowo obniża też ciśnienie krwi. Ziarna kminku są cenione z uwagi na swoje szczególne właściwości odżywcze. W kminku jest między innymi zestaw składników mineralnych takich jak niacyna, magnez, potas czy wapń.Kminek ma działanie przeciwnowotworowe i dodatkowo obniża też ciśnienie krwi. Działają rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka i jelit, a także regulują dopływ żółci do dwunastnicy i wspomagają wydzielanie soku żołądkowego. Kminek wpływa znakomicie na pobudzenie apetytu i lepsze trawienie, ułatwiając przyswajanie składników pokarmowych i usuwając stany skurczowe w przewodzie pokarmowym.Kminek nie tylko działa rozkurczowo i łagodzi wzdęcia, ale bywa też przydatny w przypadku bólów menstruacyjnych.
Kminku nie powinny spożywać osoby z chorobami wątroby, zapaleniem dróg żółciowych, kamicą żółciową, chorobami oraz stanami zapalnymi nerek.
5.Szafran
to bardzo ekskluzywna przyprawa, dlatego najchętniej wykorzystuję ją do sosów rybnych czy owoców morza. Dla miłośników prostych potraw dobrym pomysłem będzie dodanie szafranu, dla smaku, aromatu i koloru, do ryżu, zup, gulaszu, dań jednogarnkowych lub barwienia makaronów. Szafran jest bardzo skuteczny w leczeniu melancholii i bezsenności, a także działa przeciwzapalnie, rozkurcza oskrzela i osłania wątrobę. Często zalecany jest też jako lek poprawiający apetyt, nasercowy, uspokajający, moczopędny i przeciwbólowy. Od dekad stosowany był w medycynie chińskiej jako środek wykrztuśny i rozkurczowy, a także jako afrodyzjak. Wiele źródeł naukowych wskazuje na korzystne działanie szafranu m.in. w chorobach układu krążenia, oddechowego, pokarmowego czy endokrynnego. Warto w tym miejscu dodać, że szafran wykorzystywany jest na uspokojenie i poprawę nastroju więc również jako składnik złożonych preparatów ziołowych dostępnych bez recepty. Związki czynne obecne w szafranie, takie jak safranal, krocyna i krocetyna mogą korzystnie oddziaływać również na zdolności kognitywne - przyprawa może pozytywnie wpływać na pamięć oraz koncentrację, a także na sprawność procesów myślowych. Ze względu na wysoki potencjał przeciwutleniający rośliny, szafran może być wsparciem również podczas dolegliwości związanych z układem sercowo-naczyniowym. Oprócz właściwości antyoksydacyjnych także jego właściwości przeciwzapalne i przeciwapoptotyczne mogą sprzyjać kardioprotekcyjnemu działaniu. Szafran może hamować agregację płytek krwi i chronić przed apoptozą związaną ze stresem oksydacyjnym. Dodatkowo może korzystnie wpływać na profil lipidowy, hamując wchłanianie tłuszczu i cholesterolu z diety oraz przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego w surowicy krwi. Roślina może także przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Może także niwelować reaktywne formy tlenu i wolne rodniki oraz zmniejszać stres oksydacyjny i opóźniać proces starzenia. Ponadto szafran może być pomocny również wśród diabetyków - może łagodzić cukrzycę i zmniejszać powikłania z nią związane poprzez wpływ na poprawę czynników metabolicznych, profil lipidowy oraz kontrolę glikemii. Szafran może także oddziaływać na zmniejszenie poziomu glukozy w osoczu na czczo. W terapii chorób neurodegeneracyjnych oczu. Badania sugerują, że szafran może wywierać korzystny wpływ m.in. na schorzenia, takie jak jaskra, zwyrodnienie plamki żółtej, retinopatia cukrzycowa czy barwnikowe zwyrodnienie siatkówki.
Szafran może wchodzić w interakcje z lekami.
Warto pamiętać, że nie wolno łączyć szafranu z lekami wpływającymi na stężenie neuroprzekaźników (np. antydeprestantami) i lekami na obniżenie ciśnienia krwi bez konsultacji z lekarzem. Należy unikać szafranu w przypadku kobiet ciężarnych.
ID: 931361248
xxx xxx xxx
Dodane 09 sierpnia 2025
"Różany"- mus z jabłek Papierówek 230 ml
Tylko przedmiot
50 zł
Przedmiot z Pakietem Ochronnym
Lokalizacja
Zwroty
Pakiet Ochronny
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły