Prywatne
Opis
Najważniejsze cechy:
Podwójna skala;
Łatwa i szybka ręczna kalibracja;
Korpus wykonany z aluminium;
Antypoślizgowa gumowana rękojeść;
Guma na okularze dla komfortowych odczytów;
Regulacja ostrości podziałki w okularze;
Kompaktowy i przenośny;
Wysoka jakość wykonania;
Zapewnia szybkie i dokładne pomiary cieczy;
Pomiar przy oświetleniu dziennym i sztucznym;
Stan: Nowy, fabryczny zestaw.
Dane techniczne produktu:
Dwie skale pomiarowe:
0 - 40% ± 0,2% - stężenie cukru w skali Brix
0 - 25% ± 0,2% - przewidywana zawartość alkoholu po fermentacji
ATC- automatyczna kompensacja temperatury, zapewnia precyzyjne wyniki w zakresie 10 - 30 °C
Długość: 158 mm
Waga: 96g
Refraktometr Cukromierz 0-40% Brix + 0-25% Alkohol EAN (GTIN) 5906660431466
W skład zestawu wchodzi:
Refraktometr;
Plastikowe pudełko / etui z gąbką;
Zakraplacz / pipeta do nakładania roztworu;
Ściereczka z mikrofibry;
Mini-śrubokręt do kalibracji.
Zastosowanie:
niezbędny przy produkcji wina;
niezastąpiony przy kontroli owoców w trakcie zbiorów i ich przetwarzania;
pozwala określić szacunkową ilość cukrów sokach owocowych, nastawach winnych, brzeczce piwnej oraz przewidywaną po fermentacji zawartość alkoholu;
do użytku w terenie, bez konieczności ponownej kalibracji po zmianach temperatury otoczenia.
Budowa:
Okular z regulacją ostrości
Gumowy uchwyt
Pokrywa
Śruba kalibracji
Pryzmat
Refraktometr Cukromierz 0-40% Brix + 0-25% Alkohol Kod producenta R-40BA
Wykonanie pomiaru
W celu zbadania próbki cieczy należy:
otworzyć pokrywę pryzmatu,
za pomocą pipety umieścić 2-3 krople badanej cieczy na powierzchni pryzmatu,
zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
odczytać wartość z odpowiedniej skali na granicy białego i niebieskiego obszaru (granica światło/cień).
Regulacja ostrości
W przypadku gdy obraz w wizjerze jest niewyraźny, należy wyregulować ostrość obracając pokrętłem regulacji ostrości umiejscowionym w okularze.
Kalibracja refraktometru
Przed pierwszym użyciem refraktometr należy skalibrować (wskazana temperatura otoczenia przy kalibracji 20°C, należy się także upewnić, że przyrząd osiągnął temperaturę otoczenia):
otworzyć pokrywę pryzmatu,
za pomocą pipety umieścić 2-3 krople wody destylowanej na powierzchni pryzmatu,
zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
Za pomocą śrubokręta przekręcić śrubę kalibracyjną, aż linia graniczna między polami białym i niebieskim (granica światło/cień) ustawi się na wartości „0”.
Wskazówki:
Proszę nie wystawiać urządzenia na działanie wilgotnych warunków pracy lub zanurzyć urządzenie w wodzie. Jeśli przyrząd zamgławia się, woda dostała się do obudowy, będzie to miało wpływ na dokładny pomiar.
Proszę nie mierzyć żrących chemikaliów przy pomocy tego przyrządu. Mogą uszkodzić powłokę pryzmatu.
Oczyść instrument pomiędzy pomiarami, w przeciwnym razie może dojść do niedokładnych wyników.
Jest to instrument optyczny, wymaga ostrożnej obsługi i przechowywania. Nieprzestrzeganie tego może spowodować uszkodzenie elementów optycznych i ich podstawowej struktury.
Podwójna skala;
Łatwa i szybka ręczna kalibracja;
Korpus wykonany z aluminium;
Antypoślizgowa gumowana rękojeść;
Guma na okularze dla komfortowych odczytów;
Regulacja ostrości podziałki w okularze;
Kompaktowy i przenośny;
Wysoka jakość wykonania;
Zapewnia szybkie i dokładne pomiary cieczy;
Pomiar przy oświetleniu dziennym i sztucznym;
Stan: Nowy, fabryczny zestaw.
Dane techniczne produktu:
Dwie skale pomiarowe:
0 - 40% ± 0,2% - stężenie cukru w skali Brix
0 - 25% ± 0,2% - przewidywana zawartość alkoholu po fermentacji
ATC- automatyczna kompensacja temperatury, zapewnia precyzyjne wyniki w zakresie 10 - 30 °C
Długość: 158 mm
Waga: 96g
Refraktometr Cukromierz 0-40% Brix + 0-25% Alkohol EAN (GTIN) 5906660431466
W skład zestawu wchodzi:
Refraktometr;
Plastikowe pudełko / etui z gąbką;
Zakraplacz / pipeta do nakładania roztworu;
Ściereczka z mikrofibry;
Mini-śrubokręt do kalibracji.
Zastosowanie:
niezbędny przy produkcji wina;
niezastąpiony przy kontroli owoców w trakcie zbiorów i ich przetwarzania;
pozwala określić szacunkową ilość cukrów sokach owocowych, nastawach winnych, brzeczce piwnej oraz przewidywaną po fermentacji zawartość alkoholu;
do użytku w terenie, bez konieczności ponownej kalibracji po zmianach temperatury otoczenia.
Budowa:
Okular z regulacją ostrości
Gumowy uchwyt
Pokrywa
Śruba kalibracji
Pryzmat
Refraktometr Cukromierz 0-40% Brix + 0-25% Alkohol Kod producenta R-40BA
Wykonanie pomiaru
W celu zbadania próbki cieczy należy:
otworzyć pokrywę pryzmatu,
za pomocą pipety umieścić 2-3 krople badanej cieczy na powierzchni pryzmatu,
zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
odczytać wartość z odpowiedniej skali na granicy białego i niebieskiego obszaru (granica światło/cień).
Regulacja ostrości
W przypadku gdy obraz w wizjerze jest niewyraźny, należy wyregulować ostrość obracając pokrętłem regulacji ostrości umiejscowionym w okularze.
Kalibracja refraktometru
Przed pierwszym użyciem refraktometr należy skalibrować (wskazana temperatura otoczenia przy kalibracji 20°C, należy się także upewnić, że przyrząd osiągnął temperaturę otoczenia):
otworzyć pokrywę pryzmatu,
za pomocą pipety umieścić 2-3 krople wody destylowanej na powierzchni pryzmatu,
zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
Za pomocą śrubokręta przekręcić śrubę kalibracyjną, aż linia graniczna między polami białym i niebieskim (granica światło/cień) ustawi się na wartości „0”.
Wskazówki:
Proszę nie wystawiać urządzenia na działanie wilgotnych warunków pracy lub zanurzyć urządzenie w wodzie. Jeśli przyrząd zamgławia się, woda dostała się do obudowy, będzie to miało wpływ na dokładny pomiar.
Proszę nie mierzyć żrących chemikaliów przy pomocy tego przyrządu. Mogą uszkodzić powłokę pryzmatu.
Oczyść instrument pomiędzy pomiarami, w przeciwnym razie może dojść do niedokładnych wyników.
Jest to instrument optyczny, wymaga ostrożnej obsługi i przechowywania. Nieprzestrzeganie tego może spowodować uszkodzenie elementów optycznych i ich podstawowej struktury.
ID: 944970383
xxx xxx xxx
Dodane 18 października 2025
Refraktometr Cukromierz 0-40% Brix + 0-25% Alkohol
Tylko przedmiot
65 zł
Przedmiot z Pakietem Ochronnym
Lokalizacja
Zwroty
Pakiet Ochronny
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły