Prywatne
Rodzaj: Inne
Opis
Pyłek pszczeli, znany również jako pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy – co to jest?
Pyłek jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach (inna nazwa: obnóża pyłkowe). Zależnie od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek kwiatowy jego powierzchnia może być chropowata, haczykowata lub lepka itp. Kolor pyłku pszczelego również różni się w zależności od kwiatów, z których jest pobierany. Głównie bywa żółty i utrzymany w odcieniach tej barwy.
Pyłek kwiatowy- właściwości:
Analizując i badając odżywcze oraz terapeutyczne walory pyłku pszczelego, odkryto właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe, przeciwko promieniowaniu, jak również właściwości ochronne dla wątroby. W ziarnach pszczelego pyłku kwiatowego, pochodzącego z różnych gatunków roślin, stwierdzono obecność ponad 250 substancji. Do ich zasadniczych grup zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy oraz biopierwiastki.
Jak stosować pyłek?
Sposób 1- 1 łyżkę pyłku należy na wieczór umieścić w letniej wodzie- rano spożywać na czczo. W ten sposób osiągniemy nawet 8-10 razy większą przyswajalność.
Sposób 2- 1 łyżkę pyłku należy dodawać do jogurtu, owsianki, kefiru na minimum pół godziny przed spożyciem w celu rozpuszczenia pyłku.
www.miody.podlasie.pl
Pyłek kwiatowy – co to jest?
Pyłek jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach (inna nazwa: obnóża pyłkowe). Zależnie od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek kwiatowy jego powierzchnia może być chropowata, haczykowata lub lepka itp. Kolor pyłku pszczelego również różni się w zależności od kwiatów, z których jest pobierany. Głównie bywa żółty i utrzymany w odcieniach tej barwy.
Pyłek kwiatowy- właściwości:
Analizując i badając odżywcze oraz terapeutyczne walory pyłku pszczelego, odkryto właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe, przeciwko promieniowaniu, jak również właściwości ochronne dla wątroby. W ziarnach pszczelego pyłku kwiatowego, pochodzącego z różnych gatunków roślin, stwierdzono obecność ponad 250 substancji. Do ich zasadniczych grup zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy oraz biopierwiastki.
Jak stosować pyłek?
Sposób 1- 1 łyżkę pyłku należy na wieczór umieścić w letniej wodzie- rano spożywać na czczo. W ten sposób osiągniemy nawet 8-10 razy większą przyswajalność.
Sposób 2- 1 łyżkę pyłku należy dodawać do jogurtu, owsianki, kefiru na minimum pół godziny przed spożyciem w celu rozpuszczenia pyłku.
www.miody.podlasie.pl
ID: 977230071
xxx xxx xxx
Dodane 25 lipca 2025
Pyłek pszczeli 200g
Tylko przedmiot
25 zł
Przedmiot z Pakietem Ochronnym
Lokalizacja
Zwroty
Pakiet Ochronny
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły