Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Muzyka i Edukacja
  3. Książki
  4. Poradniki i albumy
  5. Poradniki i albumy - Pomorskie
  6. Poradniki i albumy - Gdańsk
  7. Poradniki i albumy - Ujeścisko - Łostowice
Przetwory z owoców i warzyw Mering gospodyni obiad śniadanie kolacja
PromujOdśwież
  • Prywatne

  • Stan: Używane

  • Tematyka: Kuchnia

Opis

PROMOCJA!!! OSTATNIE SZTUKI!!!
LICZY SIĘ KOLEJNOŚĆ ZGŁOSZEŃ!!!

Nie ma już dziś chyba w kraju gospodyni, która nie wiedziałaby, że każdy obiad, a nawet śniadanie i kolacja, obok innych skiadników pokarmowych powinien zawierać również sporą ilość płodów ogrodniczych, w przeciwnym bowiem razie posiłek nie będzie dostatecznie smaczny j pożywny. Spożycie warzyw i owoców wzrasta u nas z każdym rokiem. Mimo to badania statystyczne stwierdzają, że ludność nasza spożywa mniej owoców i warzyw niż ludność wielu innych krajów. Spożywane są głównie ziemniaki, kapusta, marchew i buraki. Największą jednostronność asortymentu płodów ogrod niczych stwierdzono w odżywianiu się ludności wiejskiej. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy jest zbyt jeszcze małe upowszechnienie wiedzy o konieczności jak największego uroz maicania pożywienia ze względu na dostarczenie organizmowi odpowiednich ilości wszelkich potrzebnych mu składników od żywczych. Skład chemiczny różnych gatunków owoców i warzyw, mimo wspólnych cech, różni się bardzo zawartością składników ochronnych i leczniczych. Nauka żywienia nie wykryła i nie zbadała wszystkich tych składników; przy urozmaiconym po żywieniu można jednak mieć większą pewność, że odżywianie jest pełnowartościowe. Należy więc spożywać rozmaite ga tunki płodów ogrodniczych i to nie tylko w sezonie owocowo- warzywnym, ale w ciągu całego roku. Występowanie pewnych ledwie uchwytnych na początku do legliwości, małych czasami niedociągnięć sprawności organizmu, a zwłaszcza ogólne osłabienie, bóle głowy, próchnica zębów, łatwość zakażania się grypą, anginą ilp. objawy, występujące bardzo często w końcu zimy i na wiosnę, świadczą — według opinii lekarzy — że w zimowym odżywianiu brak niektórych potrzebnych witamin i innych składników. Aby zapobiec tym objawom, należy w okresie lata i jesieni — gdy są świeże owoce i warzywa — sporządzić zapasy różnych produktów ogrodniczych i korzystać z nich w czasie martwego sezonu. Warzywa i owoce nadające się do dłuższego przechowywania w stanie surowrym przetrzymuje się bez przeróbki w piwnicach. Natomiast surowce niezdatne do przechowywania należy prze rabiać na różne przetwory. Wiele płodów ogrodniczych ma skrócony sezon •występowania w stanie świeżym i nie wytrzymuje przechowywania. Do takich nietrwałych gatunków należą owoce jagodowe i pestkowe, a z warzyw — kalafiory, ogórki, pomi dory, groszek zielony, fasolka szparagowa, szparagi i in. Spożywanie tych wartościowych płodów ogrodniczych w ciągu całego roku jest możliwe głównie dzięki przetworom. W niniejszym poradniku omówione są domowe sposoby prze twarzania owoców i warzyw przy użyciu dostępnego i nie- koszlownego sprzętu, oparte na wieloletniej — przemysłowej i domowej — praktyce autora. Kierując się dążeniem do zachowania witamin i innych na turalnych składników owoców i warzyw, autor unikał podawa nia zbyt ostrych sposobów utrwalania cieplnego tych natural nych przetworów, przy których możliwe jest zachowanie jak największej smakowitości.

Stan książki widoczny na zdjęciach.
WYJĄTKOWO ATRAKCYJNA CENA !
TYLKO 29zł !

Możliwość negocjacji ceny przy zakupie minimum 3 książek.

Odbiór osobisty w Gdańsku.
Preferowana wysyłka paczkomat InPost.

Zapraszam do zakupu innych książek z moich ogłoszeń :)
www.olx.pl/oferty/uzytkownik/3LxIh/
ID: 843049863

Skontaktuj się

Adrian

Na OLX od listopad 2016

Ostatnio online wczoraj o 10:34

Dodane 14 maja 2024

Przetwory z owoców i warzyw Mering gospodyni obiad śniadanie kolacja

Tylko przedmiot

29 zł

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon