Firmowe
Rok wydania: 2022
Okładka: Miękka
Stan: Nowe
Rodzaj: Szkoły zawodowe
Opis
Procesy technologiczne w gastronomii. Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1
Zeszyt ćwiczeń omawia różne rodzaje procesów technologicznych w gastronomii. Kładzie duży nacisk na zasady bezpieczeństwa i przestrzeganie reguł przechowywania, przygotowywania i wydawania potraw. Wyjaśnia też znaczenie słów i terminów stosowanych w gastronomii. Cenne wskazówki, ćwiczenia i pytania kontrolne pomogą sprawdzić się w czasie przygotowań do egzaminu praktycznego, a także pobudzą kreatywność. Naukę ułatwią liczne zdjęcia prezentujące sprzęt kuchenny i gotowe potrawy.
Wydanie 2022 wzbogacone o:
- nowe terminy w słowniku podstawowych terminów kulinarnych,
- metodę sous-vide, konfitowanie, sitr-fry wraz z ćwiczeniami i wskazówkami praktycznymi,
- zastosowanie techniki Pacojet przy szykowaniu potraw słodkich (sorbety) i wytrawnych (puree),
- mikrozioła, ich rodzaje i zastosowanie,
- ćwiczenia z wykonywania mieszanek przypraw garam masala, curry, przyprawa 5-smaków,
- zastosowanie kwiatów jadalnych w kuchni,
- potrawy z warzyw korzeniowych, np. gratin selerowe, puree z selera i pietruszki,
- sporządzanie potraw z warzyw strączkowych humusy, pasta z białej fasoli,
- przygotowywanie konfitowanego żółtka i jego zastosowanie w potrawach,
- rodzaje makaronów przemysłowych,
przepisy uzupełniające (niezwiązane z powyższymi tematami) sałatka nicejska, kaszotto wegańskie.
Zeszyt ćwiczeń omawia różne rodzaje procesów technologicznych w gastronomii. Kładzie duży nacisk na zasady bezpieczeństwa i przestrzeganie reguł przechowywania, przygotowywania i wydawania potraw. Wyjaśnia też znaczenie słów i terminów stosowanych w gastronomii. Cenne wskazówki, ćwiczenia i pytania kontrolne pomogą sprawdzić się w czasie przygotowań do egzaminu praktycznego, a także pobudzą kreatywność. Naukę ułatwią liczne zdjęcia prezentujące sprzęt kuchenny i gotowe potrawy.
Wydanie 2022 wzbogacone o:
- nowe terminy w słowniku podstawowych terminów kulinarnych,
- metodę sous-vide, konfitowanie, sitr-fry wraz z ćwiczeniami i wskazówkami praktycznymi,
- zastosowanie techniki Pacojet przy szykowaniu potraw słodkich (sorbety) i wytrawnych (puree),
- mikrozioła, ich rodzaje i zastosowanie,
- ćwiczenia z wykonywania mieszanek przypraw garam masala, curry, przyprawa 5-smaków,
- zastosowanie kwiatów jadalnych w kuchni,
- potrawy z warzyw korzeniowych, np. gratin selerowe, puree z selera i pietruszki,
- sporządzanie potraw z warzyw strączkowych humusy, pasta z białej fasoli,
- przygotowywanie konfitowanego żółtka i jego zastosowanie w potrawach,
- rodzaje makaronów przemysłowych,
przepisy uzupełniające (niezwiązane z powyższymi tematami) sałatka nicejska, kaszotto wegańskie.
ID: 858977063
Skontaktuj się
xxx xxx xxx
Dodane 21 lipca 2025
Procesy technologiczne w gastronomii cz. 1 Namysław, Górska WSiP
Tylko przedmiot
64 zł
Przedmiot z Pakietem Ochronnym
Lokalizacja
Zwroty
Pakiet OchronnyZakup od przedsiębiorcy
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły
Zwróć przedmiot do 14 dni od jego otrzymania przy zakupie od przedsiębiorcy. Skontaktuj się bezpośrednio ze sprzedającym, żeby zorganizować zwrot przedmiotu. Szczegóły