Prywatne
Stan: Nowe
Opis
PODGRZYBEK BRUNATNY
( Boletus Badius)
Podgrzybek brunatny jest chętnie zbieranym grzybem z rodziny borowikowatych. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych.
Wysoko ceniony z uwagi na przyjemny aromat, zwłaszcza w postaci suszu. Dodany do potraw nadaje im niepowtarzalny, przyjemny smak i zapach. Średnica dochodzi do 20 cm.
Uprawa i pielęgnacja
1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.
2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )
6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.
Owocowanie
W sprzyjających warunkach pierwsze grzyby mogą pojawiać się po dwóch, trzech latach od aplikacji grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-5 lat. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%
Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Opakowanie
Sproszkowana, wyselekcjonowana grzybnia biologiczna 10g.
Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.
( Boletus Badius)
Podgrzybek brunatny jest chętnie zbieranym grzybem z rodziny borowikowatych. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych.
Wysoko ceniony z uwagi na przyjemny aromat, zwłaszcza w postaci suszu. Dodany do potraw nadaje im niepowtarzalny, przyjemny smak i zapach. Średnica dochodzi do 20 cm.
Uprawa i pielęgnacja
1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.
2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )
6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.
Owocowanie
W sprzyjających warunkach pierwsze grzyby mogą pojawiać się po dwóch, trzech latach od aplikacji grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-5 lat. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%
Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Opakowanie
Sproszkowana, wyselekcjonowana grzybnia biologiczna 10g.
Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.
ID: 781661539
xxx xxx xxx
Dodane 27 kwietnia 2024
PODGRZYBEK Brunatny GRZYBY w Ogrodzie
Tylko przedmiot
45 zł
Cena z Przesyłką OLX
Lokalizacja