Prywatne
Stan: Nowe
Opis
Pozyskany z najczystszych terenów w Polsce. Pojezierze wschodniosuwalskie. Polski biegun zimna. Okolice rzeki Czarna Hańcza i jez. Hańcza (najgłębsze w środkowej Europie 108.5m) z krystalicznie czystą wodą o przejrzystość do kilkunastu metrów - gdzie czas płynie inaczej. Te polodowcowe tereny to wspaniałe miejsce na dziko rosnącą bylice piołun wysokiej jakości
SUSZONY BEZ WYMUSZONEGO POWIETRZA.
PRODUKT NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI.
Piołun (Artemisia absinthium) - Wszechstronne Zastosowanie i Właściwości
Podstawowe Substancje Czynne
Liść i ziele piołunu zawierają:
Gorycze
Olejek eteryczny (zawierający m.in. tujon)
Flawonoidy
Garbniki
Kwasy organiczne
Sole mineralne (zwłaszcza potasu)
Działanie i Zastosowanie
Piołun posiada szeroki wachlarz właściwości i zastosowań:
Pobudza wydzielanie soków trawiennych: wspomaga wydzielanie żółci przez wątrobę oraz soków jelitowych i enzymów przez trzustkę.
Poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów.
Działa rozkurczowo: na przewód pokarmowy, przewody żółciowe i moczowe oraz macicę.
Działa odkażająco i przeciwrobaczo: skuteczny w walce z owsikami, wszy i świerzbowcami.
Stosowanie zewnętrzne: skuteczny na pasożyty skórne.
Przepisy i Kuracje
Ze względu na zawartość tujonu, który działa toksycznie na ośrodkowy układ nerwowy, przetwory z piołunu można stosować tylko przez krótki okres. Nie wolno ich podawać kobietom w ciąży oraz karmiącym matkom. Piołun stosuje się w formie naparu lub nalewki w przypadku:
Bezkwaśności
Niestrawności
Przewlekłych nieżytach żołądka i jelit
Zmniejszonym wydzielaniu soków trawiennych i żółci
Niewydolności trzustki
Zmniejszonym wytwarzaniu enzymów trawiennych
Przetwory z piołunu zaleca się osobom starszym oraz rekonwalescentom po ciężkich chorobach i operacjach żołądka, dwunastnicy oraz przełyku, ale tylko przez krótki okres i nie przekraczając zalecanych dawek.
Przykładowy Przepis na Napar z Piołunu
Składniki:
1 łyżeczka suszonego ziela piołunu
250 ml wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Zalej 1 łyżeczkę suszonego ziela piołunu 250 ml wrzącej wody.
Przykryj i odstaw na 10-15 minut.
Przecedź napar i pij małymi łykami 2-3 razy dziennie przed posiłkami.
SUSZONY BEZ WYMUSZONEGO POWIETRZA.
PRODUKT NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI.
Piołun (Artemisia absinthium) - Wszechstronne Zastosowanie i Właściwości
Podstawowe Substancje Czynne
Liść i ziele piołunu zawierają:
Gorycze
Olejek eteryczny (zawierający m.in. tujon)
Flawonoidy
Garbniki
Kwasy organiczne
Sole mineralne (zwłaszcza potasu)
Działanie i Zastosowanie
Piołun posiada szeroki wachlarz właściwości i zastosowań:
Pobudza wydzielanie soków trawiennych: wspomaga wydzielanie żółci przez wątrobę oraz soków jelitowych i enzymów przez trzustkę.
Poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów.
Działa rozkurczowo: na przewód pokarmowy, przewody żółciowe i moczowe oraz macicę.
Działa odkażająco i przeciwrobaczo: skuteczny w walce z owsikami, wszy i świerzbowcami.
Stosowanie zewnętrzne: skuteczny na pasożyty skórne.
Przepisy i Kuracje
Ze względu na zawartość tujonu, który działa toksycznie na ośrodkowy układ nerwowy, przetwory z piołunu można stosować tylko przez krótki okres. Nie wolno ich podawać kobietom w ciąży oraz karmiącym matkom. Piołun stosuje się w formie naparu lub nalewki w przypadku:
Bezkwaśności
Niestrawności
Przewlekłych nieżytach żołądka i jelit
Zmniejszonym wydzielaniu soków trawiennych i żółci
Niewydolności trzustki
Zmniejszonym wytwarzaniu enzymów trawiennych
Przetwory z piołunu zaleca się osobom starszym oraz rekonwalescentom po ciężkich chorobach i operacjach żołądka, dwunastnicy oraz przełyku, ale tylko przez krótki okres i nie przekraczając zalecanych dawek.
Przykładowy Przepis na Napar z Piołunu
Składniki:
1 łyżeczka suszonego ziela piołunu
250 ml wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Zalej 1 łyżeczkę suszonego ziela piołunu 250 ml wrzącej wody.
Przykryj i odstaw na 10-15 minut.
Przecedź napar i pij małymi łykami 2-3 razy dziennie przed posiłkami.
ID: 919753935
xxx xxx xxx
Dodane 24 lipca 2025
Piołun Bylica Bylica piołun Artemisia absinthium L. suszone 25 gr
12 zł
Lokalizacja