Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Rolnictwo
  3. Ryneczek
  4. Owoce i warzywa
  5. Owoce i warzywa - Lubelskie
  6. Owoce i warzywa - Piaski
Owoce derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego
PromujOdśwież
  • Firmowe

Opis

Witam.Sprzedam owoce derenia jadalnego z własnej plantacji w której nie używamy oprysków.Dereń mrożony w paczkach po 5kg doskonały na nalewki i inne przetwory.

Cena do negocjacji zależnie od wielkości zamówienia.

Więcej informacji pod numerem telefonu: 50*******77,6********90

(Opis z artykułu na stronie medonet.pl)
Dereń jadalny to roślina, której dobroczynne działanie było doceniane już dawno temu, a jego czerwone owoce wykorzystywane na różne sposoby. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się właśnie one – są niewielkie, podłużne i czerwone. Zawierają mnóstwo pierwiastków mineralnych, w tym żelazo, potas, wapń, fosfor, cynk, miedź i mangan. Nie brakuje w nich też innych substancji potrzebnych organizmowi: to np. beta-karoten, flawonoidy i kwasy organiczne, a przede wszystkim, witamina C.

DEREŃ JADALNY – INNE WŁAŚCIWOŚCI
Dereń jadalny może wspomóc walkę z anemią. To doskonałe źródło żelaza, które stanowi główny składnik hemoglobiny zawartej w erytrocytach. To ona odpowiedzialna jest za przenoszenie tlenu we krwi. Jeśli w organizmie brakuje żelaza, grozi mu niedotlenienie i nieprawidłowe działanie większości organów, co prowadzi do poważnych konsekwencji. Wówczas pojawia się anemia, zwana niedokrwistością – jej objawy to bladość skóry, osłabienie, łamliwość włosów, bezsenność i bóle głowy. Owoce derenia jadalnego nie tylko pozwalają zmniejszyć dotkliwość tych objawów, ale też dzięki dostarczeniu żelaza do organizmu, wpływają na poprawę sytuacji krwinek czerwonych, a w efekcie – mogą one znów wiązać odpowiednią ilość tlenu.

Dereń jadalny to także doskonałe wsparcie organizmu w innych stanach chorobowych. Przykładem może być przeziębienie – owoce derenia jadalnego zawierają duże ilości witaminy C, dlatego preparaty z jego zawartością to doskonała opcja na wzmocnienie odporności w okresie najwyższej zachorowalności, np. jesienią i zimą. To nie wszystko – dereń jadalny ma także właściwości przeciwzapalne i zapierające – doskonale sprawdzi się w zwalczaniu biegunek i regulacji pracy układu trawiennego. Dereń reguluje też pracę nerek – dzięki temu, że działa moczopędnie, zwiększa wydalanie wody i sodu z organizmu, pomaga więc leczyć infekcje układu moczowego.

DEREŃ JADALNY – W JAKIEJ FORMIE GO SPOŻYWAĆ?
Dereń jadalny to roślina, w której zdecydowanie najcenniejszą częścią są owoce. Można je suszyć, robić z nich wywary i soki. Przykładowo, w problemach z żołądkiem i jelitami czy biegunką, najczęściej spożywa się sok lub wywar z derenia, który w szybkim czasie koi te dolegliwości. Często można spotkać się też z "dereniówką", czyli nalewką z derenia (kwiatów lub owoców tej rośliny). Służy ona jako lek przeciwgorączkowy lub syrop podnoszący odporność i chroniący przed przeziębieniem. Miłośnicy medycyny niekonwencjonalnej utrzymują też, że okłady z wywaru zowoców derenia zwalczają migrenę i bóle reumatyczne. Trzeba jednak uważać – dereń jadalny spożywany w zbyt dużych ilościach przekłada się na wzrost wydzielania insuliny, dlatego od jego stosowania powinni powstrzymać się pacjenci, u których kontrolowanie poziomu cukru sprawia problem.

DEREŃ JADALNY – UPRAWA I OWOCE
Dereń jadalny to roślina, którą często można spotkać na dzikich terenach – polach, łąkach, w lasach. Jest to krzew lub niewielkie drzewo o cienkim pniu. Dereń jadalny ma niewielkie białe kwiaty, kwitnące na przełomie lutego i marca. Owoce, jakie daje dereń jadalny, są czerwone, niewielkie, o podłużnym kształcie i twardej skórce. Mają cierpki smak, który można porównać do żurawiny lub kwaśnej wiśni. Owoce derenia mają duże pestki, dlatego nie należy ich spożywać, bo może to skutkować problemami z defekacją. Przed wykonaniem nalewki, syropu lub zasuszeniem owoców, najlepiej naciąć owoce i usunąć pestki. Nigdy nie należy pozbywać się skórki, albowiem jest to jeden z najcenniejszych składników owocu pod względem zawartości dobroczynnych składników. Owoce zbiera się od lipca do października – można je mrozić, a w okresie zachorowania przyrządzić z nich świeży sok lub konfiturę. Suszone owoce można dodawać także do herbaty – tak przygotowany gorący napój na pewno przywróci sytuację do normy! Po taki specyfik warto sięgnąć również w przypadku niestrawności – bóle brzucha odejdą w okamgnieniu.
ID: 547506220

Skontaktuj się

Facebook connected icon

Przemek

Na OLX od luty 2017

Ostatnio online w dniu 13 kwietnia 2024

xxx xxx xxx

Dodane 13 kwietnia 2024

Owoce derenia jadalnego

18 zł

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon