Prywatne
Stan: Nowe
Opis
Oryginalny nóż japoński / maczeta niezwykle wytrzymały i wielozadaniowy.
Ostrze wykonane z kutej ręcznie japońskiej stali Shirogami .
Hartowane ostrze do twardości 62 HRC .Szlif ostrza dwustronny.
Na głowni sygnatura kuźni i kowala wytwórcy.
Rękojeść wykoanana z białego dębu japońskiego , niezwykle mocna. Rekojeść wyprofilowana dla dobrego bezpiecznego uchwytu tak aby narzedzie było jak najbardziej efektywne . Kształt i profil rękojeści został wypraktykowany przez wieki tradycji wytwarzania tych noży.
Nóż wykonany w kuźni Echigo w prefekturze Niigata. Rezmieślnik mistrz HINOURA to już kolejne pokolenie rodzinnych wytwórców noży.
Noże te są produkowane przy użyciu tradycyjnej japońskiej techniki kowalskiej zwanej Uchihamono i stanowią kondensację zaawansowanej technologii , która odróżnia je od noży produkowanych masowo.Tradycję podtrzymują wykwalifikowani kowale. Tradycja kowali w Echigo sięga okresu EDO .
Dodatkowo charakteryzuje się ostrością krawędzi tnącej, która została wykuta tą metodą, a ostrze jest trudne do wykruszenia czy zużycia , co czyni je trwałym i długotrwałym.
Ta perfekcja wytwarzania osiągnięta jest dzięki zastosowaniu wyjątkowej techniki produkcji o nazwie Warikomi. Rdzeń ze stali Shirogami jest okuty bardziej miękkim żelazem w celu redukcji drgań powstających przy intensywnym cięciu czy rąbaniu.
Za sprawą hartowania i po obróbce cieplnej noże łatwo poddają się ostrzeniu. Poza tym przez długi czas pozostają ostre.
Nóż o zastosowaniu wszechstronnym tam gdzie jest potrzebne mocne i trwałe narzędzie. Używa się go do ścinania i obróbki bambusa , przygotowania drewna na opał ,cięcia krzewów i dużych warzyw . Niezastąpiony w pracach ogrodniczych do ścinania np kukurydzy czy trzciny , nieodzowny na biwaku , itp.
..
- stan : NOWY
- kraj pchodzenia : JAPONIA
- producent : ECHIGO Japonia
- nazwisko kowala : HINOURA
- rodzaj stali : stal wysokowęglowa
- gatunek stali rdzenia ostrza : White steel・白紙鋼 SHIROGAMI#2
- twardość ostrza : 61-62 HRC
- materiał na rękojeść : drewno białego dębu japońskiego
- pochwa : drewniana
...
Wymiary:
>długość całkowita – 355 mm
>grubość głowni – 7 mm
>długość ostrza – 165 mm
>szerokość ostrza – 65 mm
>grubość rękojeści - 26 mm
>waga noża bez pochwy – 470 g
...
W zestawie : nóż , pochwa wyłożona drewnem .
...
Kontakt telefoniczny lub e-mailowy , nie odpowiadam na SMS-y . Odbiór osobisty mile widziany .
Możliwość taniej i szybkiej wysyłki pocztą polską lub paczkomaty InPost .
..
>W przypadku zakupu drogą wysyłkową kupujący udziela sprzedawcy pełnomocnictwa do zawarcia umowy o świadczenie usług w jego imieniu z przewoźnikiem.
Ostrze wykonane z kutej ręcznie japońskiej stali Shirogami .
Hartowane ostrze do twardości 62 HRC .Szlif ostrza dwustronny.
Na głowni sygnatura kuźni i kowala wytwórcy.
Rękojeść wykoanana z białego dębu japońskiego , niezwykle mocna. Rekojeść wyprofilowana dla dobrego bezpiecznego uchwytu tak aby narzedzie było jak najbardziej efektywne . Kształt i profil rękojeści został wypraktykowany przez wieki tradycji wytwarzania tych noży.
Nóż wykonany w kuźni Echigo w prefekturze Niigata. Rezmieślnik mistrz HINOURA to już kolejne pokolenie rodzinnych wytwórców noży.
Noże te są produkowane przy użyciu tradycyjnej japońskiej techniki kowalskiej zwanej Uchihamono i stanowią kondensację zaawansowanej technologii , która odróżnia je od noży produkowanych masowo.Tradycję podtrzymują wykwalifikowani kowale. Tradycja kowali w Echigo sięga okresu EDO .
Dodatkowo charakteryzuje się ostrością krawędzi tnącej, która została wykuta tą metodą, a ostrze jest trudne do wykruszenia czy zużycia , co czyni je trwałym i długotrwałym.
Ta perfekcja wytwarzania osiągnięta jest dzięki zastosowaniu wyjątkowej techniki produkcji o nazwie Warikomi. Rdzeń ze stali Shirogami jest okuty bardziej miękkim żelazem w celu redukcji drgań powstających przy intensywnym cięciu czy rąbaniu.
Za sprawą hartowania i po obróbce cieplnej noże łatwo poddają się ostrzeniu. Poza tym przez długi czas pozostają ostre.
Nóż o zastosowaniu wszechstronnym tam gdzie jest potrzebne mocne i trwałe narzędzie. Używa się go do ścinania i obróbki bambusa , przygotowania drewna na opał ,cięcia krzewów i dużych warzyw . Niezastąpiony w pracach ogrodniczych do ścinania np kukurydzy czy trzciny , nieodzowny na biwaku , itp.
..
- stan : NOWY
- kraj pchodzenia : JAPONIA
- producent : ECHIGO Japonia
- nazwisko kowala : HINOURA
- rodzaj stali : stal wysokowęglowa
- gatunek stali rdzenia ostrza : White steel・白紙鋼 SHIROGAMI#2
- twardość ostrza : 61-62 HRC
- materiał na rękojeść : drewno białego dębu japońskiego
- pochwa : drewniana
...
Wymiary:
>długość całkowita – 355 mm
>grubość głowni – 7 mm
>długość ostrza – 165 mm
>szerokość ostrza – 65 mm
>grubość rękojeści - 26 mm
>waga noża bez pochwy – 470 g
...
W zestawie : nóż , pochwa wyłożona drewnem .
...
Kontakt telefoniczny lub e-mailowy , nie odpowiadam na SMS-y . Odbiór osobisty mile widziany .
Możliwość taniej i szybkiej wysyłki pocztą polską lub paczkomaty InPost .
..
>W przypadku zakupu drogą wysyłkową kupujący udziela sprzedawcy pełnomocnictwa do zawarcia umowy o świadczenie usług w jego imieniu z przewoźnikiem.
ID: 895269417
xxx xxx xxx
Dodane 04 kwietnia 2024
Nóż japoński maczeta biwak turystyczny surrival siekiera bushcraft
1 450 zł
Użytkownik
Lokalizacja