Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Rolnictwo
  3. Ryneczek
  4. Miód i produkty pszczelarskie
  5. Miód i produkty pszczelarskie - Małopolskie
  6. Miód i produkty pszczelarskie - Bolechowice
naturalny miód rzepakowy kremowy duży słoik 1250g
naturalny miód rzepakowy kremowy duży słoik 1250g
PromujOdśwież
  • Prywatne

Opis

Dzień dobry :)
Pasieka Maciejka ma do zaoferowania 100% naturalny miód rzepakowy w dużym słoiku 1250g.

Umiejscowienie pasieki na ekologicznym terenie parku krajobrazowego dolinek podkrakowskich, wpływa na najwyższą jakość oferowanego miodu.

Właściwości miodu rzepakowego:
-ze względu na dużą zawartość glukozy i innych cukrów prostych, miód rzepakowy stanowi dobrą odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania organizmu
-wzmacnia serce oraz zapobiega miażdżycy
-pomaga w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej
-miód z rzepaku zmniejsza odczyn zapalny towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy
-wspomaga przy infekcjach gardła, nosa i oskrzeli
-łagodzi kaszel
-stymuluje układ odpornościowy
-polecany dla dzieci ze względu na łagodny smak

Naturalny miód rzepakowy bardzo szybko ulega krystalizacji — najczęściej już kilka tygodni po odwirowaniu, skrystalizowany jest dosyć twardy. Jest to spowodowane dużą zawartością glukozy oraz niską wilgotnością.
Smak miodu rzepakowego jest delikatny i słodki, posiada lekko kwiatowy aromat.

Miód kremowy

Każdy rodzaj miodu tuż po wyprodukowaniu, ale i jeszcze przez jakiś czas, posiada płynną konsystencję. Naturalny miód pszczeli z biegiem czasu zmienia ją na stałą, czyli krystalizuje się. To naturalne.

Każdy miód krystalizuje w nieco inny sposób. Miód jest złożony z cukrów prostych. Jeżeli w większości znajduje się w nim glukoza, to po skrystalizowaniu produkt staje się twardy. Kryształy mogą pojawiać się w postaci jednolitych i drobnych kryształków albo grubych i bardzo twardych kryształów, które osadzają się w płynnym osoczu. Nie każdemu to odpowiada.

Zwykle powstające kryształy są gruboziarniste, miód staje się twardy, trudny do wydobycia ze słoika. Konsumowanie miodu nie jest wówczas już tak przyjemne jak miodu płynnego.

W celu wyeliminowania krystalizacji stosuje się właśnie kremowanie miodu.
Miód kremowany to miód, który został poddany procesowi kremowania, to jest intensywnego i długiego mieszania podczas krystalizacji. To w pełni naturalna i prosta metoda. Mieszanie świeżo pozyskanego od pszczół miodu aż do momentu krystalizacji zapobiega tworzeniu się grubych kryształków cukrów. Struktura miodu zostaje rozbita na drobnokrystaliczną. Ostateczna postać miodu kremowanego, jak sama nazwa wskazuje, przypomina gęsty krem. Nie ma w nim grudek i kryształów.

Najczęściej kremuje się miody, w których krystalizacja przebiega bardzo szybko (na przykład miód rzepakowy. Miód wielokwiatowy krystalizuje po kilku tygodniach, natomiast spadziowy nawet po kilku miesiącach).

Co najważniejsze, choć kremowanie miodu zmienia jego konsystencję, nie wpływa na właściwości odżywcze. Miód wciąż posiada ten sam smak, aromat, zapach i właściwości, niczego nie tracimy.

Pasieka Maciejka oferuje także inne rodzaje miodów:
-wielokwiatowy wiosenny
-wielokwiatowy kremowy
-rzepakowy kremowy
-lipowy
-nawłociowy (aktualnie brak, świeży miód będzie dostępny po miodobraniu we wrześniu)
-akacjowy (aktualnie brak, świeży miód będzie dostępny po miodobraniu w czerwcu)
-nektarowo-spadziowy (aktualnie brak, świeży miód będzie dostępny po miodobraniu w lipcu)
-akacjowy (aktualnie brak, świeży miód będzie dostępny po miodobraniu w czerwcu)

Odbiór w Bolechowicach, lub na terenie Krakowa za darmo,
zamówienia powyżej 5 słoików darmowa wysyłka na terenie całej Polski

zapraszam do zakupów :)
ID: 819432431

Skontaktuj się

Maciej

Na OLX od czerwiec 2021

Ostatnio online w dniu 18 marca 2024

xxx xxx xxx

Dodane 06 maja 2024

naturalny miód rzepakowy kremowy duży słoik 1250g

50 zł

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon