Firmowe
Rodzaj: Spadziowy
Opis
Podana cena dotyczy miodu spadziowego ze spadzi iglastej o wadze netto 450 g (370 ml).
Miód spadziowy ze spadzi iglastej o wadze netto 1.1 kg - sześćdzi*siąt sz*ść złotych.
Przy chęci zakupu większej ilości, innego miodu, pyłku, propolisu, pierzgi czy opakowania prezentowego proszę o kontakt celem zmiany gabarytów paczki i ustawień wysyłki.
W okresie wysokich temperatur polecam wysyłkę kurierem, lub do punktu odbioru, ponieważ paczkomaty nie są klimatyzowane przez co istnieje ryzyko przegrzania miodu. Celem ustalenia szczegółów wysyłki proszę o kontakt przed zakupem.
Krystalizacja miodu pszczelego
Miód pszczeli może występować zarówno w formie płynnej – patoka oraz w formie stałej – krupiec. Naturalny miód pszczeli tuż po zebraniu pozostaje w formie płynnej. Następnie stopniowo gęstnieje i zmienia się w formę stałą. Proces zmiany konsystencji miodu jest zależny od wielu czynników. Miód pszczeli stopniowo mętnieje, aż w końcu staje się zupełnie skrystalizowany.
Należy pamiętać, że zmiana konsystencji miodu w żadnym stopniu nie zmienia jego właściwości chemicznych – miód skrystalizowany posiada takie same właściwości zdrowotne jak miód w formie płynnej. Krystalizacja miodu to proces w 100% naturalny i pożądany, skrystalizowany miód oznacza, ze produkt jest dobry i nie zafałszowany. Oczywiście krupiec można podgrzać, aby uzyskać płynna konsystencję – należy jednak pamiętać, że temperatura podgrzania nie może być wyższa niż 40C Celsjusza, ponieważ wtedy miód traci właściwości lecznicze.
Czym są wykwity na miodzie?
Wykwity to białe widoczne naloty na miodzie, które mogą przebierać różne kształty. Wykwity świadczą o bardzo wysokiej jakości produktu, jego aktywności biologicznej i o tym, że miód nigdy nie został przegrzany. Najczęściej spotykane są miodach wysoko-glukozowych, a także mocno uwidaczniają się na ciemnych gatunkach miodów.
Dlaczego powstają wykwity?
Wykwity są często związane z zatrzymanymi pęcherzykami powietrza, które zostały zatrzymane w rozlanym do słoików miodzie, które w trakcie przejścia miodu ze stanu płynnego w skrystalizowany – nie zdążyły jeszcze wydostać się na zewnątrz przed ich skrystalizowaniem.
Wykwity powstają również w wyniku obecności drożdżaków naturalnie występujących w miodzie. W każdym nektarze można stwierdzić obecność drożdżaków, które zostają przenoszone przez pszczoły z powietrza do ula. Do nektarów zawierających dużo sacharozy, pszczoły dodają dużo enzymów, a wraz z nimi dużo inhibin, które niszczą drożdżaki. Do nektarów nie zawierających sacharozy lub posiadających jej bardzo mało, pszczoły dodają mało enzymów i inhibin, przez co drożdżaki z tego korzystają mając pożywkę w miodzie. Stąd właśnie w miodach wysoko-glukozowych, można zauważyć, że na powierzchni miodu i wzdłuż boków naczynia w którym się znajduje powstają białe wykwity, które powiększają się z czasem. To dowód na to, że drożdżaki żerują, wyjadają fruktozę, a pozostawiają rodzaj pianki z glukozy. To również jest dowód na to, że miód żyje, nie był poddany zbędnej obróbce termicznej i jest nadal aktywny biologicznie.
Pozyskany z rejonu Parku Krajobrazowego Gór Słonnych. Jego obszar zajmuje północno-wschodnie stoki pasma Chwaniowa (od wysokości 520 do 680 m n.p.m.), będącego najbardziej na północ wysuniętym fragmentem polskich Karpat Wschodnich. Cennym elementem przyrodniczym zbiorowisk leśnych rezerwatu są ponad stuletnie drzewostany. Wszystko to sprawia, że nasze produkty są zdrowe, ponieważ nie są narażone na skażenia powietrza dzięki wyjątkowemu położeniu pasiek.
Zapraszam do obserwowania pasieki na profilach Facebook i Instagram.
INSTAGRAM: gospodarstwo_chwaniow
FACEBOOK: Gospodarstwo Pszczelarskie Chwaniów
Pasieka jest zarejestrowana pod nr identyfikacyjnym: 251
Sprzedaż prowadzona jest na podstawie pozwolenia o nr: 18015685
Miód spadziowy ze spadzi iglastej o wadze netto 1.1 kg - sześćdzi*siąt sz*ść złotych.
Przy chęci zakupu większej ilości, innego miodu, pyłku, propolisu, pierzgi czy opakowania prezentowego proszę o kontakt celem zmiany gabarytów paczki i ustawień wysyłki.
W okresie wysokich temperatur polecam wysyłkę kurierem, lub do punktu odbioru, ponieważ paczkomaty nie są klimatyzowane przez co istnieje ryzyko przegrzania miodu. Celem ustalenia szczegółów wysyłki proszę o kontakt przed zakupem.
Krystalizacja miodu pszczelego
Miód pszczeli może występować zarówno w formie płynnej – patoka oraz w formie stałej – krupiec. Naturalny miód pszczeli tuż po zebraniu pozostaje w formie płynnej. Następnie stopniowo gęstnieje i zmienia się w formę stałą. Proces zmiany konsystencji miodu jest zależny od wielu czynników. Miód pszczeli stopniowo mętnieje, aż w końcu staje się zupełnie skrystalizowany.
Należy pamiętać, że zmiana konsystencji miodu w żadnym stopniu nie zmienia jego właściwości chemicznych – miód skrystalizowany posiada takie same właściwości zdrowotne jak miód w formie płynnej. Krystalizacja miodu to proces w 100% naturalny i pożądany, skrystalizowany miód oznacza, ze produkt jest dobry i nie zafałszowany. Oczywiście krupiec można podgrzać, aby uzyskać płynna konsystencję – należy jednak pamiętać, że temperatura podgrzania nie może być wyższa niż 40C Celsjusza, ponieważ wtedy miód traci właściwości lecznicze.
Czym są wykwity na miodzie?
Wykwity to białe widoczne naloty na miodzie, które mogą przebierać różne kształty. Wykwity świadczą o bardzo wysokiej jakości produktu, jego aktywności biologicznej i o tym, że miód nigdy nie został przegrzany. Najczęściej spotykane są miodach wysoko-glukozowych, a także mocno uwidaczniają się na ciemnych gatunkach miodów.
Dlaczego powstają wykwity?
Wykwity są często związane z zatrzymanymi pęcherzykami powietrza, które zostały zatrzymane w rozlanym do słoików miodzie, które w trakcie przejścia miodu ze stanu płynnego w skrystalizowany – nie zdążyły jeszcze wydostać się na zewnątrz przed ich skrystalizowaniem.
Wykwity powstają również w wyniku obecności drożdżaków naturalnie występujących w miodzie. W każdym nektarze można stwierdzić obecność drożdżaków, które zostają przenoszone przez pszczoły z powietrza do ula. Do nektarów zawierających dużo sacharozy, pszczoły dodają dużo enzymów, a wraz z nimi dużo inhibin, które niszczą drożdżaki. Do nektarów nie zawierających sacharozy lub posiadających jej bardzo mało, pszczoły dodają mało enzymów i inhibin, przez co drożdżaki z tego korzystają mając pożywkę w miodzie. Stąd właśnie w miodach wysoko-glukozowych, można zauważyć, że na powierzchni miodu i wzdłuż boków naczynia w którym się znajduje powstają białe wykwity, które powiększają się z czasem. To dowód na to, że drożdżaki żerują, wyjadają fruktozę, a pozostawiają rodzaj pianki z glukozy. To również jest dowód na to, że miód żyje, nie był poddany zbędnej obróbce termicznej i jest nadal aktywny biologicznie.
Pozyskany z rejonu Parku Krajobrazowego Gór Słonnych. Jego obszar zajmuje północno-wschodnie stoki pasma Chwaniowa (od wysokości 520 do 680 m n.p.m.), będącego najbardziej na północ wysuniętym fragmentem polskich Karpat Wschodnich. Cennym elementem przyrodniczym zbiorowisk leśnych rezerwatu są ponad stuletnie drzewostany. Wszystko to sprawia, że nasze produkty są zdrowe, ponieważ nie są narażone na skażenia powietrza dzięki wyjątkowemu położeniu pasiek.
Zapraszam do obserwowania pasieki na profilach Facebook i Instagram.
INSTAGRAM: gospodarstwo_chwaniow
FACEBOOK: Gospodarstwo Pszczelarskie Chwaniów
Pasieka jest zarejestrowana pod nr identyfikacyjnym: 251
Sprzedaż prowadzona jest na podstawie pozwolenia o nr: 18015685
ID: 993252837
Skontaktuj się
xxx xxx xxx
Dodane 31 lipca 2025
MIÓD spadziowy spadź IGLASTA gospodarstwo pszczelarskie chwaniów
Tylko przedmiot
30 zł
do negocjacji
Przedmiot z Pakietem Ochronnym

Lokalizacja
Zwroty
Pakiet OchronnyZakup od przedsiębiorcy
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły
Zwróć przedmiot do 14 dni od jego otrzymania przy zakupie od przedsiębiorcy. Skontaktuj się bezpośrednio ze sprzedającym, żeby zorganizować zwrot przedmiotu. Szczegóły