Prywatne
Rodzaj: Spadziowy
Opis
Miodu ze spadzi liściastej – właściwości
Barwa: Miód ze spadzi liściastej jest ciemniejszy niż miód ze spadzi mieszanej (iglastej i liściastej). Jedynie patrząc na miód pod światło można się w nim dopatrzeć odcieni brązu. W dużej objętości wydaje się niemal czarny i prawie zupełnie nieprzezroczysty.
Smak i konsystencja: W smaku lekko kwaśny, delikatnie żywiczny, miód spadziowy ze spadzi liściastej posiada mazistą, bardzo gęstą konsystencję.
Krystalizacja: Krystalizuje bardzo wolno – proces krystalizacji trwa nawet 12 do 24 miesięcy.
Zastosowanie: Miód spadziowy nierzadko stosowany jest bezpośrednio (1-2 jedna łyżeczki dziennie) jako środek prozdrowotny lub celach leczniczych. Równie dobrze smakuje na kanapkach z masłem czy twarożkiem. Miód spadziowy ze spadzi liściastej można także dodawać do herbaty, pamiętając, by jej temperatura nie była wyższa niż około 40°C.
Działanie miodu ze spadzi liściastej na organizm:
Miody spadziowe w porównaniu do miodów nektarowych cechują się dużo większą zawartością oligosacharydów, które w obecności innych związków biologicznie aktywnych, działają jak probiotyki. Oligosacharydy zawarte w miodzie spadziowym powodują zwiększenie pożytecznej mikroflory jelitowej, przez co korzystnie wpływają na procesy trawienne i przyswajanie składników odżywczych.
Podobnie jak miód leśny spadziowy, miód ze spadzi liściastej pomaga zwalczać infekcje górnych dróg oddechowych. Jego mazista konsystencja sprawia, że stosunkowo długo utrzymuje się w gardle, działając kojąco i przeciwzapalnie na błony śluzowe.
Wykazuje także działanie wykrztuśne, a więc przyspiesza pozbycie się mokrego kaszlu.
Ze względu na dużą w porównaniu do innych miodów zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, naturalny miód ze spadzi liściastej zapobiega anemii.
Zawiera bogactwo biodostępnych minerałów, enzymów, flawonoidów i innych związków biologicznie czynnych, dzięki czemu wykazuje szerokie korzystne działanie na organizm człowieka. Miód ze spadzi liściastej wspiera system odpornościowy, eliminuje prozapalne wolne rodniki, wspiera funkcjonowanie serca i układu krwionośnego oraz pozytywnie działa na układ nerwowy.
Uwaga! Prozdrowotne substancje zawarte w miodzie ze spadzi liściastej ulegają dezaktywacji w temperaturze około. 42°C, a więc unikaj podgrzewania miodu powyżej tej temperatury.
Barwa: Miód ze spadzi liściastej jest ciemniejszy niż miód ze spadzi mieszanej (iglastej i liściastej). Jedynie patrząc na miód pod światło można się w nim dopatrzeć odcieni brązu. W dużej objętości wydaje się niemal czarny i prawie zupełnie nieprzezroczysty.
Smak i konsystencja: W smaku lekko kwaśny, delikatnie żywiczny, miód spadziowy ze spadzi liściastej posiada mazistą, bardzo gęstą konsystencję.
Krystalizacja: Krystalizuje bardzo wolno – proces krystalizacji trwa nawet 12 do 24 miesięcy.
Zastosowanie: Miód spadziowy nierzadko stosowany jest bezpośrednio (1-2 jedna łyżeczki dziennie) jako środek prozdrowotny lub celach leczniczych. Równie dobrze smakuje na kanapkach z masłem czy twarożkiem. Miód spadziowy ze spadzi liściastej można także dodawać do herbaty, pamiętając, by jej temperatura nie była wyższa niż około 40°C.
Działanie miodu ze spadzi liściastej na organizm:
Miody spadziowe w porównaniu do miodów nektarowych cechują się dużo większą zawartością oligosacharydów, które w obecności innych związków biologicznie aktywnych, działają jak probiotyki. Oligosacharydy zawarte w miodzie spadziowym powodują zwiększenie pożytecznej mikroflory jelitowej, przez co korzystnie wpływają na procesy trawienne i przyswajanie składników odżywczych.
Podobnie jak miód leśny spadziowy, miód ze spadzi liściastej pomaga zwalczać infekcje górnych dróg oddechowych. Jego mazista konsystencja sprawia, że stosunkowo długo utrzymuje się w gardle, działając kojąco i przeciwzapalnie na błony śluzowe.
Wykazuje także działanie wykrztuśne, a więc przyspiesza pozbycie się mokrego kaszlu.
Ze względu na dużą w porównaniu do innych miodów zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, naturalny miód ze spadzi liściastej zapobiega anemii.
Zawiera bogactwo biodostępnych minerałów, enzymów, flawonoidów i innych związków biologicznie czynnych, dzięki czemu wykazuje szerokie korzystne działanie na organizm człowieka. Miód ze spadzi liściastej wspiera system odpornościowy, eliminuje prozapalne wolne rodniki, wspiera funkcjonowanie serca i układu krwionośnego oraz pozytywnie działa na układ nerwowy.
Uwaga! Prozdrowotne substancje zawarte w miodzie ze spadzi liściastej ulegają dezaktywacji w temperaturze około. 42°C, a więc unikaj podgrzewania miodu powyżej tej temperatury.
ID: 989074990
xxx xxx xxx
Dodane 16 lipca 2025
Miód Spadziowy [liściasta] 1 kg
Tylko przedmiot
65 zł
Przedmiot z Pakietem Ochronnym
Lokalizacja
Zwroty
Pakiet Ochronny
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły