Prywatne
Rodzaj: Inne
Opis
Nektarowy miód Manuka, MGO 400+, 250g
Środek spożywczy.
Miody Manuka naszej marki pochodzą z nektaru roślin z rodzaju Leptospermum scoparium (krzewów manuka), które rosną w rejonach Nowej Zelandii. Najważniejszą, charakterystyczną cechą miodu manuka jest to, że zawierają metyloglioksal (MGO, methylglyoxal), który m.in. ma właściwości hamujące rozwój bakterii. Związek ten powstaje z dihydroksyacetonu (DHA) - związku chemicznego występującego w nektarze kwiatów manuka (Leptospermum Scoparium). Do konwersji dihydroacetonu w metyloglioksal zachodzi głównie podczas procesu dojrzewania miodu, jednak stopniowy proces rozpoczyna się już w organizmie pszczoły i podczas transportu nektaru do ula. Dihydroaceton przekształca się w metyloglioksal zarówno w organizmie pszczół jak i w czasie leżakowania miodu.
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). W 2018 roku przeprowadzono badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta. Polecam
Środek spożywczy.
Miody Manuka naszej marki pochodzą z nektaru roślin z rodzaju Leptospermum scoparium (krzewów manuka), które rosną w rejonach Nowej Zelandii. Najważniejszą, charakterystyczną cechą miodu manuka jest to, że zawierają metyloglioksal (MGO, methylglyoxal), który m.in. ma właściwości hamujące rozwój bakterii. Związek ten powstaje z dihydroksyacetonu (DHA) - związku chemicznego występującego w nektarze kwiatów manuka (Leptospermum Scoparium). Do konwersji dihydroacetonu w metyloglioksal zachodzi głównie podczas procesu dojrzewania miodu, jednak stopniowy proces rozpoczyna się już w organizmie pszczoły i podczas transportu nektaru do ula. Dihydroaceton przekształca się w metyloglioksal zarówno w organizmie pszczół jak i w czasie leżakowania miodu.
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). W 2018 roku przeprowadzono badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta. Polecam
ID: 849508079
Skontaktuj się
xxx xxx xxx
Dodane 13 kwietnia 2024
Miód Manuka MGO 400+ 250g
Tylko przedmiot
149 zł
Cena z Przesyłką OLX
Lokalizacja