Prywatne
Opis
Miód akacjowy – właściwości
Powstający z kwiatów robinii miód akacjowy jest niezwykle słodki i delikatny w smaku, dlatego może stanowić idealny zamiennik cukru. W jego składzie poza łatwo i szybko przyswajalnymi przez organizm cukrami prostymi znajdują się takie składniki jak:
flawonoidy,
olejek eteryczny,
kwas syryng owy,
witaminy z grupy B,
śluzy.
Miód akacjowy – leczenie
Z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów miód akacjowy może być wykorzystywany w stanach przemęczenia i osłabienia organizmu. Znajduje też zastosowanie w regeneracji po intensywnym wysiłku. Występujące w miodzie akacjowym związki czynne regulują pracę układu pokarmowego, przeciwdziałają zaparciom oraz wspomagają prawidłową przemianę materii. Jego spożywanie zaleca się między innymi osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi jelita cienkiego i grubego, chorobą wrzodową oraz nadkwasotą. Korzystne efekty ze stosowania tego produktu pszczelego odnotowuje się także w przypadku schorzeń górnych dróg oddechowych. Zawarte w nim substancje wpływają kojąco na podrażnione gardło, łagodząc kaszel i zmniejszając odczuwanie dolegliwości bólowych. Liczne doniesienia wskazują też, że produkty z nektaru kwiatów robinii wspomagają leczenie schorzeń układu moczowego i zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Zewnętrznie miód akacjowy stosuje się przy różnego rodzaju chorobach dermatologicznych. Miód akacjowy jest polecany także przy leczeniu ran, ponieważ skutecznie niszczy chorobotwórcze drobnoustroje takie jak gronkowce, paciorkowce oraz laseczki zgorzeli pospolitej.
Miód akacjowy – jest naturalnym produktem spożywczym, który ze względu na słodki smak i przyjemny aromat znajdzie zastosowanie w każdym domu. Poza tym, że sprawdzi się jako zdrowy zamiennik cukru do herbaty i kawy, może być także wartościowym składnikiem marynat, sosów, dressingów itp. Trzeba jedynie pamiętać, aby dodawać go wyłącznie do napoi i posiłków, których temperatura nie przekracza 40 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie straci swoje cenne właściwości. Do produkcji miodu akacjowego wykorzystano nektar kwiatów robinii, który został zebrany przez pszczoły w czystym i zdrowym środowisku. Dzięki temu, że pozyskano go z terenów zielonych wolnych od zanieczyszczeń, każdy z produktów odznacza się wysoką jakością, świetnie sprawdzając się zarówno do zastosowań w kuchni, jak i pomocniczo przy wielu różnych dolegliwościach.
Powstający z kwiatów robinii miód akacjowy jest niezwykle słodki i delikatny w smaku, dlatego może stanowić idealny zamiennik cukru. W jego składzie poza łatwo i szybko przyswajalnymi przez organizm cukrami prostymi znajdują się takie składniki jak:
flawonoidy,
olejek eteryczny,
kwas syryng owy,
witaminy z grupy B,
śluzy.
Miód akacjowy – leczenie
Z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów miód akacjowy może być wykorzystywany w stanach przemęczenia i osłabienia organizmu. Znajduje też zastosowanie w regeneracji po intensywnym wysiłku. Występujące w miodzie akacjowym związki czynne regulują pracę układu pokarmowego, przeciwdziałają zaparciom oraz wspomagają prawidłową przemianę materii. Jego spożywanie zaleca się między innymi osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi jelita cienkiego i grubego, chorobą wrzodową oraz nadkwasotą. Korzystne efekty ze stosowania tego produktu pszczelego odnotowuje się także w przypadku schorzeń górnych dróg oddechowych. Zawarte w nim substancje wpływają kojąco na podrażnione gardło, łagodząc kaszel i zmniejszając odczuwanie dolegliwości bólowych. Liczne doniesienia wskazują też, że produkty z nektaru kwiatów robinii wspomagają leczenie schorzeń układu moczowego i zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Zewnętrznie miód akacjowy stosuje się przy różnego rodzaju chorobach dermatologicznych. Miód akacjowy jest polecany także przy leczeniu ran, ponieważ skutecznie niszczy chorobotwórcze drobnoustroje takie jak gronkowce, paciorkowce oraz laseczki zgorzeli pospolitej.
Miód akacjowy – jest naturalnym produktem spożywczym, który ze względu na słodki smak i przyjemny aromat znajdzie zastosowanie w każdym domu. Poza tym, że sprawdzi się jako zdrowy zamiennik cukru do herbaty i kawy, może być także wartościowym składnikiem marynat, sosów, dressingów itp. Trzeba jedynie pamiętać, aby dodawać go wyłącznie do napoi i posiłków, których temperatura nie przekracza 40 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie straci swoje cenne właściwości. Do produkcji miodu akacjowego wykorzystano nektar kwiatów robinii, który został zebrany przez pszczoły w czystym i zdrowym środowisku. Dzięki temu, że pozyskano go z terenów zielonych wolnych od zanieczyszczeń, każdy z produktów odznacza się wysoką jakością, świetnie sprawdzając się zarówno do zastosowań w kuchni, jak i pomocniczo przy wielu różnych dolegliwościach.
ID: 851669293
xxx xxx xxx
Dodane 09 maja 2024
Miód akacjowy nektarowy
45 zł
Użytkownik
Lokalizacja