Firmowe
Opis
Melasa buraczana HURT 690zł/ netto / 1t
Możliwa sprzedaż w zbiornikach
Prosimy o kontakt w celu omówienia szczegółów oferty.
Warunki dostawy ustalane indywidualnie.
Melasa jest ciemnobrunatną cieczą, bardzo gęstą (1,35 g/cm3) o swoistym zapachu i smaku.
Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego, ze 100 kg buraków otrzymuje się około 2,5-4 kg melasy.
Wartość energetyczna melasy kształtuje się na poziomie 0,78 JPM; 5,5 MJ; 804 VEM. Jeśli chodzi o makropierwiastki Melasy: (g/kg SM) Ca- 1,5; P- 0,3; Mg-2,9; K- 60,6 Na- 14,8 , natomiast mikropierwiastki (mg/kg SM) Cu- 22; Fe- 87;lasa je Mn- 66; Zn- 18.
Woda stanowi tylko ok. 20%, pozostałe 80% to sucha masa.
Substancję strawną melasy charakteryzuje wysoka zawartość cukrów przede wszystkim najważniejszego składnika sacharozy (około 50%) oraz rafinozy (około 50 g/kg suchej masy).
Białko w melasie niema większego znaczenia ponieważ znajdują się w niej niewielkie ilości białka ogólnego, składającego się praktycznie w całości ze związków azotowych niebiałkowych (95%) ulegających całkowitemu rozkładowi w żwaczu (74,1% szybko oraz 25,9% wolno rozkładane;).
Poza tym należy wspomnieć o wysokiej zawartość potasu, który wyraźnie wpływa na wartość bilansu kationowo – anionowego tej paszy w kierunku alkalicznym.
Dodatek melasy do TMR znacząco wpływa na zwiększenie pobrania SM przez krowy.
Wzrasta wydajność krów.
Dodatek melasy do mieszanki TMR jest zasadny także ze względu na poprawę bilansu energetycznego żwacza.
Stosowanie melasy dla krów mlecznych wynosi max. 1kg na dzień.
Jeśli używasz melasy po raz pierwszy, lub po długiej przerwie stosowanie od dawki 250 gramów na krowę dziennie, by zwierzę stopniowo przyzwyczajać.
Przydatny do zakiszania traw i motylkowych – 5% dodatek zapewnia prawidłowy przebieg procesu kiszenia
Zalety:
– poprawia smakowitość paszy,
– niezastąpione proste źródło energii
– Produkt czysty, gęsty bez domieszek i rozcieńczalników itp.
Możliwa sprzedaż w zbiornikach
Prosimy o kontakt w celu omówienia szczegółów oferty.
Warunki dostawy ustalane indywidualnie.
Melasa jest ciemnobrunatną cieczą, bardzo gęstą (1,35 g/cm3) o swoistym zapachu i smaku.
Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego, ze 100 kg buraków otrzymuje się około 2,5-4 kg melasy.
Wartość energetyczna melasy kształtuje się na poziomie 0,78 JPM; 5,5 MJ; 804 VEM. Jeśli chodzi o makropierwiastki Melasy: (g/kg SM) Ca- 1,5; P- 0,3; Mg-2,9; K- 60,6 Na- 14,8 , natomiast mikropierwiastki (mg/kg SM) Cu- 22; Fe- 87;lasa je Mn- 66; Zn- 18.
Woda stanowi tylko ok. 20%, pozostałe 80% to sucha masa.
Substancję strawną melasy charakteryzuje wysoka zawartość cukrów przede wszystkim najważniejszego składnika sacharozy (około 50%) oraz rafinozy (około 50 g/kg suchej masy).
Białko w melasie niema większego znaczenia ponieważ znajdują się w niej niewielkie ilości białka ogólnego, składającego się praktycznie w całości ze związków azotowych niebiałkowych (95%) ulegających całkowitemu rozkładowi w żwaczu (74,1% szybko oraz 25,9% wolno rozkładane;).
Poza tym należy wspomnieć o wysokiej zawartość potasu, który wyraźnie wpływa na wartość bilansu kationowo – anionowego tej paszy w kierunku alkalicznym.
Dodatek melasy do TMR znacząco wpływa na zwiększenie pobrania SM przez krowy.
Wzrasta wydajność krów.
Dodatek melasy do mieszanki TMR jest zasadny także ze względu na poprawę bilansu energetycznego żwacza.
Stosowanie melasy dla krów mlecznych wynosi max. 1kg na dzień.
Jeśli używasz melasy po raz pierwszy, lub po długiej przerwie stosowanie od dawki 250 gramów na krowę dziennie, by zwierzę stopniowo przyzwyczajać.
Przydatny do zakiszania traw i motylkowych – 5% dodatek zapewnia prawidłowy przebieg procesu kiszenia
Zalety:
– poprawia smakowitość paszy,
– niezastąpione proste źródło energii
– Produkt czysty, gęsty bez domieszek i rozcieńczalników itp.
ID: 907409079
xxx xxx xxx