Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Wyposażenie wnętrz
  4. Przybory kuchenne
  5. Noże i nożyce kuchenne
  6. Noże i nożyce kuchenne - Mazowieckie
  7. Noże i nożyce kuchenne - Warszawa
  8. Noże i nożyce kuchenne - Praga-Północ
Mcusta Zanmai Vg-10 Supreme Ripple Nóż Santoku 18cm
Mcusta Zanmai Vg-10 Supreme Ripple Nóż Santoku 18cm
Dodane 29 lutego 2024

Mcusta Zanmai Vg-10 Supreme Ripple Nóż Santoku 18cm

1 076,99 zł

PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Stan: Nowe

Opis

Mcusta Zanmai Pro Flame Nóż Santoku 18cm


Wielofunkcyjny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Posiada obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść np. do sałatki. Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.


Dane techniczne:


Ostrze - 33 warstwowa stal Rdzeń VG-10
Rękojeść - oktagonalna drewno pakka
Twardość - 61 Hrc +/- 1
Długość całkowita - 31,8 cm
Długość ostrza - 18,0 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - 2,0 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 167 g

Specyfikacja stali

VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w wytwarzaniu noży. W swojej ofercie posiadają szereg stali serii V, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz serię V Gold, która obejmuje Vg10. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 Hrc, przy czym najczęściej zostaje na poziomie 60-61 Hrc. Odporność Vg-10 na rdzę i patynę sprawia że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, doskonale też sprawdzą się jako prezent.


Skład stali:


Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.


Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.


Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.


Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
ID: 844761641

Skontaktuj się

xxx xxx xxx

Sklep HEBITO

Użytkownik

Lokalizacja

O firmie

Darmowa aplikacja na Twój telefon