Prywatne
Rok wydania: 1990
Okładka: Twarda
Stan: Używane
Tematyka: Kuchnia
Opis
Oferuję książkę "Kuchnia polska" autorstwa Stanisława Bergera i innych
...wiele lat temu postanowiono wydać wielką polską książkę kucharską. Ale kto ją napisze? Wybór padł na związaną ze Śląskiem Helenę Kulzową-Hawliczkową. Tak powstała Kuchnia polska - największy polski bestseler.
Prawdziwa autorka największego polskiego bestsellera wszech czasów zawsze pozostawała w cieniu. Niewiele wiadomo o tej kulinarnej mistrzyni, ale to właśnie z jej przepisów i smaku korzystały całe pokolenia. Zawiera 1625 przepisów „Kuchnię polską”, która osiągnęła w 50 wydaniach nakład 5 milionów egzemplarzy, firmował jednak mężczyzna, prof. Stanisław Berger, wtedy pracownik Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie.
93-letni obecnie biochemik i fizjolog żywienia jest w świetnej formie i niedawno na łamach czasopisma „Kuchnia” wspominał Helenę Kulzową-Hawliczkową, swoją główną autorkę. Odsłonił kulisy powstawania „Kuchni polskiej”. Przyznał, że dał książce tylko oprawę, napisał wstęp i pierwszy rozdział o ogólnych zasadach żywienia.
Niechętnie zabrał się do tego projektu; był naukowcem, nie mieszał na co dzień w garnkach. Zadanie zleca mu jednak przełożony z PZH, prof. Aleksander Szczygło, któremu już w 1951 roku władza powierza zadanie przygotowania socjalistycznej książki kucharskiej. Ale prof. Szczygło do tego się nie kwapi; jest lekarzem, gotować nie umie i zwleka, jak może. Kiedy jednak w 1953 roku umiera Stalin, można już gotować nie tylko socjalistycznie. Zbiera się więc zespół autorów ze Stanisławem Bergerem na czele.
Do konkretnych przepisów prof. Berger się nie wtrąca. Ma główną autorkę o ormiańskich korzeniach, o której myśli, że jest Ślązaczką. Pani po czterdziestce gotuje jak anioł, jest dyplomowaną nauczycielką gospodarstwa domowego. Przed wojną wydała już popularną książkę kulinarną. O jej umiejętnościach krążą legendy.
Wydawnictwo Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne 1990r.
wydanie XXXI, stron 752, okładka twarda z obwoluta,
Stan zachowania jak nowa tylko obwoluta w dwóch miejscach uszkodzona i sklejona taśmą.
...wiele lat temu postanowiono wydać wielką polską książkę kucharską. Ale kto ją napisze? Wybór padł na związaną ze Śląskiem Helenę Kulzową-Hawliczkową. Tak powstała Kuchnia polska - największy polski bestseler.
Prawdziwa autorka największego polskiego bestsellera wszech czasów zawsze pozostawała w cieniu. Niewiele wiadomo o tej kulinarnej mistrzyni, ale to właśnie z jej przepisów i smaku korzystały całe pokolenia. Zawiera 1625 przepisów „Kuchnię polską”, która osiągnęła w 50 wydaniach nakład 5 milionów egzemplarzy, firmował jednak mężczyzna, prof. Stanisław Berger, wtedy pracownik Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie.
93-letni obecnie biochemik i fizjolog żywienia jest w świetnej formie i niedawno na łamach czasopisma „Kuchnia” wspominał Helenę Kulzową-Hawliczkową, swoją główną autorkę. Odsłonił kulisy powstawania „Kuchni polskiej”. Przyznał, że dał książce tylko oprawę, napisał wstęp i pierwszy rozdział o ogólnych zasadach żywienia.
Niechętnie zabrał się do tego projektu; był naukowcem, nie mieszał na co dzień w garnkach. Zadanie zleca mu jednak przełożony z PZH, prof. Aleksander Szczygło, któremu już w 1951 roku władza powierza zadanie przygotowania socjalistycznej książki kucharskiej. Ale prof. Szczygło do tego się nie kwapi; jest lekarzem, gotować nie umie i zwleka, jak może. Kiedy jednak w 1953 roku umiera Stalin, można już gotować nie tylko socjalistycznie. Zbiera się więc zespół autorów ze Stanisławem Bergerem na czele.
Do konkretnych przepisów prof. Berger się nie wtrąca. Ma główną autorkę o ormiańskich korzeniach, o której myśli, że jest Ślązaczką. Pani po czterdziestce gotuje jak anioł, jest dyplomowaną nauczycielką gospodarstwa domowego. Przed wojną wydała już popularną książkę kulinarną. O jej umiejętnościach krążą legendy.
Wydawnictwo Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne 1990r.
wydanie XXXI, stron 752, okładka twarda z obwoluta,
Stan zachowania jak nowa tylko obwoluta w dwóch miejscach uszkodzona i sklejona taśmą.
ID: 899901288
xxx xxx xxx
Dodane 21 maja 2024
"Kuchnia polska" Stanisław Berger i inni
Tylko przedmiot
30 zł
do negocjacji
Cena z Przesyłką OLX
O ogłoszeniodawcy
Lokalizacja