Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Muzyka i Edukacja
  3. Książki
  4. Literatura
  5. Literatura - Dolnośląskie
  6. Literatura - Sobótka
książka "kuchnia polska" praca zbiorowa Dr. Stanisław Berger RARYTAS
książka "kuchnia polska" praca zbiorowa Dr. Stanisław Berger RARYTAS
książka "kuchnia polska" praca zbiorowa Dr. Stanisław Berger RARYTAS
PromujOdśwież
  • Prywatne

  • Rok wydania: 1956

  • Okładka: Twarda

  • Stan: Używane

  • Gatunek: Pozostałe

Opis

Oferuje książkę "kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera
...67 lat temu postanowiono wydać wielką polską książkę kucharską. Ale kto ją napisze? Wybór padł na związaną ze Śląskiem Helenę Kulzową-Hawliczkową. tak powstała Kuchnia polska - największy polski bestseler.
Prawdziwa autorka największego polskiego bestsellera wszech czasów zawsze pozostawała w cieniu. Niewiele wiadomo o tej kulinarnej mistrzyni, ale to właśnie z jej przepisów i smaku korzystały całe pokolenia. „Kuchnię polską”, która osiągnęła w 50 wydaniach nakład 5 milionów egzemplarzy, firmował jednak mężczyzna, prof. Stanisław Berger, wtedy pracownik Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie.
93-letni obecnie biochemik i fizjolog żywienia jest w świetnej formie i niedawno na łamach czasopisma „Kuchnia” wspominał Helenę Kulzową-Hawliczkową, swoją główną autorkę. Odsłonił kulisy powstawania „Kuchni polskiej”. Przyznał, że dał książce tylko oprawę, napisał wstęp i pierwszy rozdział o ogólnych zasadach żywienia.
Niechętnie zabrał się do tego projektu; był naukowcem, nie mieszał na co dzień w garnkach. Zadanie zleca mu jednak przełożony z PZH, prof. Aleksander Szczygło, któremu już w 1951 roku władza powierza zadanie przygotowania socjalistycznej książki kucharskiej. Ale prof. Szczygło do tego się nie kwapi; jest lekarzem, gotować nie umie i zwleka, jak może. Kiedy jednak w 1953 roku umiera Stalin, można już gotować nie tylko socjalistycznie. Zbiera się więc zespół autorów ze Stanisławem Bergerem na czele.
Do konkretnych przepisów prof. Berger się nie wtrąca. Ma główną autorkę o ormiańskich korzeniach, o której myśli, że jest Ślązaczką. Pani po czterdziestce gotuje jak anioł, jest dyplomowaną nauczycielką gospodarstwa domowego. Przed wojną wydała już popularną książkę kulinarną. O jej umiejętnościach krążą legendy.

Wydawnictwo Polskie Wydawnictwo Gospodarcze 1956r.
wydanie I nakład 100.000 egzemplarzy RARYTAS
Stan zachowania jak na swoje lata 6-/6
twarda oprawa możliwość wysyłki
ID: 877478812

Skontaktuj się

Damian

Na OLX od wrzesień 2016

Ostatnio online wczoraj o 13:43

xxx xxx xxx

Dodane 13 maja 2024

książka "kuchnia polska" praca zbiorowa Dr. Stanisław Berger RARYTAS

400 zł

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon