Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Zdrowie i Uroda
  3. Witaminy i suplementy zdrowia
  4. Witaminy i suplementy zdrowia - Mazowieckie
  5. Witaminy i suplementy zdrowia - Warszawa
  6. Witaminy i suplementy zdrowia - Śródmieście
Kombucza grzybek herbaciany 17 cm napój WYSYŁKA probiotyczny detox
Kombucza grzybek herbaciany 17 cm napój WYSYŁKA probiotyczny detox
Kombucza grzybek herbaciany 17 cm napój WYSYŁKA probiotyczny detox
Kombucza grzybek herbaciany 17 cm napój WYSYŁKA probiotyczny detox
PromujOdśwież
  • Prywatne

  • Stan: Nowe

Opis

Do odbioru na Śródmieściu w okolicach Muranowa. W wypadku wysyłki proszę o kontakt przez Olx lub telefon

W ramach wdzięczności BYŁO BY miło dostać dobrą ocenę na OLX ;)

Średnica 17cm

Jest to wielopokoleniowa a dokladnie 5-letnia Kombucza która była hodowana już na wszelakich herbatach i ziołach łącznie z owocami i sokami. Produkowała również ocet.
Robiona na miodzie po cukier czcinowy i zwykły cukier. Przez to jest bardzo wytrzymała na różne warunki. Kombucze z moich Scoobów można kupić w wielu prestiżowych restauracjach oraz na targach śniadaniowych w Warszawie.

Opis:
Kombucha jest słodko-kwaśnym, musującym napojem powstającym na skutek procesów fermentacji z herbaty i cukru dzięki obecności tzw. grzyba herbacianego. Grzyb herbaciany, zwany również grzybem japońskim, to tak naprawdę zbiór różnego rodzaju mikroorganizmów – głównie bakterii i drożdży. Ma on wygląd białej lub jasnopomarańczowej galaretki.

Napój kombucha w wyniku procesu fermentacji zawiera przede wszystkim kwasy organiczne – m.in. octowy, glukonowy, glukuronowy, mlekowy, jabłkowy, cytrynowy czy szczawiowy. Zawiera oczywiście cukry (sacharoza, glukoza, fruktoza), etanol (nawet do 2%) i dwutlenek węgla – jest lekko gazowany. Jest bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12) i witaminę C. W jego skład wchodzi również wiele cennych aminokwasów, białka, tłuszcze, polifenole i składniki mineralne. Już po samym składzie widać, że ma on bogate właściwości odżywcze.

Jak przygotować napój kombucha?
Jest wiele przepisów na przygotowanie napoju kombucha i na pewno można z nimi eksperymentować, aż do wypracowania własnej procedury, której smak będzie nam najbardziej odpowiadał. W wersji podstawowej używa się czarnej herbaty (1 torebka lub 2-3 łyżeczki na litr wody) i białego cukru (1/3 szklanki). Herbatę należy oczywiście zaparzyć i wystudzić – gorący napój zabije mikroorganizmy. Do posłodzonego napoju zaszczepiamy odrobinę grzyba oraz ok. 200 ml napoju z poprzedniej fermentacji (przygotowując napój po raz pierwszy, należy zakupić grzybek, a do kolejnych używamy już grzybka z poprzedniego napoju; niektóre przepisy podają, że za pierwszym razem można użyć zamiast poprzedniego napoju 2 łyżeczki octu winnego). Kombuchę zawsze przygotowujemy w naczyniu szklanym, porcelanowym lub ceramicznym, gdyż w trakcie jej produkcji powstają kwasy organiczne, które mogłyby reagować z naczyniem metalowym lub plastikowym. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w miejsce zacienione o temperaturze pokojowej. Fermentację najlepiej prowadzić do 8 dni – wtedy uzyskamy typowy napój kombucha (już nawet po 3-5 dniach, optymalnie po 7), który możemy przechowywać w lodówce. Jeśli fermentacja będzie trwała dłużej niż 8 dni, stężenie kwasów będzie na tyle wysokie, że powstanie ocet spożywczy.

Właściwości zdrowotne napoju kombucha
Napój kombucha w wielu źródłach traktowany jest jako panaceum na wszelkie dolegliwości, niestety większość przypisywanych mu działań zdrowotnych nie jest potwierdzona przez badania. Jednak pewne właściwości gwarantuje już sam skład napoju. Przede wszystkim kombucha ma silne właściwości odtruwające, ze względu na dużą zawartość kwasu glukuronowego i jego pochodnych. Kwas glukuronowy ma zdolność łączenia się z wieloma toksynami i metabolitami leków. Toksyny przechwycone przez ten kwas są unieszkodliwione i wydalone z organizmu. Zaobserwowano również pozytywny wpływ kombuchy na florę jelitową – a jak wiadomo, ostatnie badania dowodzą, iż mikroflora jelit ma kluczowe znaczenie nie tylko w procesie trawienia, lecz również odpowiada za prawidłową odporność organizmu, a jej zaburzenia prowadzą do takich chorób, jak alergie czy depresja. Z kolei zawartość polifenoli, witaminy C i niektórych minerałów odpowiada za przeciwutleniające (antyoksydacyjne) działanie kombuchy.
ID: 912558613

Skontaktuj się

Pan Dobrodziej

Na OLX od marzec 2014

Ostatnio online wczoraj o 14:44

xxx xxx xxx

Dodane 17 kwietnia 2024

Kombucza grzybek herbaciany 17 cm napój WYSYŁKA probiotyczny detox

25 zł

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon