Prywatne
Opis
KOMBUCZA Z WIERZBÓWKI KIPRZYCY
Naturalna fermentacja – naturalne zdrowie!
Czy słyszałeś o herbacie z wierzbówki kiprzycy ?
Teraz możesz odkryć jej moc w jeszcze zdrowszej formie – jako kombuczę!
Proponuję starter do domowej produkcji kombuczy z wierzbówki kiprzycy – unikalnej, dziko rosnącej rośliny o znanych właściwościach leczniczych.
Starter zawiera:
żywą kulturę bakterii i drożdży (SCOBY)
porcję zakwaszonej herbaty (starter)
instrukcję krok po kroku
wiedzę i wsparcie
Dlaczego warto?
Kombucza to naturalny napój probiotyczny, pełen enzymów, witamin i dobroczynnych mikroorganizmów, które:
wspierają odporność
poprawiają trawienie i florę jelitową
oczyszczają organizm z toksyn
dodają energii i poprawiają samopoczucie
Dzięki użyciu wierzbówki kiprzycy, kombucza zyskuje jeszcze więcej:
działa przeciwzapalnie
reguluje hormony (szczególnie u kobiet)
wspiera układ moczowy i prostatę
łagodzi stres i napięcia nerwowe
Składniki (na 5 litrów):
• 5 litrów wody
• 12–15 g suszu z wierzbówki kiprzycy (ok. 6 łyżek)
• 300–400 g cukru (najlepiej biały, 60–80 g/litr)
• 212 ml gotowej kombuczy (starter)
• 1 grzybek SCOBY
Przygotowanie:
1. Zagotuj 5 litrów wody, odstaw na 2 minuty, by nieco przestygła
2. Wsyp susz z wierzbówki kiprzycy, parz pod przykryciem przez 15–20 minut.
3. Dokładnie przecedź napar (przez gazę lub sito), by nie zostały żadne fusy.
4. Dodaj cukier do gorącego naparu i mieszaj, aż się rozpuści.
5. Pozostaw herbatę do całkowitego ostudzenia do temperatury pokojowej (20–25°C).
6. Przelej do dużego szklanego słoja lub fermentora.
7. Dodaj starter (gotową kombuczę) oraz SCOBY – powinien wypłynąć lub opadnie i potem wypłynie.
8. Przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką, zabezpiecz gumką. Nie zakręcaj szczelnie!
Naturalny, musujący, lekko kwaśny napój – pyszny i zdrowy!
Uwaga: Kombuczę możesz przygotować również tradycyjnie – z czarnej i zielonej herbaty.
Co dostajesz?
• 1 żywy grzybek SCOBY
• Starter fermentacyjny
• Pomoc przy pierwszej fermentacji
Jak zamówić
Napisz wiadomość prywatną, lub zadzwoń
Wysyłka 18 zł
Zadbaj o swoje zdrowie naturalnie.
Kombucza z wierzbówki kiprzycy – powrót do tradycji, siła z natury
Naturalna fermentacja – naturalne zdrowie!
Czy słyszałeś o herbacie z wierzbówki kiprzycy ?
Teraz możesz odkryć jej moc w jeszcze zdrowszej formie – jako kombuczę!
Proponuję starter do domowej produkcji kombuczy z wierzbówki kiprzycy – unikalnej, dziko rosnącej rośliny o znanych właściwościach leczniczych.
Starter zawiera:
żywą kulturę bakterii i drożdży (SCOBY)
porcję zakwaszonej herbaty (starter)
instrukcję krok po kroku
wiedzę i wsparcie
Dlaczego warto?
Kombucza to naturalny napój probiotyczny, pełen enzymów, witamin i dobroczynnych mikroorganizmów, które:
wspierają odporność
poprawiają trawienie i florę jelitową
oczyszczają organizm z toksyn
dodają energii i poprawiają samopoczucie
Dzięki użyciu wierzbówki kiprzycy, kombucza zyskuje jeszcze więcej:
działa przeciwzapalnie
reguluje hormony (szczególnie u kobiet)
wspiera układ moczowy i prostatę
łagodzi stres i napięcia nerwowe
Składniki (na 5 litrów):
• 5 litrów wody
• 12–15 g suszu z wierzbówki kiprzycy (ok. 6 łyżek)
• 300–400 g cukru (najlepiej biały, 60–80 g/litr)
• 212 ml gotowej kombuczy (starter)
• 1 grzybek SCOBY
Przygotowanie:
1. Zagotuj 5 litrów wody, odstaw na 2 minuty, by nieco przestygła
2. Wsyp susz z wierzbówki kiprzycy, parz pod przykryciem przez 15–20 minut.
3. Dokładnie przecedź napar (przez gazę lub sito), by nie zostały żadne fusy.
4. Dodaj cukier do gorącego naparu i mieszaj, aż się rozpuści.
5. Pozostaw herbatę do całkowitego ostudzenia do temperatury pokojowej (20–25°C).
6. Przelej do dużego szklanego słoja lub fermentora.
7. Dodaj starter (gotową kombuczę) oraz SCOBY – powinien wypłynąć lub opadnie i potem wypłynie.
8. Przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką, zabezpiecz gumką. Nie zakręcaj szczelnie!
Naturalny, musujący, lekko kwaśny napój – pyszny i zdrowy!
Uwaga: Kombuczę możesz przygotować również tradycyjnie – z czarnej i zielonej herbaty.
Co dostajesz?
• 1 żywy grzybek SCOBY
• Starter fermentacyjny
• Pomoc przy pierwszej fermentacji
Jak zamówić
Napisz wiadomość prywatną, lub zadzwoń
Wysyłka 18 zł
Zadbaj o swoje zdrowie naturalnie.
Kombucza z wierzbówki kiprzycy – powrót do tradycji, siła z natury
ID: 1004999739
xxx xxx xxx
Dodane 05 grudnia 2025
Kombucha starter kombucza starter SCOBY
15 zł
do negocjacji
Lokalizacja