Prywatne
Stan: Nowe
Opis
KOMBUCHA | DUŻA | 9-10 cm | ulotka, starter
Kombucha (czyt. kombucza) nazywana jest również grzybem herbacianym lub japońskim. Dzięki kombuchy, z osłodzonej herbaty przyrządzisz pyszny i orzeźwiający napój.
OFERTA DOTYCZY:
- grzybek kombucha o średnicy ok. 9-10 cm
- ok. 300 ml startera, niezbędnego do rozpoczęcia hodowli
- ulotka zawierająca podstawowe informacje do rozpoczęcia hodowli
CO TO TAKIEGO?
Kombucha, to napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej znany jako grzybek japoński lub SCOBY.
Nazwa napoju pochodzi z Japonii. Napój jest lekko słodki, kwaskowaty, orzeźwiający i musujący. Posiada barwę od jasnoszarej do ciemnobrązowej.
Wzmianki o herbacianym grzybie jako o napoju oczyszczającym i energetyzującym można znaleźć w chińskich źródłach pisanych dynastii Jin - ok. 220 roku p.n.e. Napój zawędrował do Europy poprzez Japonię i Rosję w początkach XX wieku. W okresie II wojny światowej został rozpowszechniony w Europie.
Napojowi przypisuje się wiele wartości leczniczych. Wywiera dodatni wpływ na florę bakteryjną jelit.
Ze względu na obecność cukru jest niewskazany w przypadku osób chorych na cukrzycę.
Ze względu na zawartość alkoholu dochodzącą nawet do 2% nie jest wskazany dla dzieci i kobiet w ciąży.
HODOWLA
Hodowla wymaga zachowania czystości w celu zapobieżenia powstawania pleśni. Podczas produkcji nie należy używać metalowych przyrządów.
POTRZEBUJEMY:
- grzybek
- starter* (10% pojemnośći naczynia)
- szklane naczynie lub słoik
- herbata, najlepiej zielona lub czarna (5g / litr)
- cukier (70-100g / litr)
- woda
- gaza i gumka
PRZEPIS:
Na 1 litr napoju wykorzystywane jest 100 gramów cukru (stężenie 10%) i 5g herbaty. Po zaparzeniu i ostygnięciu herbaty całość przelewa się do szklanego lub plastikowego pojemnika i zaszczepia się poprzez włożenie grzybka i wlanie ok. 200 ml napoju z poprzedniej fermentacji (starter*). Naczynie przykrywa się, chroniąc przed zanieczyszczeniami z powietrza, np.: muszkami owocówkami, odstawia się w zacienione miejsce i prowadzi fermentację w temperaturze pokojowej. Napój jest gotowy po ok. 8-12 dniach.
* Starter otrzymasz wraz z grzybkiem, będzie w nim zanurzony (zamiennie można użyć ocet jabłkowy lub winny)
___
Grzyb herbaciany kombucha nie jest suplementem diety, oraz lekiem w myśl "art. 29 ust 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz żywności wzbogaconej".
Kombucha (czyt. kombucza) nazywana jest również grzybem herbacianym lub japońskim. Dzięki kombuchy, z osłodzonej herbaty przyrządzisz pyszny i orzeźwiający napój.
OFERTA DOTYCZY:
- grzybek kombucha o średnicy ok. 9-10 cm
- ok. 300 ml startera, niezbędnego do rozpoczęcia hodowli
- ulotka zawierająca podstawowe informacje do rozpoczęcia hodowli
CO TO TAKIEGO?
Kombucha, to napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej znany jako grzybek japoński lub SCOBY.
Nazwa napoju pochodzi z Japonii. Napój jest lekko słodki, kwaskowaty, orzeźwiający i musujący. Posiada barwę od jasnoszarej do ciemnobrązowej.
Wzmianki o herbacianym grzybie jako o napoju oczyszczającym i energetyzującym można znaleźć w chińskich źródłach pisanych dynastii Jin - ok. 220 roku p.n.e. Napój zawędrował do Europy poprzez Japonię i Rosję w początkach XX wieku. W okresie II wojny światowej został rozpowszechniony w Europie.
Napojowi przypisuje się wiele wartości leczniczych. Wywiera dodatni wpływ na florę bakteryjną jelit.
Ze względu na obecność cukru jest niewskazany w przypadku osób chorych na cukrzycę.
Ze względu na zawartość alkoholu dochodzącą nawet do 2% nie jest wskazany dla dzieci i kobiet w ciąży.
HODOWLA
Hodowla wymaga zachowania czystości w celu zapobieżenia powstawania pleśni. Podczas produkcji nie należy używać metalowych przyrządów.
POTRZEBUJEMY:
- grzybek
- starter* (10% pojemnośći naczynia)
- szklane naczynie lub słoik
- herbata, najlepiej zielona lub czarna (5g / litr)
- cukier (70-100g / litr)
- woda
- gaza i gumka
PRZEPIS:
Na 1 litr napoju wykorzystywane jest 100 gramów cukru (stężenie 10%) i 5g herbaty. Po zaparzeniu i ostygnięciu herbaty całość przelewa się do szklanego lub plastikowego pojemnika i zaszczepia się poprzez włożenie grzybka i wlanie ok. 200 ml napoju z poprzedniej fermentacji (starter*). Naczynie przykrywa się, chroniąc przed zanieczyszczeniami z powietrza, np.: muszkami owocówkami, odstawia się w zacienione miejsce i prowadzi fermentację w temperaturze pokojowej. Napój jest gotowy po ok. 8-12 dniach.
* Starter otrzymasz wraz z grzybkiem, będzie w nim zanurzony (zamiennie można użyć ocet jabłkowy lub winny)
___
Grzyb herbaciany kombucha nie jest suplementem diety, oraz lekiem w myśl "art. 29 ust 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz żywności wzbogaconej".
ID: 888008192
xxx xxx xxx
Dodane 15 maja 2024
Kombucha | DUŻA | grzyb herbaciany | 9-10 cm | starter, ulotka
Tylko przedmiot
30 zł
Cena z Przesyłką OLX
Użytkownik
Lokalizacja