Prywatne
Opis
Kimchi to idealny produkt dla osób dbających o swoje zdrowie. Jest nie tylko niesamowicie smaczne, ale niesie też ze sobą całą masę korzyści dla naszego organizmu. Poznaj właściwości kimchi:
Wspomaga układ odpornościowy
Jak każda dobra jakościowo kiszonka, tak i kimchi pełne jest niezbędnych dla zdrowia naszej mikroflory jelitowej bakterii probiotycznych. Nie tylko pomagają one w trawieniu i regulują perystaltykę jelit, mają też bardzo ważne znaczenie w budowaniu odporności naszego organizmu. Na tle innych kiszonek, kimchi wyróżnia się zawartością specjalnego szczepu bakterii Lactobacillus kimchii. Uważa się także, że probiotyki zawarte w kimchi mogą pomagać w zwalczaniu kandydozy, czyli choroby związanej z nadmiernym namnażaniem się grzybów z rodzaju Candida.Zawarta w kimchi witamina C także pełni ważną rolę w obronie naszego organizmu przed infekcjami. Działa ona antyoksydacyjnie a także znajduje i unieszkodliwia patogeny. Jej niedobór może prowadzić do spadku odporności, dlatego bardzo ważne jest dbanie o jej odpowiednią dawkę w codziennej diecie.
Pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych
Niezdrowy tryb życia, uboga w składniki odżywcze dieta czy chroniczny stres przyczyniają się do powstawania przewlekłych stanów zapalnych w naszych organizmach. Jest to spowodowane nadmierną ilością wolnych rodników, z którymi nasz organizm nie jest w stanie sobie poradzić. Z pomocą przychodzi nam kimchi, które bogate jest w beta-karoten. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, któremu nie straszna jest armia wolnych rodników. Beta-karoten do pomocy ma całą rzeszę innych antyoksydantów a także bakterii probiotycznych, które również mają działanie przeciwutleniające. Dzięki zawartości papryczki gochugaru, kimchi bogate jest również w kapsaicynę, odpowiadającą za ich ostry smak. W badaniach klinicznych dowiedziono jej skuteczności w walce ze stanami zapalnymi. Dowiedziono także, że bardzo ostre potrawy pomagają w zredukowaniu stresu i zrelaksowaniu się.
Wspiera zdrowie jelit
Zawarte w kimchi bakterie probiotyczne wzbogacają naszą florę jelitową. Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i pomaga w regularnym wypróżnianiu. Bakterie kwasu mlekowego wspomagają trawienie i regulują pracę jelit. Jeżeli cierpimy jednak na choroby żołądka, takie jak refluks, choroba wrzodowa czy zespół jelita drażliwego, kimchi może nie być dla nas najlepszym wyborem. Ostre przyprawy mogą niestety spotęgować nasze problemy żołądkowe.
Pozytywnie wpływa na pracę mózgu
Naukowcy zakładają, że zdrowa flora jelitowa może mieć ogromny wpływ na nasze samopoczucie i funkcjonowanie naszego mózgu. Uważa się, że mikrobiom może produkować związki, które przekształcane są później w neuroprzekaźniki, które docierają do mózgu razem z krwią. Inna teoria mówi o wpływie bakterii na nerw błędny, który biegnie od podstawy mózgu aż do samej jamy brzusznej. Jego stymulacja może pomagać w walce ze stresem i stanami lękowymi czy depresją. Badania nad mikroflorą jelitową nadal trwają, tak więc nie znamy jeszcze całego jej potencjału.
Bogactwo witamin
Kimchi to prawdziwa skarbnica witamin. Znajdziemy tu przede wszystkim witaminy z grupy B, które wpływają na przemianę materii, zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Są one też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sprawnej pracy mózgu. Witamina A odpowiedzialna jest przede wszystkim za dobry wzrok. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran, wspiera układ odpornościowy i pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek. Pełni bardzo ważną rolę w zachowaniu zdrowej i pięknej skóry, włosów i paznokci. Witamina K wpływa na proces krzepnięcia krwi, wspomaga układ sercowo-naczyniowy wzmacniając ściany naczyń krwionośnych. Spowalnia rozwój chorób nowotworowych. Pozytywnie wpływa też na równowagę gospodarki wapniowej.
Obniża poziom cholesterolu
Zawarty w kimchi selen oraz allicyna pomagają w obniżeniu cholesterolu LDL, co przyczynia się do zapobiegania chorobom serca. Kg 63zl
Wspomaga układ odpornościowy
Jak każda dobra jakościowo kiszonka, tak i kimchi pełne jest niezbędnych dla zdrowia naszej mikroflory jelitowej bakterii probiotycznych. Nie tylko pomagają one w trawieniu i regulują perystaltykę jelit, mają też bardzo ważne znaczenie w budowaniu odporności naszego organizmu. Na tle innych kiszonek, kimchi wyróżnia się zawartością specjalnego szczepu bakterii Lactobacillus kimchii. Uważa się także, że probiotyki zawarte w kimchi mogą pomagać w zwalczaniu kandydozy, czyli choroby związanej z nadmiernym namnażaniem się grzybów z rodzaju Candida.Zawarta w kimchi witamina C także pełni ważną rolę w obronie naszego organizmu przed infekcjami. Działa ona antyoksydacyjnie a także znajduje i unieszkodliwia patogeny. Jej niedobór może prowadzić do spadku odporności, dlatego bardzo ważne jest dbanie o jej odpowiednią dawkę w codziennej diecie.
Pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych
Niezdrowy tryb życia, uboga w składniki odżywcze dieta czy chroniczny stres przyczyniają się do powstawania przewlekłych stanów zapalnych w naszych organizmach. Jest to spowodowane nadmierną ilością wolnych rodników, z którymi nasz organizm nie jest w stanie sobie poradzić. Z pomocą przychodzi nam kimchi, które bogate jest w beta-karoten. Jest to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, któremu nie straszna jest armia wolnych rodników. Beta-karoten do pomocy ma całą rzeszę innych antyoksydantów a także bakterii probiotycznych, które również mają działanie przeciwutleniające. Dzięki zawartości papryczki gochugaru, kimchi bogate jest również w kapsaicynę, odpowiadającą za ich ostry smak. W badaniach klinicznych dowiedziono jej skuteczności w walce ze stanami zapalnymi. Dowiedziono także, że bardzo ostre potrawy pomagają w zredukowaniu stresu i zrelaksowaniu się.
Wspiera zdrowie jelit
Zawarte w kimchi bakterie probiotyczne wzbogacają naszą florę jelitową. Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i pomaga w regularnym wypróżnianiu. Bakterie kwasu mlekowego wspomagają trawienie i regulują pracę jelit. Jeżeli cierpimy jednak na choroby żołądka, takie jak refluks, choroba wrzodowa czy zespół jelita drażliwego, kimchi może nie być dla nas najlepszym wyborem. Ostre przyprawy mogą niestety spotęgować nasze problemy żołądkowe.
Pozytywnie wpływa na pracę mózgu
Naukowcy zakładają, że zdrowa flora jelitowa może mieć ogromny wpływ na nasze samopoczucie i funkcjonowanie naszego mózgu. Uważa się, że mikrobiom może produkować związki, które przekształcane są później w neuroprzekaźniki, które docierają do mózgu razem z krwią. Inna teoria mówi o wpływie bakterii na nerw błędny, który biegnie od podstawy mózgu aż do samej jamy brzusznej. Jego stymulacja może pomagać w walce ze stresem i stanami lękowymi czy depresją. Badania nad mikroflorą jelitową nadal trwają, tak więc nie znamy jeszcze całego jej potencjału.
Bogactwo witamin
Kimchi to prawdziwa skarbnica witamin. Znajdziemy tu przede wszystkim witaminy z grupy B, które wpływają na przemianę materii, zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Są one też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sprawnej pracy mózgu. Witamina A odpowiedzialna jest przede wszystkim za dobry wzrok. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran, wspiera układ odpornościowy i pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek. Pełni bardzo ważną rolę w zachowaniu zdrowej i pięknej skóry, włosów i paznokci. Witamina K wpływa na proces krzepnięcia krwi, wspomaga układ sercowo-naczyniowy wzmacniając ściany naczyń krwionośnych. Spowalnia rozwój chorób nowotworowych. Pozytywnie wpływa też na równowagę gospodarki wapniowej.
Obniża poziom cholesterolu
Zawarty w kimchi selen oraz allicyna pomagają w obniżeniu cholesterolu LDL, co przyczynia się do zapobiegania chorobom serca. Kg 63zl
ID: 922463687
xxx xxx xxx
Dodane 16 lipca 2025
Kimchi kiszonka koreańska
Tylko przedmiot
63 zł
Przedmiot z Pakietem Ochronnym
Lokalizacja
Zwroty
Pakiet Ochronny
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły