Firmowe
Stan: Nowe
Opis
Kanetsune Nożyczki Nigiri-Basami Ibushi Sk-5 10,5 cm
Nazwa nożyczek odnosi się do metody pracy za pomocą dwóch palców, ni - dwa, giri - palec. Nie należy pomylić nazwy z sushi Ni-giri w którym rybę łączy się za pomocą dwóch palców. Same nożyczki wykonywane są ze stali wysokowęglowej która nie jest często wykorzystywana w europie do tego typu narzędzi. Użyte materiały powodują, że ich ostrza nie mają sobie równych.
Wykorzystywane są w pracach krawieckich, introligatorskich przy dbaniu o drzewka bonsai ale świetnie odnajdą się w każdym zadaniu w którym potrzebujemy delikatnego ostrego cięcia.
Dane techniczne:
Ostrze - Rdzewna stal SK-5
Twardość - 62 HRC
Długość całkowita - 10,5 cm
Długość ostrza - 4 cm
Szerokość klingi - 1.4 cm
Grubość klingi - 2,35 mm (na początku ostrza), 3.73 mm (na chwycie)
Waga - ok. 30 g
Specyfikacja stali
Stal węglowa SK-5, pierwotnie zaprojektowana do wytwarzania sprężyn, dłut i wierteł znalazła również zastosowanie w nożach. Charakteryzuje się wysoką odpornością na pęknięcia i wykruszenia, ale łatwo się odbarwia i patynuje (stal jest silnie reaktywna i może pokryć się patyną w ciągu kilku minut), wymaga uwagi przy konserwacji. Poza normalnym umyciem i wysuszeniem po użyciu, warto kupić olejek kameliowy którego warstwa na stali da warstwę ochronną przed wilgocią i powietrzem. Pozwala hartować się do 65 Hrc. Jest to dobry wybór dla osób które chcą sprawdzić jak pracuje się stalą węglową w kuchni. Nieprawidłowe użytkowanie takie jak niewycieranie do sucha szczególnie po krojeniu cytrusów itd. spowoduje pokrywanie się rdzą. Rekompensuje to wysoka twardość noży, duża agresja cięcia oraz łatwość ostrzenia. Prosimy o przemyślane zakupy.
Skład stali:
Węgiel: 0,8 0,9%
Chrom: 0,30%
Nikiel: 0,25%
Krzem: 0,10 0,35%
Mangan: 0.10 0,50%
Fosfor:
Nazwa nożyczek odnosi się do metody pracy za pomocą dwóch palców, ni - dwa, giri - palec. Nie należy pomylić nazwy z sushi Ni-giri w którym rybę łączy się za pomocą dwóch palców. Same nożyczki wykonywane są ze stali wysokowęglowej która nie jest często wykorzystywana w europie do tego typu narzędzi. Użyte materiały powodują, że ich ostrza nie mają sobie równych.
Wykorzystywane są w pracach krawieckich, introligatorskich przy dbaniu o drzewka bonsai ale świetnie odnajdą się w każdym zadaniu w którym potrzebujemy delikatnego ostrego cięcia.
Dane techniczne:
Ostrze - Rdzewna stal SK-5
Twardość - 62 HRC
Długość całkowita - 10,5 cm
Długość ostrza - 4 cm
Szerokość klingi - 1.4 cm
Grubość klingi - 2,35 mm (na początku ostrza), 3.73 mm (na chwycie)
Waga - ok. 30 g
Specyfikacja stali
Stal węglowa SK-5, pierwotnie zaprojektowana do wytwarzania sprężyn, dłut i wierteł znalazła również zastosowanie w nożach. Charakteryzuje się wysoką odpornością na pęknięcia i wykruszenia, ale łatwo się odbarwia i patynuje (stal jest silnie reaktywna i może pokryć się patyną w ciągu kilku minut), wymaga uwagi przy konserwacji. Poza normalnym umyciem i wysuszeniem po użyciu, warto kupić olejek kameliowy którego warstwa na stali da warstwę ochronną przed wilgocią i powietrzem. Pozwala hartować się do 65 Hrc. Jest to dobry wybór dla osób które chcą sprawdzić jak pracuje się stalą węglową w kuchni. Nieprawidłowe użytkowanie takie jak niewycieranie do sucha szczególnie po krojeniu cytrusów itd. spowoduje pokrywanie się rdzą. Rekompensuje to wysoka twardość noży, duża agresja cięcia oraz łatwość ostrzenia. Prosimy o przemyślane zakupy.
Skład stali:
Węgiel: 0,8 0,9%
Chrom: 0,30%
Nikiel: 0,25%
Krzem: 0,10 0,35%
Mangan: 0.10 0,50%
Fosfor:
ID: 837898747
Skontaktuj się
xxx xxx xxx