Przejdź do głównej części
Czat

Powiadomienia

Dodaj ogłoszenie
KANETSUNE Japoński Nóż Rikizan Kiridashi SK-4 Stal RDZEWNA 4,2 cm
KANETSUNE Japoński Nóż Rikizan Kiridashi SK-4 Stal RDZEWNA 4,2 cm
KANETSUNE Japoński Nóż Rikizan Kiridashi SK-4 Stal RDZEWNA 4,2 cm
KANETSUNE Japoński Nóż Rikizan Kiridashi SK-4 Stal RDZEWNA 4,2 cm
PromujOdśwież

Firmowe

Stan: Nowe

Opis

Kanetsune SK-4 Rikizan Kiridashi 4,2 cm
Noże kiridashi to jeden z najpowszechniej używanych kształtów w historii Japonii. Jego prosta konstrukcja znalazła zastosowanie w praktycznie każdej dziedzinie życia – od codziennych, drobnych zadań rzędu sznurków i listów, przez techniczne rzeźbienie w drewnie, cięcie skóry i ostrzenie ołówków aż do kuchennej sztuki sasagiri. Tradycyjnie były wykonywane ze stali węglowej, i ostrzone jednostronnie – dzisiaj, odmian kiridashi jest mnóstwo, wliczając w to noże składane i ze stali nierdzewnej. To kształt który sprawdzi się zarówno jako nóż użytkowy, jak i ciekawy model do kolekcji.
Dane techniczne:Ostrze - Rdzewna stal SK-4
Rękojeść - drewno wiśni i pierścień z tworzywa
Twardość - 60-61 HRC
Długość całkowita - 17,7 cm
Długość ostrza - 4,2 cm
Szerokość klingi - 1,9 cm
Grubość klingi - 1,7 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny 
Waga - ok. 43 g
Specyfikacja stali
Stal SK-4 to rdzewna stal narzędziowa. Charakteryzuje się bardzo dobrą hartownością i wytrzymałością na uszkodzenia. Jest wykorzystywana do produkcji narzędzi skrawających.
Skład stali SK-4:Węgiel: 0,9-1,0 %
Mangan: 0,10-0,50 %
Fosfor: 0,025 %
Krzem: 0,10-0,40 %
Siarka: 0,03 %
Konserwacja
Tradycyjne, japońskie noże kuchenne wykonywane są ze stali węglowej (stop żelaza i węgla). Duża zawartość węgla w składzie chemicznym sprawia, że nie jest to najłatwiejsza stal w kwestii pielęgnacji, a nieprzestrzeganie zalecanych wytycznych może spowodować nieodwracalne uszczerbki. Podstawową zasadą konserwacji noży ze stali rdzewnej jest wycieranie ich do sucha po zakończonej czynności. Pozostawienie noża do samodzielnego wyschnięcia doprowadzi do pojawienia się rdzy na klindze. Przy przechowywaniu noży ze stali węglowej trzeba pamiętać, że wilgoć wpływa na nie negatywnie i przed schowaniem do szuflady, bloku czy pozostawieniem na listwie magnetycznej należy je wcześniej wysuszyć.
Do konserwacji najlepiej stosować olejek kameliowy (bezwonny i bezsmakowy), jednakże przy codziennym użyciu również dobrze sprawdzi się zwykły olej jadalny (częste używanie noży nie doprowadzi do jełczenia tłuszczu). Stosowanie innych preparatów do pielęgnacji nie jest zabronione, ale musimy pamiętać, że przed użyciem należy nóż dokładnie wyczyścić, ponieważ substancje chemiczne nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Stosowanie takich środków konserwacyjnych zalecane jest na długie przechowywanie bądź transport.
Kwaśne środowisko również wpływa niekorzystnie na rdzewne noże kuchenne. Stal węglowa, w kontakcie z substancjami o kwaśnym odczynie pH, rdzewieje jeszcze szybciej, niż w stosunku z wilgocią, dlatego ważne jest wycieranie ich do sucha. Z tego powodu, krojenie cytrusów, a także cebuli może pozostawić ciemniejsze ślady patyny na ostrzu noża.
Do samodzielnego usuwanie przebarwień najlepiej używać delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych (np. mleczko „cif”), a także gąbki do mycia powierzchni teflonowych (zwykła gąbka może pozostawić małe rysy). Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.

Model: KB-613
ID: 994005068

Skontaktuj się

HEBITO

Na OLX od czerwiec 2017

Ostatnio online dziś o 11:24

xxx xxx xxx

Dodane 04 października 2025

KANETSUNE Japoński Nóż Rikizan Kiridashi SK-4 Stal RDZEWNA 4,2 cm

Tylko przedmiot

65 zł

do negocjacji

Przedmiot z Pakietem Ochronnym

Safety Badge
Sklep HEBITO

Lokalizacja

Zwroty

Pakiet Ochronny

Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły

Zakup od przedsiębiorcy

Zwróć przedmiot do 14 dni od jego otrzymania przy zakupie od przedsiębiorcy. Skontaktuj się bezpośrednio ze sprzedającym, żeby zorganizować zwrot przedmiotu. Szczegóły

Darmowa aplikacja na Twój telefon