Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Wyposażenie wnętrz
  4. Przybory kuchenne
  5. Noże i nożyce kuchenne
  6. Noże i nożyce kuchenne - Mazowieckie
  7. Noże i nożyce kuchenne - Warszawa
  8. Noże i nożyce kuchenne - Praga-Północ
Kanetsune Aus-8 Nóż kuchenny uniwersalny ząbkowany 11 cm
Kanetsune Aus-8 Nóż kuchenny uniwersalny ząbkowany 11 cm
PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Stan: Nowe

Opis

Kanetsune Aus-8 Nóż kuchenny uniwersalny ząbkowany 11 cm


Praktyczny nóż kuchenny uniwersalny, który z łatwością przecina miękkie produkty, np. dojrzałe pomidory czy soczyste steki bez uszkadzania ich wnętrza. Wystarczy wykonać delikatny ruch w poziomie, żeby pokroić warzywa o twardej skórce, chrupiące pieczywo czy kanapki. Mikroząbki sprawiają, że nóż zachowuje ostrość przez długi czas.


Dane techniczne:


Ostrze stal AUS-8
Rękojeść -Kebony Maple
Twardość  58 Hrc +/- 1
Długość całkowita 22,5 cm
Długość ostrza 11 cm
Szerokość klingi 1,8 cm
Grubość klingi 0,95 mm
Sposób ostrzenia - ostrze ząbkowane
Waga ok. 34 g

Specyfikacja stali

Stal Aus-8 to przykład bardzo dobrej jakości stali nierdzewnej. Wysoka zawartość chromu I stosunkowo niska zawartość węgla sprawiają, że twardość noży najczęściej znajduje się w przedziale 58-60 Hrc, taka twardość zyskuje bardzo dużo na odporności na wykruszenia. Bardzo dobrze sprawdzi się w kuchni, nie będą jej straszne nawet najgroźniejsze reaktory takie jak cytrusy, cebula, które stal węglową zmieniłyby w kilka sekund. Wykorzystywana była również przez mistrza Ischiro Hattoriego, jednego z najbardziej uznanych   kowali.


Skład stali:


Węgiel: 0.7 - 0.75 %
Chrom: 13-14.5 %
Molibden: 0.1-0.3 %
Wanad: 0.10-0.26 %
Nikiel: 0.49 %
Mangan: 0.5 %
Krzem: 1 %
Fosfor: 0.04 %
Siarka: 0.03 %

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.


Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.


Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.


Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
ID: 837899023

Skontaktuj się

User avatar

HEBITO

Na OLX od czerwiec 2017

Jest teraz online!

xxx xxx xxx

Dodane 30 kwietnia 2024

Kanetsune Aus-8 Nóż kuchenny uniwersalny ząbkowany 11 cm

Tylko przedmiot

159 zł

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge
Sklep HEBITO

Użytkownik

Lokalizacja

O firmie

Darmowa aplikacja na Twój telefon