Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Wyposażenie wnętrz
  4. Przybory kuchenne
  5. Noże i nożyce kuchenne
  6. Noże i nożyce kuchenne - Mazowieckie
  7. Noże i nożyce kuchenne - Warszawa
  8. Noże i nożyce kuchenne - Praga-Północ
Kanetsune Aogami2 Seseragi Clip 12,5 cm
Kanetsune Aogami2 Seseragi Clip 12,5 cm
PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Stan: Nowe

Opis

Kanetsune Aogami#2 Seseragi Clip 12,5 cm


Średniej wielkości, outdoorowy nóż, projekt "z pazurem". Posiada wyraźnie zaznaczony jelec, który przy chwycie bliżej ostrza (dającym więcej kontroli) pełni funkcję tzw. "subhilt" elementu noży typowo bojowych, który ma upewniać chwyt.


Dane techniczne


Ostrze - stal rdzewna Aogami #2
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 63 Hrc +/- 1
Długość całkowita - 26,6 cm
Długość ostrza - 12,5 cm
Szerokość klingi - 3 cm
Grubość klingi - 3,7 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 134 g


 

Specyfikacja stali

Aogami#2 to wysokowęglowa stal, zaprojektowana do użytku w produkcji narzędzi i noży. Produkowana przez hutę Hitachi, charakterystyczna jedynie dla noży pochodzących z Japonii. Można ją nazwać rozwojową wersją stali Shirogami jej mieszanka została wzbogacona o pierwiastkizwiększające wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Większa odporność wiąże się z trudniejszym ostrzeniem, ale stal ta odwdzięcza się bardzo długim trzymaniem ostrości. Stal pozwala hartować się do wysokich wartości rzędu nawet 65 Hrc. Ręcznie kute noże z Aogami to najwyższa półka w kwestii wykonania i komfortu pracy, doceniane przez profesjonalnych kucharzy. Aogami i Shirogami zaliczają się do jednych z najczystszych stopów, z minimalną ilością fosforu i siarki, dzięki czemu ich właściwości przewyższają inne stale.


Skład stali:


Węgiel: 1,05-1,15%
Wolfram: 1,00-1,50%
Chrom: 0,30-0,50%
Mangan: 0,20-0,30%
Fosfor: 0,025%
Siarka: 0,004%
Krzem: 0,10-0,20%

Konserwacja

O sprzęt trzeba dbać, zwłaszcza kiedy inwestujemy w sprzęt wysokiej jakości. Nie każdy jednak pamięta, że najlepszą konserwacją jest profilaktyka. Należy unikać wilgotnych miejsc, takich jak trawnik, mech czy pobliże zbiorników wodnych. Poza oczywistym ryzykiem skaleczeń nie jest wskazane dotykać gołą skórą ostrza, na niej oprócz wilgoci znajduje się też sól, która przyspieszy proces utleniania. Bardzo ważne jest też mycie i wytarcie noża do sucha. Należy to robić po, każdym użyciu, zwłaszcza przy żywności. Nie tylko w owocach i warzywach, ale również w mięsie jest duża ilość wody, przed którą należy chronić klingę. Na noc warto schować nóż do suchego miejsca. Jeśli zaś chodzi o profilaktykę, za sprawą kurouchi jedynymi miejscami narażonymi na patynę i rdzę są szlif, i najcenniejsza dla nas, krawędź tnąca. Te miejsca warto smarować olejkiem. W przypadku pochwy skórzanej, z czasem będziemy mogli robić to coraz rzadziej. Po wielokrotnym wkładaniu i wyciąganiu zabezpieczonego noża, pochwa będzie porządnie naoliwiona i samo jej używanie, będzie nóż smarować.
ID: 837899168

Skontaktuj się

User avatar

HEBITO

Na OLX od czerwiec 2017

Jest teraz online!

xxx xxx xxx

Dodane 07 maja 2024

Kanetsune Aogami2 Seseragi Clip 12,5 cm

Tylko przedmiot

1 999 zł

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge
Sklep HEBITO

Użytkownik

Lokalizacja

O firmie

Darmowa aplikacja na Twój telefon