Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Wyposażenie wnętrz
  4. Przybory kuchenne
  5. Noże i nożyce kuchenne
  6. Noże i nożyce kuchenne - Mazowieckie
  7. Noże i nożyce kuchenne - Warszawa
  8. Noże i nożyce kuchenne - Praga-Północ
Kanetsune 5500 Vg-2 Nóż Nakiri 16,5 cm
Kanetsune 5500 Vg-2 Nóż Nakiri 16,5 cm
PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Stan: Nowe

Opis

Kanetsune 5500 Vg-2 Nóż Nakiri 16,5 cm


Japoński nóż przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.


Dane techniczne:


Ostrze - stal nierdzewna VG-2
Rękojeść - drewno pakka
Twardość - 58-59 HRC
Długość całkowita - 29,0 cm
Długość ostrza - 16,5 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - ok. 1,3 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 118 g

Specyfikacja stali

VG-2 to nierdzewna stal z huty Takefu. Jest ewolucją stali Vg-1, po zmniejszeniu zawartości węgla, dzięki czemu noże z tej stali zyskują na odporności na uszkodzenia, oraz odporności na rdzę.
Wyjątkowa seria z tą stalą, została wykonana przez producenta Mcusta. Seria Ultimate Aranami to bezrdzeniowy damast z połączonych stali Vg-10 i VG-2.


Skład stali:


Węgiel: 0,6-0,7 %
Chrom: 13-15 %
Nikiel: 0,2%
Molibden: 0,1-0,2 %
Kobalt: 1,5%

Konserwacja

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać.


Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu.


Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji.


Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszkać gotujących się wyrobów kuchennych.
ID: 837899206

Skontaktuj się

User avatar

HEBITO

Na OLX od czerwiec 2017

Ostatnio online dziś o 22:02

xxx xxx xxx

Dodane 16 maja 2024

Kanetsune 5500 Vg-2 Nóż Nakiri 16,5 cm

Tylko przedmiot

329 zł

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge
Sklep HEBITO

Użytkownik

Lokalizacja

O firmie

Darmowa aplikacja na Twój telefon