Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Wyposażenie wnętrz
  4. Przybory kuchenne
  5. Blachy i formy do pieczenia
  6. Blachy i formy do pieczenia - Mazowieckie
  7. Blachy i formy do pieczenia - Warszawa
  8. Blachy i formy do pieczenia - Praga-Południe
Kamień do grilla Pietra Ollare 25x25x2
Kamień do grilla Pietra Ollare 25x25x2
Kamień do grilla Pietra Ollare 25x25x2
PromujOdśwież
  • Prywatne

  • Stan: Nowe

Opis

Sprzedam nowy, nigdy nie używany włoski kamień do grilla tzw. Pietra Ollare. Kamień ma wyjątkową właściwość akumulowania ciepła i powolnego oddawania. Z uwagi na kruchość kamienia, jedynie odbiór osobisty na terenie Warszawy. Idealnie nadaje się jako kamień do pizzy.

Głównym składnikiem kamienia Ollare jest steatyt, rzadki składnik skorupy ziemskiej. Nasze produkty oprócz rączki i opakowania są w 100% ze steatytu. Dzięki niemu możesz grillować smacznie bez używania tłuszczu czy chemicznych podpałek. Po prostu. Jedzenie o smaku jedzenia.

Kamień Ollare ma niezwykłą cechę. Lubi się szybko nagrzewać i bardzo długo oddaje ciepło. Czyli nagrzejesz kamień w mig, a potem smażysz długo. Taka sytuacja. Zapraszasz znajomych. Na stół kładziesz nagrzany kamień Ollare, a na nim surowe burgery z argentyńskiej wołowiny. Każdy smaży tak długo jak chce. Słabo?

PIERWSZE UŻYCIE
Przed pierwszym użyciem umyj kamień osoloną wodą i po dokładnym wytarciu ręcznikiem papierowym natrzyj kamień z obu stron oliwą z oliwek i pozostaw na 24 godziny. Pierwszy raz podgrzej kamień Ollare na małym, równomiernym ogniu (150 – 180 stopni). Po ostygnięciu, kamień nadaje się do pierwszego użycia. Aby sprawdzić czy kamień jest odpowiednio nagrzany polej go kroplą octu winnego. Jeżeli ocet wyparuje kamień jest gotowy do użycia.

JAK MNIE UŻYWAĆ?
To proste. Możesz wykorzystać każde źródło ciepła: kuchenka gazowa lub elektryczna, piekarnik, grill albo ognisko. Nie musisz już używać tłuszczu, a jeżeli boisz się, że coś się przypali to posyp przed użyciem kamień kamienną solą. Wszystko co kładziesz na kamieniu powinno być delikatnie przyprawione, nie stosuj panierek i marynat.
Po pewnym czasie w kamieniu mogą pojawiać się niewielkie pęknięcia. Nie wpływają one na jego funkcjonowanie. Najlepiej jednak używać ramki z rączkami, która nie pozwoli kamieniowi się rozpaść.
A co na kamień? Kreweta, bakłażan, cebula, ziemniaki, karkówka, pierś kurza, pieczara, czosnek, papryka, skrzydełka, łosoś i tak dalej, dalej… Ekpertymentuj!

JAK MNIE MYĆ?
Ollare nie lubi różnicy temperatur, więc nie wkładaj gorącego kamienia pod zimną wodę. Nie używaj żadnych detergentów. Do mycia wykorzystuj wodę z octem lub wodę z cytryną lub po prostu wodę, a pozostałości jedzenia zbierz za pomocą szpachelki lub druciaka. Wytrzyj ręcznikiem papierowym.
ID: 824430692

Skontaktuj się

Facebook connected icon

Michał

Na OLX od sierpień 2014

Ostatnio online wczoraj o 15:52

xxx xxx xxx

Dodane 19 kwietnia 2024

Kamień do grilla Pietra Ollare 25x25x2

150 zł

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon