Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Ogród
  4. Grill
  5. Grill - Śląskie
  6. Grill - Zawiercie
  7. Grill - Argentyna
Generator dymu do wędzarni zadymiarka wytwornica PM-GD-87T
Generator dymu do wędzarni zadymiarka wytwornica PM-GD-87T
Generator dymu do wędzarni zadymiarka wytwornica PM-GD-87T
Generator dymu do wędzarni zadymiarka wytwornica PM-GD-87T
Generator dymu do wędzarni zadymiarka wytwornica PM-GD-87T
Generator dymu do wędzarni zadymiarka wytwornica PM-GD-87T
Generator dymu do wędzarni zadymiarka wytwornica PM-GD-87T
PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Stan: Nowe

Opis

GENERATOR DYMU POWERMAT O POJEMNOŚCI 1,1L Z ELEKTRYCZNĄ POMPKĄ
Model: PM-GD-87T

MOŻLIWA WYSYŁKA:

Możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym uzgodnieniu.

KOSZTY WYSYŁKI:
KURIER:
WPŁATA NA KONTO: 13 ZŁ
POBRANIE: 16 ZŁ

PACZKOMATY INPOST:
WPŁATA NA KONTO: 11 zł
PŁATNOŚĆ PRZY ODBIORZE: 14 zł

OKRES GWARANCJI:

24 miesiące przy zakupie na paragon
12 miesięcy na fakturę

Starannie zaprojektowana i opatentowana struktura umożliwiła złączenie kompaktowych rozmiarów urządzenia generującego dym z wyjątkową wydajnością przy minimalnym zużyciu zrębków. Dodatkowo, istnieje możliwość regulacji ilości wytworzonego dymu za pomocą zintegrowanej pompki, co pozwala dostosować proces do wymagań oraz pojemności komory wędzarniczej.
Konstrukcja generatora dymu oparta jest na solidnej stali nierdzewnej o doskonałej jakości, co umożliwia jego stosowanie przy różnorodnych warunkach atmosferycznych.
W obudowie (znajdującej się w cylindrycznym pojemniku) zastosowano drewniane wieczko, które sprzyja optymalnemu przepływowi dymu, a także chroni zrębki przed wilgocią podczas procesu wyżarzania, zapobiegając na przykład skraplaniu się deszczu.
Do podłączenia pompy do dyszy generującej dym służy elastyczny wężyk o długości 4 metrów, który można dostosować do potrzeb, umożliwiając łączenie tych elementów.
Pełne naładowanie generatora umożliwia ciągłe dostarczanie dymu do wędzarni przez około 3-4 godziny, bez konieczności dokładania nowych zrębków.
Przy wykorzystaniu generatora można stosować zrębki o różnych granulacjach, jednak zaleca się zastosowanie tych o rozmiarze 8-12 mm, aby osiągnąć najlepsze rezultaty wewnętrznego zadymiania wędzarni.
Nowatorska dysza generatora dymu jest krótsza niż w tradycyjnych modelach i posiada dwustronne nachylenie. To umożliwia lepszy przepływ dymu do wędzarni oraz chroni dyszę przed ewentualnym zablokowaniem się zrębkami.
Dysza jest wprowadzana do wędzarni pod odpowiednim kątem, zwiększającym przepływ dymu z rozgrzanych zrębków.
Dysza przechodzi jedynie przez część komory spalania zrębków, co pozwala na skuteczne pobieranie dymu, jednocześnie chroniąc ją przed zablokowaniem w trakcie procesu wyżarzania.
Używanie wydajnej pompy umieszczonej na wydłużonej podstawie generuje drgania przenoszone na korpus komory zasypowej, co poprawia równomierne osypywanie się zrębków podczas wyżarzania i zwiększa efektywność procesu wędzenia.
Precyzyjne ustawienie ilości produkowanego dymu pozwala na uniknięcie nadmiernego zakwaszenia produktów. Pompa jest podłączona poprzez wężyk do specjalnej, zintegrowanej rurki, przez którą jest dostarczane powietrze.
Rurka pełni również funkcję konstrukcyjną - wchodzi w odpowiednie wycięcie w podstawie, zapewniając idealne ustawienie dyszy względem wędzarni i korpusu generatora.
Projekt generatora dymu umożliwia łatwy i szybki montaż oraz demontaż, a także ułatwia proces czyszczenia.
Urządzenie można łatwo rozłożyć i oczyścić, bez konieczności odkręcania podstawy od wędzarni i bez konieczności użycia narzędzi. Wystarczy usunąć dyszę z korpusu generatora, obrócić korpus zasypowy i oddzielić go od podstawy za pomocą zaczepów i otworów pasujących do nich. Ta koncepcja zapewnia szczelność i stabilność korpusu w podstawie. Dolne otwory w korpusie generatora ułatwiają rozpalanie zrębków i zapewniają odpowiedni przepływ powietrza.

Dane techniczne
Napięcie zasilania: 230 V / 50 Hz
Moc maksymalna pompki: 4 W
Temperatura pracy: -5 - (+45 stopni Celsjusza)
Wydajność: 2x 3,5 L / min
Objętość zbiornika: 1,1 L
Długość przewodu powietrza: 80 cm
Klasa wodoodporności: IPX4
Wieczko drewniane
Cylinder ze stali nierdzewnej

Wyposażenie
Drewniana pokrywa
2x płyta stalowa
Rura dymowa i złącze mosiężne
Komora stalowa
Pompa powietrza
Króciec w kształcie litery Y
Hak i nakrętka skrzydełkowa
Przewód powietrza
+ oryginalne opakowanie

+ instrukcja obsługi w języku polskim

Zasada działania
Generator dymu działa na zrębki wędzarnicze. Dym powstały z żarzących się zrębków przedostaje się poprzez specjalne wycięcie do rury dymowej, skąd wraz z powietrzem generowanym przez pompkę wtłaczany jest do komory wędzarniczej. Do generatora najlepiej używać mieszanki zrębków o rozmiarze 2 do 10 mm, najlepiej w proporcjach 50/50. Mieszanka taka zapewnia optymalną pracę generatora. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wymieszaj w równych proporcjach wióry 2 i 5 mm.

W przypadku użycia zrębek o dużej grubości, zaleca się zmniejszenie przepływu powietrza, co również zmniejszy zużycie zrębek. Praca generatora dymu zależna jest również od warunków pogodowych. Przy wysokim wietrze spalanie w generatorze występuje samoczynnie, dlatego wymagane jest ustawienie niższego przepływu powietrza na pompce.

Metody wędzenia
wędzenie na zimno
wędzenie na ciepło/gorąco
wędzenie z podpiekaniem (charakterystycznym dla BBQ)
Wędzenie zimne
Odbywa się ono w temperaturze od 8 do 25ºC i powoduje najsilniejsze schnięcie wędzonek, wymaga również dużo czasu. Powinno być ono przeprowadzane z przerwami, w kilku fazach. Pierwsza faza wędzenia trwa zwykle5-12 godzin. Między fazami następuje wietrzenie (ok. 5 godzin), mające na celu doprowadzenie świeżego powietrza. Powoduje to dodatkowe obsuszanie wędzonek, a także tworzenie się odpowiedniego aromatu. W zależności od produktu cały proces wędzenia na zimno składa się z 3 – 5 faz. Metodę tą stosuje się do wędzenia kiełbas surowych i wyrobów surowych po peklowaniu (głównie na sucho). Wyroby przygotowywane w ten sposób są trwałe, smaczne i nadają się do długoterminowego przechowywania. Należy przy tym pamiętać, aby odbywało się to w chłodnym, zaciemnionym i przewiewnym miejscu. Produkty nie powinny stykać się ze sobą, należy je również chronić przed kurzem i światłem.

Wędzenie ciepłe
Tym sposobem wędzi się przede wszystkim wyroby parzone i gotowane. Jest to wędzenie w temperaturze od 24 do 60ºC. Przeprowadza się je bez przerw przez ok. 24 godziny, dlatego w pomieszczeniu wędzarniczym temperatura musi być podtrzymywana przez dodatkowe źródło ogrzewania (np.: elektryczne). Sam proces spalania materiału drzewnego nie wystarcza do zachowania odpowiednich warunków termicznych.

Pompka elektryczna z dwoma kanałami i zwiększoną wydajnością
Pompkę można zastosować również w akwarystyce. Idealnie nadaje się do napowietrzania akwariów wodnych.
ID: 855883851

Skontaktuj się

Dział sprzedaży

Na OLX od maj 2019

Ostatnio online dziś o 13:46

xxx xxx xxx

Dodane 26 kwietnia 2024

Generator dymu do wędzarni zadymiarka wytwornica PM-GD-87T

232 zł

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon