Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Rolnictwo
  3. Ryneczek
  4. Orzechy
  5. Orzechy - Świętokrzyskie
  6. Orzechy - Zawichost
Ekologiczny orzech włoski świeżo łuskany
PromujOdśwież
  • Prywatne

Opis

Moi Drodzy
Ekologiczny orzech włoski świeżo łuskany
Orzechy rosną z dala od dróg i innych ogrodów, są to ogromne drzewa, które nigdy nie były pryskane, ani nawożone.
Orzechy są słodkie, ładnie się łuskały dlatego w sprzedaży są same połówki, nie ma okruchów i połamanych części.
W sprzedaży około 20kg orzechów.
Cena za 1kg- 35zł
Orzechy włoskie są najzdrowszymi orzechami !
Dlaczego orzechy włoskie są tak zdrowe?
Antyoksydanty
Badacze z University of Scranton z USA porównali zawartość antyoksydantów w 9 najpopularniejszych orzechach. Orzechy włoskie miały ich aż dwukrotnie więcej niż niektórzy konkurenci [Vinson, 2012].
Kiedy przypomnimy sobie dodatkowo o tym, że same orzechy są przez dietetyków często stawiane jako idealna wręcz przekąska dla zdrowego stylu życia – mamy już podstawy sądzić, że orzechy włoskie to naszpikowana zdrowotnymi właściwościami przegryzka.
Witamina E
Inna niezwykła właściwość orzechów włoskich to witamina E, która w ich przypadku przybiera formę nie α-tokoferolu (jak migdały i orzechy laskowe) lecz γ-tokoferolu (Stuetz, 2017), posiadającego szczególne właściwości dla zdrowia – m.in. układu krwionośnego.
Czy usuwać skórkę w orzechach włoskich?
Orzechy włoskie posiadają charakterystyczną skórkę o nieco gorzkawym smaku. To fakt – nie wszyscy lubią ten smak. Czy jednak należy ją bezwzględnie usuwać?
Tak jak w przypadku różnego typu żywności również tutaj skórka ta ma swoje własne dobroczynne właściwości zdrowotne dla których dobrze jest ją zjeść wraz z orzechem. Otóż zdecydowana większość antyoksydantów o których pisaliśmy znajduje się właśnie w tej warstwie orzecha! Czy warto rezygnować z tego bogactwa?
Więcej zdrowotnych właściwości orzechów włoskich
Orzechy włoskie są znane w Europie od dawna – pochodzące z Azji były rozpropagowane przez Rzymian na teren różnych krajów starego kontynentu.
Serce i układ krwionośny
Spożycie orzechów włoskich niesie ze sobą cały szereg korzyści zdrowotnych, które wiążą się przede wszystkim z występowaniem dużej ilości antyoksydantów – są więc orzechy włoskie przydatne jako składnik diety dla zdrowego serca i układu krwionośnego. To zasługa nie tylko antyoksydantów. Chociaż same badania spożycia orzechów często wskazują na to, że ich spożycie obniża ryzyko śmierci z uwagi na choroby układu krwionośnego jak i śmierci w ogóle.
Badanie z 2019 roku [Morgillo, 2019] podsumowało naszą dotychczasową wiedzę na temat wpływu różnego rodzaju orzechów na układ krwionośny i dotychczasowe wyniki (część z nich) wskazują na potencjał orzechów w poprawie funkcjonowania układu krwionośnego. Niemniej dalsze badania w tym względzie są jeszcze prowadzone.
L-arginina
Orzechy włoskie zawierają substancję o nazwie l-arginina, przydatną dla zachowania zdrowia układu krwionośnego. Czasami znaleźć ją można jako składnik suplementów.
Orzech włoski i cholesterol
Inny istotny składnik to kwas alfa-linolenowy (ALA), którego duża zawartość w diecie jest wyznacznikiem wyraźnie mniejszego ryzyka nagłej śmierci z powodu chorób układu krążenia. Orzechy włoskie wyraźnie podnoszą poziom ALA we krwi, regulując również poziom cholesterolu we krwi. Przeprowadzone badania wskazywały, że spożycie orzechów włoskich może być szczególnie cenne szczególnie w połączeniu z dietą kontrolującą prawidłową masę ciała [Njike, 2015] [Rock, 2017]
Orzechy włoskie a odchudzanie
Ilość kalorii jaką dostarczają orzechy, w tym orzechy włoskie mogą odstraszyć niektóre osoby, które chciałyby się odchudzać a nie mają wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania. Prawda udowodniona naukowo jest taka, że orzechy włoskie pomagają w utrzymaniu zdrowego poziomu masy ciała, jak również są niezwykle sycące. W szczególności korzystne dla zdrowia mogą być wśród pacjentów z zespołem metabolicznym jak udowodniono w badaniu z 2019 roku [Hwang, 2019].
Dlaczego tak jest?
Choć są również wysoce kaloryczne (654 kcal na 100 gram głównie w postaci zdrowych form tłuszczy), sprawia, że jedzone z umiarem wpływają korzystnie na tę sferę zdrowia. Dzieje się tak również dlatego, że posiadają one dużą ilość wysokiego jakościowo białka oraz niski indeks glikemiczny, co sprawia, że po ich zjedzeniu będziemy dłużej pod ich działaniem. Gdy dodamy do tego dużą zawartość błonnika – mamy jedzenie dobre dla linii.
Więcej na temat badań w tym zakresie w artykule: konsumenci orzechów są szczuplejsi i zdrowsi .
Mikroflora jelitowa
Spożycie odpowiedniej ilości orzechów włoskich przyczynia się do poprawy składu mikroflory przewodu pokarmowego, co w efekcie może wpłynąć na redukcję czynników chorobotwórczych – więcej na temat tego badania przeczytacie tutaj.
Cukrzyca
W przypadku cukrzycy typu 2 również przeprowadzano obiecujące badania w zakresie ich profilaktycznego działania. Tutaj potrzebujemy większych, o mocniejszej sile dowodów badań – zanim zostanie potwierdzone ich działanie w tym zakresie.
Tak czy inaczej – ze względu, że orzechy włoskie są po prostu zdrowe – polecamy je dodawać do menu. Osoby muszące badać indeks glikemiczny składników w swojej diecie również ucieszy fakt, że indeks w ich przypadku wynosi 15.
Afrodyzjak?
Orzechy włoskie posiadają właściwości wspierające męskie zdolności rozrodcze. Spożycie regularne orzechów włoskich przyczynia się do polepszenia jakości nasienia u mężczyzn prowadzących typową dietę dla cywilizacji zachodniej [Robbins, 2012].
Właściwości antynowotworowe
Wspomniana niezwykle wysoka jak na orzechy zawartość antyoksydantów przekłada się na działanie antynowotworowe orzechów włoskich – w tym zwalczanie wolnych rodników, obniżenie ryzyka licznych poważnych chorób.
Same orzechy były poddawane testom na przeciwdziałanie rakowi i stwierdzono przydatność takiej diety we wzroście wybranych nowotworów i ryzyku zachorowania.
Warto dodać, że amerykańska organizacja AICR (American Institute for Cancer Research) wskazuje na orzechy włoskie jako najmocniej przebadane w tym zakresie.
Dla dłuższej młodości
Zwalczanie wolnych rodników oznacza kolejną korzyść – nasz organizm wolniej się starzeje, dłużej pozostajemy w dobrej formie. Zawarte w orzechach włoskich polifenole są potężną bronią w walce o zdrowie w późnym wieku.
Układ nerwowy i mózg
Orzechy włoskie posiadają dobroczynne właściwości przydatne zarówno dla działania mózgu u osób starszych jak i młodych. W przypadku osób starszych działanie polega na opóźnianiu procesów starzenia i wybranych chorób układu nerwowego – szczególnie zaś zachowanie funkcji poznawczych na wysokim poziomie [Gorji, 2018].
U osób młodych oznacza to również wsparcie dla procesów myślowych oraz poprawę pamięci. Zawartość kwasów omega-3 zaś sugeruje również obniżenie ryzyka depresji [Arab, 2019].
Za te właściwości odpowiedzialne są wspomniane antyoksydanty, kwasy omega-3, witamina E i foliany.
Kamienie nerkowe
Chociaż jak widać na powyższych przykładach prozdrowotne właściwości orzechów włoskich są wszechstronne, szczególną ostrożność powinny zachować osoby mogące mieć problemy z kamieniami nerkowymi. Dzieje się tak z uwagi na zawartość w tych orzechach szczawianów znanych z przyczyniania się do tworzenia kamieni.
Wartości odżywcze orzechów włoskich
Orzechy włoskie dają bardzo dużo energii, pochodzącej przede wszystkich ze zdrowych form tłuszczy (omega-3). W składnikach warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość manganu. Dodatkowo, zawartości w witaminowej wyróżnia je witamina E, foliany, tiamina oraz witamina B6.
100 gram orzechów włoskich pokrywa zapotrzebowanie dzienne na (USDA):
Składnik % RDI
Energia 33%
Węglowodany 11%
Białka 27%
Tłuszcze 217%
Sód 0%
Cholesterol 0%
Potas 9%
Błonnik 18%
Wapń 10%
Żelazo 36%
Miedź 167%
Magnez 40%
Mangan 148%
Fosfor 49%
Cynk 28%
Foliany 24%
Witamina C 2%
Tiamina 28%
Witamina C 2%
Witamina E-gamma 139%
ID: 747724437

Skontaktuj się

Magdalena

Na OLX od styczeń 2013

Ostatnio online w dniu 07 maja 2024

xxx xxx xxx

Dodane 12 kwietnia 2024

Ekologiczny orzech włoski świeżo łuskany

35 zł

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon