Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Dom i Ogród
  3. Pozostałe dom i ogród
  4. Pozostałe dom i ogród - Mazowieckie
  5. Pozostałe dom i ogród - Piaseczno
Destylator MIEDZIANY Na Prąd PotStill II [Owoce, zboża, bimber], fi 54
Destylator MIEDZIANY Na Prąd PotStill II [Owoce, zboża, bimber], fi 54
Destylator MIEDZIANY Na Prąd PotStill II [Owoce, zboża, bimber], fi 54
Destylator MIEDZIANY Na Prąd PotStill II [Owoce, zboża, bimber], fi 54
Destylator MIEDZIANY Na Prąd PotStill II [Owoce, zboża, bimber], fi 54
Destylator MIEDZIANY Na Prąd PotStill II [Owoce, zboża, bimber], fi 54
Destylator MIEDZIANY Na Prąd PotStill II [Owoce, zboża, bimber], fi 54
Destylator MIEDZIANY Na Prąd PotStill II [Owoce, zboża, bimber], fi 54
PromujOdśwież
  • Firmowe

  • Stan: Nowe

Opis

Nowa miedziana kolumna typu POT-STILL 54 (średnica rury 54 mm), z grzaniem elektrycznym, wbudowanym refluxem oraz szklanym aromatyzatorem.

W zestawie jest ocieplony kocioł ze stali nierdzewnej, pojemność 50 l (w innych ogłoszeniach są dostępne także pojemności: 30l (ta sama cena) oraz 70 l (dopłata 80 zł).

Jest to wersja rozbudowana pot-stilla 54 w stosunku do wersji podstawowej (dostępnej w innym ogłoszeniu), bo posiada dodatkowo:

• ocieplony kocioł
• regulator mocy
• areometr dynamiczny (papugę)

Aparat służy do:
• Główne zastosowanie: Destylacja nastawów owocowych, zacierów zbożowych, destylacji win oraz aromatyzowania, do otrzymywania wysokiej klasy destylatów smakowych: Śliwowicy, calvadosu, whisky, żytniówki, koniaku, brandy, bimbru, etc.
• Dodatkowe zastosowanie (dzięki wbudowanemu refluxowi): Destylacja nastawów cukrowych i glukozowych do otrzymania mocnego destylatu spirytusowego o mocy >90%, z przeznaczeniem na wódki, nalewki, etc.

CO ZAWIERA ZESTAW

• Destylator miedziany fi 54 mm, wys. kolumny 80 cm, wysokość całego zestawu: na kotle 30 l: 130 cm, na kotle 50 l: 142 cm, na kotle 70 l: 154 cm
• Kolumna destylatora wypełniona sprężynkami pryzmatycznymi (ok. 1.5 litra) marki HENITOM
• Wbudowany reflux w górnej części kolumny, z osobnym obiegiem wody
• Aromatyzator szklany o pojemność ok. 0,20 l
• Kocioł ze stali nierdzewnej 30 / 50 /70 litrów
• Grzałkę podwójną (2+1,5 KW)
• Regulator mocy grzałki
• Termometr w kotle
• Ocieplenie kotła – mata kauczukowa (z ochroną aluminową KFLEX 9 mm)
• Spust z kotła 1 cal
• Dodatkowy wlew do kotła 1 cal
• Łącze kocioł - kolumna za pomocą tri-clamp
• Termometr LCD z sondą w głowicy
• Kolektor wodny: 2 zawory wodne, do osobnej regulacji obiegu wody w chłodnicy i refluxie
• Montowany areometr dynamiczny (papugę)
• Tablicę Kontrolną – wykres temperatury z gniazdem na termometr LCD
• Akcesoria montażowe (uszczelki, przewody, opaski uszczelniające)
• Instrukcję obsługi

___
KOLUMNA

KOLUMNA 80 cm, Z WBUDOWANYM REFLUXEM
Kolumna to najważniejszy element, serce destylatora. Wypełniona jest najlepszym obecnie na rynku wypełnieniem - nierdzewnymi sprężynkami pryzmatycznymi.

Na górze kolumny znajduje się wbudowana wężownica (reflux wewnętrzny). Prowadzi do niej osobny, niezależny od głównego obieg wody.

Po co jest wbudowany reflux?
Reflux to dodatkowa chłodnica, która częściowo schładza i skrapla gorące pary, zanim opuszczą destylator. Zwiększa to moc uzyskanego wyrobu. Reflux możemy wykorzystać w 3 przypadkach:
• Przy produkcji destylatu spirytusowego (np. z cukru) o mocy >90%
• Przy destylacji nastawów/zacierów słabej jakości -> reflux od początku procesu dodatkowo oczyszcza i wzmacnia otrzymany destylat
• Przy końcu destylacji zwykłych nastawów/zacierów -> reflux pod koniec procesu pozwala przedłużyć odbiór najlepszej frakcji destylatu (serca) zamiast pogonów, które by leciały bez włączenia refluxu

Kolumna kończy się szklanym aromatyzatorem, który można wykorzystać do wzbogacania smaku i aromatu destylatów np. skórkami cytrusów, ziół i botaników, czy ziaren (np. jałowca - otrzymując gin).

___
KOCIOŁ Z OCIEPLENIEM

Kocioł ze stali nierdzewnej, o pojemności do wyboru 30 lub 50 l, lub 70 l.
Ocieplony jest matą kauczukową (K-Flex 9 mm) z ochronną zewnętrzną warstwą aluminium.

Wraz z kotłem w zestawie jest:
• Spust cieczy 1 calowy
• Dodatkowy wlew 1 calowy
• Termometr analogowy
• Łącze tri-clamp
• Grzałki (2+1.5 kW)- standardowe, wkręcane w mufę - dzięki temu w przyszłości można je łatwo, samodzielnie wymienić lub raz na jakiś czas wykręcić w celu oczyszczenia.
• Do kontroli grzałki - solidny sterownik mocy.

___
PRZYŁĄCZE WODY

Destylator posiada kolektor wodny, z 2 zaworami zapewniającymi osobne obiegi wody do chłodnicy głównej oraz do refluxu (jest to bardzo ważne, bo dzięki temu działanie tych 2 mechanizmów jest niezależne od siebie).

___
TABLICA KONTROLNA

• Mieści wyświetlacz temperatury z punktu kontrolnego z głowicy.
• Na tablicy jest dodatkowo wykres temperatury, pomocny przy destylacji (szczegółowe instrukcje jak korzystać z wykresu są w dołączanej instrukcji).

___
AREOMETR DYNAMICZNY (PAPUGA)

Bardzo przydatna w destylacji prostej, a wręcz niezbędna. Dzięki niej, na bieżąco widać moc otrzymywanego alkoholu.

Jest jest szybko i łatwo (pokrętło) montowana na wylocie chłodnicy.

Do papugi pasuje każdy alkoholomierz o średnicy do 15 mm, długości do 20 cm.

___
AROMATYZATOR
Między kolumną w głowicą zaprojektowana jest przestrzeń na załączony do zestawu aromatyzator szklany, o pojemności około 200 mililitrów, do wypełnienia suszonymi owocami, skórkami owoców, botanikami, ziarnami (jałowiec) czy ziołami.

Podczas destylacji, gorące pary przechodzą przez aromatyzator, dzięki temu destylat nabiera ich aromatu.

___
JAK PRZEBIEGA DESTYLACJA

Szczegółowy opis obsługi destylatora znajduje się w instrukcji dołączanej do destylatora. Poniżej jest skrócony opis destylacji nastawu owocowego:

• Zapewnić dojście i ujście wody. Sprawdzić szczelność.
• Podgrzać nastaw w kotle, używają obu grzałek.
• Gdy nastaw jest bliski gotowania, otworzyć obieg wody na chłodnicę.
• Gdy wsad się zagotuje, odłączyć jedną grzałkę a drugą pozostawić / można też ograniczyć jej moc, ale pamiętając, żeby wsad nie przestał się gotować.
• Rozpoczyna się odbiór destylatu - frakcja przedgonu. Odebrać ok. 200ml (dla wsadu 25 l)
• Po przedgonach, następuje odbiór frakcji właściwej (serca). Zamontować papugę do chłodnicy (montaż przed przedgonami nie jest wskazany, bo zanieczyści papugę).
• Generalna zasada - im wolniej będziemy gotować (czyli im mniej damy prądu na grzałkę), tym otrzymamy wyższą jakość destylatu (rekomendujemy tak ustawić grzałki, aby odbierać do 2 litrów destylatu na godzinę).
• Na bieżąco kontrolować odbiór serca. Przeciętnie, pierwsze odbiory dają destylat o mocy około 80% (przy destylacji nastawu o mocy 15%)
• W miarę ubywania alkoholu z kotła, można nieznaczne zwiększać moc grzania.
• Destylat obierać w ten sposób aż do momentu, gdy serce kończy się, a zaczynają skraplać się pogony. Najczęściej jest to przy odbieranej mocy poniżej 60%.
• W tym momencie, można powrócić do odbioru serca - poprzez uruchomienie (puszczenie wody) na reflux. Po włączeniu, na chwilę odbiór destylatu zostanie wstrzymany.
• Po kilku minutach, ponownie zacznie kapać destylat. Tempo odbioru będzie niższe, ale za to odbierana moc - znacznie wyższa (70-80%). Odbierana jest w ten sposób reszta alkoholu ze kotła.
• Zakończyć, gdy tempo odbioru będzie zbyt małe dla opłacalności procesu.
• Wyłączyć wodę, prąd, przepłukać aparaturę.
• Ocenić smakowo i węchowo pozyskany destylat.

___
Zapraszam do kontaktu i zakupu.

Termin przygotowania destylatora ustalimy telefonicznie, najczęściej jest to nie dłużej jak 3-4 dni.

Wysyłka kurierem (+70 zł) lub odbiór osobisty.

___

UWAGA: Jeśli potrzebujesz jeszcze większego destylatora - zobacz nasze ogłoszenie dot. destylatora pot-still na rurze miedzianej 76 mm. Jego wydajność jest 2x większa, wynosi ok. 4 litrów/godzinę przy normalnej pracy.
ID: 684985142

Skontaktuj się

User avatar

Łukasz

Na OLX od kwiecień 2021

Ostatnio online w dniu 07 kwietnia 2024

xxx xxx xxx

Dodane 02 kwietnia 2024

Destylator MIEDZIANY Na Prąd PotStill II [Owoce, zboża, bimber], fi 54

2 260 zł

DobryDestylator

Użytkownik

Lokalizacja

O firmie

Darmowa aplikacja na Twój telefon