Prywatne
Opis
Dereń jadalny przetarty i za pasteryzowany w słoikach. Różne rodzaje:
Min. ilość cukru:
Dereń 100 % - 12 zł kwaśny
Dereń 70 % z gruszką
Dereń 50 % z jabłkiem
Dereń 100 % z cukrem w proporcji - 2:1 - słodko- kwaśny
Syrop dereniowy mocno kwaśny z min. ilością cukru
Tekstura derenia jest wyczuwalna, jeśli chce się uzyskać mus warto dodać cukru i przesmażyć.
Przecier można mieszać z alkoholem z odpowiednią ilością cukru.
Zawartość polifenoli ogółem w przeliczeniu na kwas galusowy w owocach derenia różnych odmian wynosi od 209 mg 100 g-1 w odmianach chorwackich do 811 mg 100 g-1 w odmianach ukraińskich [Dragović-Uzelac i wsp. 2007, Tural, Koca 2008, Rop i wsp. 2010].
Artykuły o spożyciu polifenoli:
https://zywienie.medonet.pl/zdrowe-odzywianie/zdrowa-dieta/przezyla-prawie-100-lat-bo-pila-ciemna-wode-naukowcy-tez-ja-polecaja/3xl7f3s
Dereń jest bogaty:
- w witaminę C (+- 40mg/100g masy),
- kwasy organiczne(kwas winowy +-7.68g/100g i szikimowy+-2,66mg/100g, dominujący– kwas jabłkowy +-2,16g/100g oraz chinowy+-1,89g/100g, w śladowych ilościach kwasy szczawiowy i cytrynowy.),
- związki pektynowe,
- kwasy fenolowe,
- flawonoidy (antocyjany, flawonole),
- irydoidy (kwas loganowy, kornuzyd) jako jedyny z jagodowych owoców -
(źródło: badania Piórecki 2007, Piórecki, Zarzycki 2010, Piórecki, Zarzycki, Piórecki 2012, Kucharska 2012.)
Jedzenie derenia zalecane jest przy chorobach układu sercowo-naczyniowego i przy cukrzycy. Owoc ten ma właściwości zapobiegające powstawaniu miażdżycy i obniżające poziom cholesterolu. Dereń ma również właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Medycyna ludowa zalecała picie soku i nalewki z derenia jako lek na przeziębienie, anemię, gorączkę, infekcje bakteryjne, krwotoki i dolegliwości żołądkowe.
Min. ilość cukru:
Dereń 100 % - 12 zł kwaśny
Dereń 70 % z gruszką
Dereń 50 % z jabłkiem
Dereń 100 % z cukrem w proporcji - 2:1 - słodko- kwaśny
Syrop dereniowy mocno kwaśny z min. ilością cukru
Tekstura derenia jest wyczuwalna, jeśli chce się uzyskać mus warto dodać cukru i przesmażyć.
Przecier można mieszać z alkoholem z odpowiednią ilością cukru.
Zawartość polifenoli ogółem w przeliczeniu na kwas galusowy w owocach derenia różnych odmian wynosi od 209 mg 100 g-1 w odmianach chorwackich do 811 mg 100 g-1 w odmianach ukraińskich [Dragović-Uzelac i wsp. 2007, Tural, Koca 2008, Rop i wsp. 2010].
Artykuły o spożyciu polifenoli:
https://zywienie.medonet.pl/zdrowe-odzywianie/zdrowa-dieta/przezyla-prawie-100-lat-bo-pila-ciemna-wode-naukowcy-tez-ja-polecaja/3xl7f3s
Dereń jest bogaty:
- w witaminę C (+- 40mg/100g masy),
- kwasy organiczne(kwas winowy +-7.68g/100g i szikimowy+-2,66mg/100g, dominujący– kwas jabłkowy +-2,16g/100g oraz chinowy+-1,89g/100g, w śladowych ilościach kwasy szczawiowy i cytrynowy.),
- związki pektynowe,
- kwasy fenolowe,
- flawonoidy (antocyjany, flawonole),
- irydoidy (kwas loganowy, kornuzyd) jako jedyny z jagodowych owoców -
(źródło: badania Piórecki 2007, Piórecki, Zarzycki 2010, Piórecki, Zarzycki, Piórecki 2012, Kucharska 2012.)
Jedzenie derenia zalecane jest przy chorobach układu sercowo-naczyniowego i przy cukrzycy. Owoc ten ma właściwości zapobiegające powstawaniu miażdżycy i obniżające poziom cholesterolu. Dereń ma również właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Medycyna ludowa zalecała picie soku i nalewki z derenia jako lek na przeziębienie, anemię, gorączkę, infekcje bakteryjne, krwotoki i dolegliwości żołądkowe.
ID: 948985472
xxx xxx xxx
Dodane 28 lipca 2025
Dereń jadalny - przetarty w słoikach
Tylko przedmiot
12 zł
Przedmiot z Pakietem Ochronnym
Lokalizacja
Zwroty
Pakiet Ochronny
Zwróć przedmiot, jeśli jest uszkodzony lub niezgodny z opisem. Zgłoś problem do 24 h od otrzymania przedmiotu. Szczegóły