Prywatne
Opis
Sprzedam świeży czosnek Harnaś zimowy 10 główek 5,5 cm 25 zł
Czosnek zimowy HARNAŚ to sprawdzona polska odmiana ozima, która zyskała uznanie wśród ogrodników i działkowców dzięki swoim dużym ząbkom (nawet do 5 cm!), intensywnemu aromatowi oraz wyjątkowej odporności na mróz i choroby. To odmiana, która gwarantuje obfite i zdrowe plony, idealna zarówno do użytku kulinarnego, jak i przechowywania.
Tworzy zwarte, kuliste główki z 5–7 dużymi ząbkami o jasnej łusce z lekkim fioletowym odcieniem. Ząbki łatwo się obierają i mają mocny, wyrazisty smak – świetnie sprawdzą się w kuchni, zwłaszcza w domowych przetworach, kiszonkach czy jako naturalny antybiotyk.
Jak sadzić?
Czosnek sadzimy jesienią – od końca września do listopada – bezpośrednio do gruntu. Oddziel pojedyncze ząbki (nie usuwając łuski), a następnie umieszczaj je w ziemi na głębokość 5–7 cm, w odstępach co 10–15 cm. Między rzędami zachowaj 20–30 cm. Harnaś najlepiej rośnie w glebie żyznej, próchnicznej i dobrze przepuszczalnej, na stanowisku słonecznym.
Harnaś to doskonały wybór dla każdego, kto szuka silnej, wydajnej i polskiej odmiany czosnku zimowego. Gwarantuje świetne plony i wyrazisty smak – zarówno na talerzu, jak i w spiżarni!
CECHY PRODUKTU
duże ząbki do 5,5 cm długości
wysoka odporność na mróz i choroby
bardzo dobre przechowywanie
intensywny smak i aromat
zbiór już w lipcu
DANE TECHNICZNE
Stanowisko: słoneczne
Gleba: żyzna, przepuszczalna
Sadzenie: wrzesień –listopad (IX–XI), głębokość 5 cm, rozstawa 10×20-30 cm
Zbiór: koniec czerwca (gdy szczypior zaczyna się załamywać)
Mrozoodporność: doskonale zimuje w gruncie
Czosnek zimowy HARNAŚ to sprawdzona polska odmiana ozima, która zyskała uznanie wśród ogrodników i działkowców dzięki swoim dużym ząbkom (nawet do 5 cm!), intensywnemu aromatowi oraz wyjątkowej odporności na mróz i choroby. To odmiana, która gwarantuje obfite i zdrowe plony, idealna zarówno do użytku kulinarnego, jak i przechowywania.
Tworzy zwarte, kuliste główki z 5–7 dużymi ząbkami o jasnej łusce z lekkim fioletowym odcieniem. Ząbki łatwo się obierają i mają mocny, wyrazisty smak – świetnie sprawdzą się w kuchni, zwłaszcza w domowych przetworach, kiszonkach czy jako naturalny antybiotyk.
Jak sadzić?
Czosnek sadzimy jesienią – od końca września do listopada – bezpośrednio do gruntu. Oddziel pojedyncze ząbki (nie usuwając łuski), a następnie umieszczaj je w ziemi na głębokość 5–7 cm, w odstępach co 10–15 cm. Między rzędami zachowaj 20–30 cm. Harnaś najlepiej rośnie w glebie żyznej, próchnicznej i dobrze przepuszczalnej, na stanowisku słonecznym.
Harnaś to doskonały wybór dla każdego, kto szuka silnej, wydajnej i polskiej odmiany czosnku zimowego. Gwarantuje świetne plony i wyrazisty smak – zarówno na talerzu, jak i w spiżarni!
CECHY PRODUKTU
duże ząbki do 5,5 cm długości
wysoka odporność na mróz i choroby
bardzo dobre przechowywanie
intensywny smak i aromat
zbiór już w lipcu
DANE TECHNICZNE
Stanowisko: słoneczne
Gleba: żyzna, przepuszczalna
Sadzenie: wrzesień –listopad (IX–XI), głębokość 5 cm, rozstawa 10×20-30 cm
Zbiór: koniec czerwca (gdy szczypior zaczyna się załamywać)
Mrozoodporność: doskonale zimuje w gruncie
ID: 1012092161
xxx xxx xxx
Dodane 17 listopada 2025
Czosnek zimowy Harnaś 10 sztuk 5,5 cm 25 zł
25 zł
Lokalizacja