Prywatne
Opis
Cena za 1 kg. 100% EKOLOGICZNY !
Korzeń chrzanu jest powszechnie wykorzystywany w Polskiej kuchni. W sklepach można nabyć przede wszystkim tarty korzeń, najczęściej z różnymi dodatkami. Często można go także spotkać w kiszonkach (szczególnie ogórki). Za piekący smak korzeni chrzanu odpowiada glikozyd izosiarkocyjanowy – synigryna. Piekący smak jest bardzo intensywny, jednak krótki, znacząco różniący się od papryczek chili.
Korzeń chrzanu można zjadać na surowo lub po obróbce termicznej. Obróbka termiczna sprawia, że korzeń staje się łagodniejszy, dlatego jeżeli zależy nam na ostrości, tarty chrzan należy dodawać np. do barszczu, dopiero na talerzu.
Korzeń Chrzanu jest niskokaloryczny, bowiem zawiera około 60 kcal/100g (ok. 11% węglowodanów i ok. 4% białka. Zawiera także sporo witaminy C (25 mg).
Korzeń chrzanu jest powszechnie wykorzystywany w Polskiej kuchni. W sklepach można nabyć przede wszystkim tarty korzeń, najczęściej z różnymi dodatkami. Często można go także spotkać w kiszonkach (szczególnie ogórki). Za piekący smak korzeni chrzanu odpowiada glikozyd izosiarkocyjanowy – synigryna. Piekący smak jest bardzo intensywny, jednak krótki, znacząco różniący się od papryczek chili.
Korzeń chrzanu można zjadać na surowo lub po obróbce termicznej. Obróbka termiczna sprawia, że korzeń staje się łagodniejszy, dlatego jeżeli zależy nam na ostrości, tarty chrzan należy dodawać np. do barszczu, dopiero na talerzu.
Korzeń Chrzanu jest niskokaloryczny, bowiem zawiera około 60 kcal/100g (ok. 11% węglowodanów i ok. 4% białka. Zawiera także sporo witaminy C (25 mg).
ID: 880408090
xxx xxx xxx
Dodane 25 kwietnia 2024
Chrzan ekologiczny - KORZEŃ
9 zł
Użytkownik
Lokalizacja