Prywatne
Rok wydania: 1973
Stan: Używane
Opis
koszt wysylki 5zl lub odbior osobisty w Turobinie
Publikacja w formie 44 kart
W literaturze dotyczącej ochrony roślin spotyka się terminy obcego pochodzenia, które mogą być niezrozumiale dla rolniku praktyka. I dlatego należy je tutaj wyjaśnić.
Fitopatologia — jest to nauka o chorobach roślin. Rośliny cierpią na choroby zakaźne i niezakaźne. Choroby zakaźne powodowane są przez patogeny, czyli organiczne czynniki chorobotwórcze (wirusy, bakterie, grzyby). Przyczyną chorób niezakaźnych są czynniki nieorganiczne (zbyt niskie temperatury, susza, brak składników pokarmowych itp.).
Rdza źdźbłowa zbóż i traw Głownia pyłkowa jęczmienia Śnieć cuchnąca pszenicy Głownia kukurydzy Pleśń śniegowa
Węgorek niszczyk
Ploniarka zbożówka Łokaś garbatek Żółwinek zbożowy Turkuć podjadek Sprężykowate
Rośliny motylkowe
Askochytoza grochu Strąkowiec grochowy Strąkowiec fasolowy Pachówka strąkóweczka Pędruś koniczynowy Paciornica lucernianka
Buraki
Zgorzel liści sercowych Żółtaczka wirusowa (iuzowatość korzeni buraków
Entomologia —jest nauką o owadach. Oprócz owadów do entomologii rolniczej włączono również naukę o niektórych innych zwierzętach uszkadzających rośliny, dlatego też otrzymała ona nazwę nauki o szkodnikach roślin. Szkodnikami nazywamy zwierzęta uszkadzające rośliny uprawne i powodujące straty ekonomiczne.
Pestycydy — są to związki chemiczne stosowane do zwalczania chorób i szkodników roślin oraz chwastów. Dzielą się one na:
fungicydy, czyli środki grzybobójcze; nematocydy, czyli środki nicieniobójcze; insektycydy, czyli środki owadobójcze; rodentycydy, czyli środki gryzoniobójcze; herbicydy, czyli środki chwastobójcze.
Choroby i szkodniki powodują ogromne straty w produkcji rolnej. Szkody wyrażone ubytkiem zbiorów wynoszą na całym świecie 10—20%. Plony zbóż w Polsce ulegają zmniejszeniu o 20%, ziemniaków — o 26%, buraków — o 12,5%, warzyw — o 27,5%, owoców — naw'et o 33%. Chroniąc rośliny uprawne zwiększa się zatem czysty dochód z gospodarstwa.
Chwościk burakowy
Zgorzel siewek buraków
Mątwik burakowy
Mszyca trzmielinowo-burakowa Omarliniec Drobnica burakowa Opuchlak lucernowiec Śmietka ćwiklanka Chrabąszcz majowy Rolnica zbożówka
Ziemniaki
Liściozwój ziemniaków
Mozaika ziemniaków
Czarna nóżka
Parch zwykły ziemniaka
Rak ziemniaczany
Zaraza ziemniaczana
Mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana
Rośliny oleiste
Fuzarioza lnu
Antraknoza lnu
Pchełka smużkowana
Słodyszek rzepakowy
Chowacz galasówek
Chowacz podobnik
Chowacz makówkowiec
Publikacja w formie 44 kart
W literaturze dotyczącej ochrony roślin spotyka się terminy obcego pochodzenia, które mogą być niezrozumiale dla rolniku praktyka. I dlatego należy je tutaj wyjaśnić.
Fitopatologia — jest to nauka o chorobach roślin. Rośliny cierpią na choroby zakaźne i niezakaźne. Choroby zakaźne powodowane są przez patogeny, czyli organiczne czynniki chorobotwórcze (wirusy, bakterie, grzyby). Przyczyną chorób niezakaźnych są czynniki nieorganiczne (zbyt niskie temperatury, susza, brak składników pokarmowych itp.).
Rdza źdźbłowa zbóż i traw Głownia pyłkowa jęczmienia Śnieć cuchnąca pszenicy Głownia kukurydzy Pleśń śniegowa
Węgorek niszczyk
Ploniarka zbożówka Łokaś garbatek Żółwinek zbożowy Turkuć podjadek Sprężykowate
Rośliny motylkowe
Askochytoza grochu Strąkowiec grochowy Strąkowiec fasolowy Pachówka strąkóweczka Pędruś koniczynowy Paciornica lucernianka
Buraki
Zgorzel liści sercowych Żółtaczka wirusowa (iuzowatość korzeni buraków
Entomologia —jest nauką o owadach. Oprócz owadów do entomologii rolniczej włączono również naukę o niektórych innych zwierzętach uszkadzających rośliny, dlatego też otrzymała ona nazwę nauki o szkodnikach roślin. Szkodnikami nazywamy zwierzęta uszkadzające rośliny uprawne i powodujące straty ekonomiczne.
Pestycydy — są to związki chemiczne stosowane do zwalczania chorób i szkodników roślin oraz chwastów. Dzielą się one na:
fungicydy, czyli środki grzybobójcze; nematocydy, czyli środki nicieniobójcze; insektycydy, czyli środki owadobójcze; rodentycydy, czyli środki gryzoniobójcze; herbicydy, czyli środki chwastobójcze.
Choroby i szkodniki powodują ogromne straty w produkcji rolnej. Szkody wyrażone ubytkiem zbiorów wynoszą na całym świecie 10—20%. Plony zbóż w Polsce ulegają zmniejszeniu o 20%, ziemniaków — o 26%, buraków — o 12,5%, warzyw — o 27,5%, owoców — naw'et o 33%. Chroniąc rośliny uprawne zwiększa się zatem czysty dochód z gospodarstwa.
Chwościk burakowy
Zgorzel siewek buraków
Mątwik burakowy
Mszyca trzmielinowo-burakowa Omarliniec Drobnica burakowa Opuchlak lucernowiec Śmietka ćwiklanka Chrabąszcz majowy Rolnica zbożówka
Ziemniaki
Liściozwój ziemniaków
Mozaika ziemniaków
Czarna nóżka
Parch zwykły ziemniaka
Rak ziemniaczany
Zaraza ziemniaczana
Mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana
Rośliny oleiste
Fuzarioza lnu
Antraknoza lnu
Pchełka smużkowana
Słodyszek rzepakowy
Chowacz galasówek
Chowacz podobnik
Chowacz makówkowiec
ID: 784382950
xxx xxx xxx
Dodane 02 maja 2024
Choroby i szkodniki roślin rolniczych
10 zł
Użytkownik
Lokalizacja