Wiadomości
Dodaj ogłoszenie
  1. Strona główna
  2. Muzyka i Edukacja
  3. Książki
  4. Literatura
  5. Literatura - Lubelskie
  6. Literatura - Radzyń Podlaski
Chemia i higiena mleka E. Pijanowski, książka z 1948 roku
Chemia i higiena mleka E. Pijanowski, książka z 1948 roku
Chemia i higiena mleka E. Pijanowski, książka z 1948 roku
Chemia i higiena mleka E. Pijanowski, książka z 1948 roku
Chemia i higiena mleka E. Pijanowski, książka z 1948 roku
Chemia i higiena mleka E. Pijanowski, książka z 1948 roku
Chemia i higiena mleka E. Pijanowski, książka z 1948 roku
PromujOdśwież
  • Prywatne

  • Rok wydania: 1948

  • Stan: Używane

Opis

Mam do sprzedania książkę z 1948 roku. Tytuł: Chemia i higiena mleka, autor prof. dr Eugeniusz Pijanowski, ilość stron 280. Stan jak na zdjęciach.
Poniżej zamieszczam szczegółową zawartość książki.

Spis rzeczy
CZEŚĆ PIERWSZA — CHARAKTERYSTYKA MLEKA I JEGO SKŁADNIKÓW
A. Ogólna charakterystyka mleka
1. Definicje wstępne 11
2. Powstanie mleka 12
a) o budowie i funkcjach syntetycznych gruczołu mlecznego 12
b) Czynniki laktacji . 15
3. Skład chemiczny mleka 19
a) Ogólny chemiczny skład mleka równych zwierząt 19
b) Przyczyny różnic w składzie chem. mleka różnych zwierząt 21
c) Ogólne zależności między składnikami mleka różnych zwierząt 23
d) Siara — colostrum 23
e) Ściślejsze zależności między składnikami mleka krowiego 24
f) Sucha substancja beztłuszczowa oraz tzw. stała Cornaba‘y 27
g) Wpływ czynników fizjologicznych, hodowlanych i kl mitycznych 28
Wpływ czynników fizjologicznych, hodowlanych i klimatycznych 28
4. Fizyczne i fizyko-chemiczne cechy i właściwości mleka krowiego 35
a) Cechy fizyczne mleka 35
b) Kwasowość mleka 43
c) Fizyczne i fizyko - chemiczne właściwości mleka 47
B, Główne składniki mleka
1. Substancje tłuszczowe mleka 56
a) Oznaczanie zawartości tłuszczu w mleku 56
b) Skład chemiczny tłuszczu w mleku 58
c) Cechy fizyczne tłuszczu mlecznego . 62
d) Wpływ czynników hodowlanych i klimatycznych 69
e) Prucie się tłuszczu 79
f) Substancje tłuszczowe mleka 72
2. Substancje białkowe (ogólnie_azotowe) mleka 74.
a) Kazeina 75
b) Lakto-albumina л 81
c) Lskto-głobuiina 82
d) Inne białka w mleku 83
e) Związki azotowe, niebiałkowe w mleku 83
8. Cukier mleczny — laktoza 83
a) Budowa i cechy ogólne 83
b) Oznaczanie zawartości laktozy w mleku 87
c) Hydroliza laktozy 83
d) Rozkład laktozy pod wpływem drobnoustrojów 83
4. Związki mineralne — sole mleka 91
a) Znaczenie i zawartość składników mineralnych w mleku 91
b) Układ i rozmieszczenie soli w mleku 93
c) Wpływ czynników fizjologicznych i hodowli na skład chem. popiołu 96
d) Zawartość i znaczenie cytrynianów w mleku 97
C. Uzupełniające składniki i czynniki mleka
1. Witaminy w mleku 99
a) Karotyna i witamina A 99
b) Grupa witamin В 100
c) Witamina C 102
d) Witamina D 103
e) Witamina E 103
2. Barwniki mleka 104
3. Gazy mleka 104
4. Enzymy mleka 105
a) Enzymy rodzime w mleku 105
b) Enzymy związane z obecnością drobnoustrojów 112
5. Substancje i czynniki odpornościowe; antygeny mleka . 116
a) Antytoksyny 116
b) Aglutyniny i precypityny 117
c) Lizyny 117
d) Opsoniny 117
e) Inne substancje immunizujące 118
f) Normalne przeciwciała w mleku 118
g) Antygeny — Laktoserum 118
D, Mikroflora mleka
1. Ogólne uwagi o drobnoustrojach w mleku 119
Bakterie w mleku 121
a) Bakterie kwasu mlekowego 121
b) Bakterie fermentacji niemlekowej, użytkowane w mleczarstwie 133
c) Inne bakterie saprofityczne, szkodliwe w mleczarstwie
d) Bakterie chorobotwórcze w mleku
3. Drożdże w mleku
a) Przedstawiciele Eumycetes w mleku i produktach mlecznych
b) Wstępny układ mikroflory w mleku
4. Pleśnie w mleczarstwie
a) Pleśnie z klasy Eumycetes
b) Pleśnie z grupy Fungi imperfecti
5. Mleko jako pożywka dla drobnoustrojów
a) Własności bakteriobójcze mleka
b) Wstępny układ mikroflory w mleku
c) Rozwój' mikroflory w mleku
CZĘŚĆ DRUGA — PRODUKCJA I OBCHODZENIE SIĘ Z MLEKIEM
A. Otrzymywanie mleka
1. Higiena obory
a) Położenie, wielkość i wewnętrzne rozplanowanie obory
b) Rodzaj stanowisk, żłoby itp. urządzenia
c) Klimat wewnętrzny obory
d) Czystość i porządek w oborze
2. Higiena krowy
a) Utrzymanie krowy w czystości
b) Zwalczanie pasożytów i szkodników oraz dbałość o skórę, rogi i kopyta
e) Zwalczanie chorób wśród bydła
b) Pobyt na świeżym powietrzu
e) Karmienie i sposób odnoszenia się do krowy
3. Higiena udoju
a) infekcja mleka w wymieniu
b) Przygotowanie do udoju
c) Wskazania odnośnie udoju
B. Obchodzenie się z mlekiem po udoju
1. Ważenie mleka
2. Cedzenie mleka
a) Cel cedzenia i wartość higieniczna tego zabiegu
b) Warunki, jakim odpowiadać winno cedzidło
c) Sposób cedzenia i typy cedzideł do mleka
3. Chłodzenie mleka
a) Potrzeba chłodzenia mleka po udoju
b) Urządzenia do schładzania mleka
c) Przewietrzanie mleka w związku z chłodzeniem
d) Pomieszczenia dla chłodzenia i przechowywania mleka po udoju.
4. Przechowywanie mleka
a) Czas i warunki przechowywania mleka po udoju
b) Sposoby utrzymania mleka w niskiej temperaturze
c) Konwie do mleka
5. Transport mleka
CZĘŚĆ TRZECIA — UTRWALANIE TERMICZNE I WSTĘPNE OPRACOWANIE MLEKA KONSUMPCYJNEGO (Tzw, obróbka mleka)
A. Utrwalanie mleka w drodze ogrzewania
1. Pasteryzacja mleka
a) Cel i znaczenie pasteryzacji mleka
b) Metody pasteryzacji mleka
c) Wpływ ogrzewania na cechy fizyczne, chemiczne i biologiczne mleka
d) Urządzenia do pasteryzacji mleka
e) Zadania i czynności uzupełniające w mleczarniach miejskich
f) Ocena higieniczna mleka konsumpcyjnego
g) Wartość dietetyczna mleka pasteryzowanego
2. Sterylizacja mleka
a) Cel sterylizacji i zastosowania mleka sterylizowanego
b) Zasady sterylizacji mleka
c) Zmiany w mleku pod wpływem silnego ogrzewania
d) Homogenizacja mleka
e) Urządzenia do sterylizacji mleka
3. Tyndalizacja mleka
B. Utrwalanie mleka na drodze zamrażania
1. Wpływa obniżenia temperatury na drobnoustroje i enzymy
2. Zmiany fizyko-chemiczne w mleku,mrożonym
3. Wyzyskanie zamrażania dla konserwacji mleka
Ważniejsze opracowania z dziedziny chemii, fizjologii, fizyki, mikrobiologii itd. mleka
Wykaz autorów
Skorowidz rzeczowy

Podana cena nie zawiera kosztów przesyłki.
Kontakt telefoniczny w godzinach 8:00-20:00.
ID: 769862613

Skontaktuj się

Ko.

Na OLX od październik 2016

Ostatnio online w dniu 30 kwietnia 2024

xxx xxx xxx

Dodane 11 maja 2024

Chemia i higiena mleka E. Pijanowski, książka z 1948 roku

Tylko przedmiot

99 zł

do negocjacji

Cena z Przesyłką OLX

Safety Badge

Użytkownik

Lokalizacja

Darmowa aplikacja na Twój telefon